“האמנות להצליח מהווה את הידע להקיף את עצמך באנשים הטובים ביותר”

ציטוט זה של ג’ון פ. קנדי הינו נכון בניהול מדינה, נכון מאוד בניהול עסק, ונכון שבעתיים כאשר העסק שלך פועל במדינה זרה.

את חשיבות הדבר הבינו כבר מזמן בנספחויות הכלכליות והמסחריות ברחבי העולם, וכך גם בסין. משרדי הנספחות הכלכלית בבייג’ינג ובשאר הקונסוליות ברחבי סין בנויות מצוות משולב של עובדים ישראליים ועובדים מקומיים. הנספחות הכלכלית בבייג’ינג לדוגמא, הפועלת לקידום ייצוא תעשייה ישראלית לסין, מורכבת משני צוותים מקצועיים. בראש כל צוות עומד נספח מסחרי מטעם משרד הכלכלה והתעשייה תחתיו עובדת ישראלית אחת ומספר עובדות מקומיות סיניות אשר כל אחת מהן אחראית על סקטורים שונים בתעשייה. באופן זה, מתמחות העובדות המקומיות בצורה מלאה ומקצועית בתחומי אחריותן. בשל היותן בנות המקום, ביכולתן לערוך מחקרי שוק מקיפים, ללמוד את אופי התעשייה הסינית על בוריה וליצור קשרים עם הגורמים הרלוונטיים לתעשייה בשוק הסיני. וכך כל פנייה של חברה ישראלית בנושא כזה או אחר, מקבלת מענה מתאים.

את השירותים הללו הנספחות הכלכלית לא הייתה יכולה לספק מבלי לבנות צוות מקצועי ויציב במדינה עצמה, בדיוק כמו כל עסק אחר הפועל בסין. כל אחת מחברות הצוות מביאה עמה יידע רב ומקצועיות, דבר המאפשר גם לצוות הישראלי ללמוד המון על התנהלות התעשייתית במדינה, להבין לעומק את התרבות העסקית ולסייע לחברות הישראליות השואפות להשתלב בשוק.

כך לדוגמא, לאחרונה הרכבנו רשימת המלצות “מהשטח” וטיפים שכל עסק בתחילת דרכו ימצא רלוונטיים. את המידע אספנו מתוך ניסיונן הרב של העובדות המקומיות שלנו. הרשימה הפכה לכתבה שפורסמה לאחרונה באתר “גיקטיים” (http://www.geektime.co.il/6-tips-for-working-in-china).

כך גם בעסק שלכם. עוד לפני שתגיע לעבוד בסין, בטח יגיעו לאוזנך שמועות רבות, שונות ומשונות על האופי של העובדים הסינים והאתגרים השונים בהם אתה עלול להיתקל בעבודה עימם. יש מי שיספרו שעובדים סינים יחייכו כאשר הם מובכים ואף יצחקקו אל מול דברי הבוס, לעיתים ללא סיבה נראית לעין. אחרים יספרו שכאשר עובד סיני לא מבין לחלוטין את דבריך הוא לא יאמר זאת, זאת כיוון שהוא לא רוצה להצטייר כמי שלא מבין. סיטואציות קשות לא פחות עלולות להתפתח כשעובד יגיד לך כן בזמן שמבחינתו הכוונה היא לכך שהוא עדיין מאזין לדבריך.

מלבד השמועות הרבות על הקשיים בהעסקת סינים, מעסיקים זרים המגיעים לסין נתקלים בקשיים שונים גם בתהליך גיוס העובדים. שני האתגרים המרכזיים הם השוני התרבותי וההשוואה הטבעית לאופי העובדים שהמעסיק מכיר מהמדינה ממנה מגיע. לכן, טרם הקמת העסק בסין וגיוס העובדים, חשוב מאוד לעשות מאמץ וללמוד על התרבות המקומית וראיית העולם של הסינים. למידת הניואנסים התרבותיים היא משמעותית מאוד לשלב יצירת הקשר עם העובדים. בנוסף לכך, קיימת תחושה כללית בקרב מעסיקים זרים בסין שהעובדים הסינים מאוד מסורים לעבודתם אך גם דבקים במסגרת שהוגדרה להם. כלומר בהכללה ניתן לומר שהם פחות נוטים להגדיל ראש, תכונה שהיא מאוד נפוצה בקרב עובדים ישראלים.

אז מה עושים? כמה צעדים מעשיים:

כפי שנאמר קודם, על מנת להקל מעט על הקשיים הצפויים, התחילו בלהשקיע זמן בקריאה ולמידה על התרבות הסינית, כמובן מתוך הנחה שתוך כדי העבודה תלמדו ותתנסו עוד המון. נסו לזהות את ההבדלים התרבותיים והביצועיים הצפויים. בנוסף לכך, שמרו על ראש פתוח והגיעו עם ההנחה שהעובדים שלכם שונים מכם בתפיסתם. היו ברורים בבקשותיכם והימנעו משימוש בסלנגים או רמזים שכן לא בטוח שיבינו את כוונתכם האמיתית. והכי חשוב – שמרו על סבלנות.

לאחר שעברתם את שלב ההכנה והגעתם לשלב בו אתם מוכנים לגייס עובדים, ההמלצה הראשונה היא להשתמש בחברת כוח אדם המתמחה בתחומכם. ישנן חברות סיניות וכן חברות זרות העוסקות בתחום ויכולות לסייע. אופציה נוספת היא להתחיל באופן עצמאי, לבלות מעט זמן בשטח ולמצוא את המועמדים הראויים עם הזמן. האפשרות השלישית היא למצוא פרטנר סיני שעובד באותו התחום ולהיעזר בניסיונו ובמאגרים שברשותו בבחירת המועמדים לעבודה. ישנה האופציה גם לפרסם מודעות דרושים באתרים ובעיתונות, במקרה זה ניתן להגיע למספר רב של אנשים אך ייתכן והסינון יהיה קשה יותר מאותה הסיבה. שילוב בין האפשרויות יהיה האידיאלי.

ההבדל בין גיוס סינים לישראלים הוא לאו דווקא משמעותי בכך שבשני המקרים המעסיק לא יודע מה הוא מקבל עד שמתחילים לעבוד יחד בפועל. לכן, בכל אחת מהאופציות, מומלץ לראיין מספר גדול ככל האפשר של מועמדים על מנת להבין מהן האפשריות. כך ניתן יהיה להשוות בין המועמדים ולא בין הסינים לישראלים. בשלבים מאוחרים יותר, במידה ולמעסיק יש כבר עובדים אשר הוא סומך על שיקול דעתם, עדיף לנסות ולהיעזר בהם לצורך גיוס חברים ואנשים מהמעגל החברתי שלהם.

זכרו שצוות מקומי מוצלח הוא לא רק מכפיל כוח אלא ממש תנאי להצלחה. חברה ישראלית שרוצה להצליח בסין חייבת להחזיק בצוות שהסינית היא שפת האם שלו, אשר מכיר את התרבות ואת אופן העבודה המקומי ומבין את אופן החשיבה הסינית, בלי כל אלו הסיכוי להצליח בשוק הסיני העצום הוא נמוך מאוד. גם במקרה שיש ברשותך אנשי מקצוע זרים, גם אם הם דוברי סינית שוטפת, זה עדיין לא אותו הדבר.

לאור כל זאת, חשיבות בניית צוות מקצועי בתוך סין אינו דבר שניתן להטיל בו ספק. גיוס צוות מקצועי הוא אתגר הדורש עבודת מחקר מקדימה וגם עבודה מאתגרת בפועל בעת ראיונות העבודה ודרך מציאת המועמד הראוי.

הנספחות הכלכלית בבייג’ינג תשמח להציע את שירותיה לכל חברה ישראלית המכוונת אל השוק הסיני. ניתן לפנות אלינו במייל – Beijing@israeltrade.gov.il

*נכתב על ידי רחלי בן-און, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל