מישהו יודע מה קורה עם השקעות סיניות? הגיע הזמן לעשות סדר

שנת 2016 תירשם כשנה בה חלו מספר שינויים חשובים בכלכלה הסינית, ביניהם הירידה בערך היואן (המטבע הסיני) בכ-6% ביחס לדולר האמריקאי והעלייה בהזרמת הכספים אל מחוץ לסין. יתרה מכך, במהלך שנת 2016 השקיעו חברות סיניות בחברות זרות למעלה מ-250 מיליארד דולר. לפיכך, המאזן המסחרי הסופי בשנה זו הותיר את סין בגירעון של למעלה מטריליון יואן ברזרבות המט”ח, נתונים שיצרו דאגה בקרב הממשל הסיני.

הסיקור התקשורתי סביב סוגיות אלו לא איחר לבוא ואיתו החלו לצוץ ידיעות בדבר הגבלות חדשות שהממשל הסיני מטיל על השקעות חוץ שיבוצעו על ידי חברות סיניות. מנובמבר 2016 החל סיקור נרחב בכל אמצעי המדיה על כך שסין מיישמת אמצעים חדשים שנועדו להביא להפחתה במתן אישורים להשקעות ישירות בחו”ל, זאת בעקבות החשש מפני בריחת ההון וירידת ערך המטבע המקומי. במסיבת עיתונאים בה השתתפו גורמים ממשלתיים בכירים ממשרדים שונים הודגשה חשיבות המעקב אחר השקעות יוצאות של חברות סיניות ואף הוזכרו במפורש תחומי הנדל”ן והאירוח. דווח עוד כי ננקטים צעדים גם לשיפור השליטה בתשלומים בחו”ל וכי הבנקים מחויבים לדווח על כל העברה שעולה על 5 מיליון דולר ושהלוואות במטבע זר ידרשו בפיקוח גם כן. למרות העיסוק הרב בעניין, לא פורסמו חוקים או תקנות חדשים באופן רשמי ובשלב זה התבססו על הצהרות פומביות של פקידי ממשל סיניים.

ב-30 בדצמבר 2016, התקבלה החלטה במועצה הלאומית של סין לפעול לאיזון מאזן הסחר במט”ח באמצעות החמרת הקריטריונים לאישורי עסקאות המאפשרות הוצאת כספים מחוץ לסין, כאשר השאיפה היא לצמצם את כמות העסקאות הפיקטיביות שאזרחים וחברות סיניות מבצעים על מנת להוציא כסף אל מחוץ לסין. גישה זו כונתה – “גישת הניהול”.

ההחלטה תיכנס לתוקף ב-1 ביולי 2017 ומפרטת שש קטגוריות שהשקעות ועסקאות הנופלות תחת אחת מאלו יהיו אסורות, אלא אם כן אם מקבלים אישור מיוחד מהרשויות:

  • השקעה מחוץ לסין העולה על 10 מיליארד דולר או כל השקעה שאינה בתחום הליבה של החברה המשקיעה וסכומה עולה על מיליארד דולר או כל עסקה של חברה סינית בבעלות ממשלתית (SOE) בתחום הנדל”ן ובסכום העולה על מיליארד דולר
  • השקעות של שותפויות כלשהן (כולל JV) בחברה או בנכס מחוץ לסין
  • השקעה ישירה בחברה הנסחרת מחוץ לסין, בערך הנמוך מ- 10% מערך החברה המושקעת
  • השקעה של חברה סינית בחברה זרה שגדולה משמעותית מהחברה הסינית ו/או השקעה שמתבצעת זמן קצר לאחר הקמת החברה הסינית (ישנם יוצאים מן הכלל, במקרה שמוכח שהחברה הוקמה לצורך ההשקעה, אך היא חברת בת של חברה בעלת ניסיון ונכסים משמעותיים)
  • השקעה שתצטרף לתהליך של מחיקה ממסחר של חברה בבעלות סינית הנסחרת מחוץ לסין.
  • השקעה ישירה שתיצור מצב שהחברה הסינית המשקיעה תיקלע לחובות גבוהים או שההחזר על ההשקעה צפוי להיות נמוך.

בנוסף לקטגוריות אלו, בנק אשר יעביר כספים אל מחוץ לסין יידרש לתת הסברים לרשויות ולהוכיח כי העסקה אמתית ולא פיקטיבית וכי היא לא נעשתה למטרת הברחת הון אל מחוץ לסין. הבנקים, בעקבות דרישות אלו, מחמירים את תהליך העברת הכספים אל מחוץ לסין, דורשים מהלקוח מסמכים נוספים על אלו שנדרשו בעבר ומבצעים בדיקות ארוכות יותר טרם אישור וביצוע ההעברה.

על פי “גישת הניהול”, הבנק יידרש לדווח על כל עסקה העונה על הקריטריונים הבאים:

  • פעולת מזומן של פרט או חברה בתוך או מחוץ לסין בסכום העולה על 50,000 יואן במטבע מקומי או בשווי של למעלה מ-10,000 דולר במטבע זר.
  • העברת כספים על ידי חברה בסכום העולה על 2 מיליון יואן במטבע מקומי או למעלה מ-200,000 דולר במטבע זר.
  • העברת כספים על ידי אדם פרטי בסכום העולה על 500,000 יואן במטבע מקומי או 10,000 דולר במטבע זר בהעברה בתוך סין. לעומת זאת בהעברה אל מחוץ לסין יידרשו דיווחים להעברות בסכום העולה על 200,000 יואן במטבע מקומי או למעלה מ-10,000 דולר במטבע זר.

על אף כל זאת, ניכר כי התעשייה הישראלית יכולה לשמור על אופטימיות. על פי טענת הרשויות בסין, רוב העסקאות אינן אמורות להינזק מהרגולציה החדשה. אף יש שטוענים כי אין זה נועד למנוע את הוצאת הכספים אלא לשפר את האיכות של השקעות אלו. כל עוד מדובר על עסקת מיזוג או רכישה של חברה שעוסקת באותו התחום המקצועי של החברה הרוכשת וששווי העסקה נמוך מ-10 מיליארד דולר. בנוסף, עסקאות שמתבצעות בהשקעה של כספים אשר כבר נמצאים מחוץ לסין, כלומר בחשבון זר, אינם נכללים תחת רגולציה זו.

יחד עם זאת, עוד לא ברור כיצד יושפעו עסקאות שנחתמו עוד לפני כניסת הרגולציה לתוקף לכן מומלץ לבדוק מול הקונים/המשקיעים הסינים אפשרויות מימון בדרכים שלא ייתקלו בקשיי הבירוקרטיה.

הנספחות הכלכלית בבייג׳ינג תשמח לסייע לכל חברה הנמצאת בהליכי העברת כספים מסין בייעוץ או בניסיון למציאת פתרונות במידה ונתקלה בקושי בביצוע העברה זו.

לקריאה מעמיקה יותר בנושא, מוגש בפניכם דו״ח מפורט הנכתב על ידי הנספחות הכלכלית בבייג׳ינג לאחר מחקר אודות שינויי הרגולציה בתחום ההשקעות. לקריאת הדוח המלא לחץ כאן.

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל