ניתוח SWOT לשוק הציוד הרפואי בסין

אחד הדברים הראשונים שלומדים בבית ספר למנהל עסקים הינו ניתוח SWOT, וזאת על פי עקרון לפיו בכל תחום או עסק אליו ניגש עלינו להכיר את החוזקות, החולשות, ההזדמנויות והאיומים במתקיימים בו. בפוסט זה נשתמש במודל זה על מנת לבחון את שוק הציוד הרפואי בסין.

SWOT

שוק הציוד הרפואי בסין הינו מהגדולים בעולם. בעקבות צמיחת מעמד הביניים והמעמד הגבוה בסין, ההערכה היא כי תוך כמה שנים הוא יעמוד בראש הרשימה. יחד עם זאת, מדובר בשוק מאתגר שכן ישנם שינויים רבים במערכת הבריאות בסין שהופכים אותו לשוק דינמי ביותר. סקירה זו תאפשר לכל העוסקים בתחום הציוד הרפואי המתעניינים בכניסה לשוק הסיני לקבל תמונה כללית ולהסיק ממנה מסקנות רלוונטיות.

 

חוזקות:

  1. שוק הציוד הרפואי הרביעי בגודלו בעולם – שוק הציוד הרפואי בסין הוא מבין המובילים ונמצא במגמת עלייה משמעותית מזה זמן רב. קיימת תמיכה ממשלתית הצהרתית המעודדת השקעות בתחום הבריאות, מה שתורם להתעניינות החברות הסיניות בתחום זה ומוביל אותם לחיפוש אחר הזדמנויות מחוץ לסין.
  2. רזרבות מטח משמעותיות של סין מול הדולר – וזאת על אף הירידה המשמעותית בתקופה האחרונה.
  3. אוכלוסייה של 1.4 מיליארד איש – הגדולה ביותר בעולם. אזרחי סין נהנים מעליה משמעותית באיכות החיים. התוצאה היא עלייה בהרגלי הצריכה וציפיות גבוהות יותר ממערכת הבריאות המקומית, דבר המעודד גם כן השקעה בפיתוח תחום הציוד הרפואי.
  4. מערכת בריאות מקיפה – כיום 95% מהאוכלוסייה מבוטחת בביטוח רפואי ברמות שונות, דבר המוביל גם כן לציפיות גבוהות ממערכת הבריאות ולמוטיבציה לפיתוח התחום.
  5. חברות בינלאומיות השואפות לחזק את אחיזתן בשוק הסיני, משקיעות משאבים רבים בניסיונות להיכנס לשוק זה בצורה משמעותית. לעתים ניתן למצוא דרכים לשתף עמן פעולה בצורה שתניב תוצאות לחברות ישראליות.

חולשות:

  1. מערכת ממשלתית מורכבת – המבנה המורכב עלול לעכב את יישומן של רפורמות נדרשות ברמה הלאומית והפרובינציאלית. לעיתים ישנן התנגשויות בין הרצונות של מערכת הבריאות הממשלתית למערכות הבריאות בפרובינציות, מה שיכול לעכב ולתקוע פרויקטים.
  2. צריכה פרטית עדיין נמוכה יחסית – למרות הגידול שהוצג מעלה, האדם הממוצע בסין עדיין צורך שירותי בריאות ברמה נמוכה ביחס למקבילו בעולם המערבי.
  3. הוצאה נמוכה יחסית מהתלג על בריאות – על אף שבעולם המערבי נתון כמו זה מהווה חוזקה, בסין ההוצאה הלאומית על בריאות עדיין נמוכה משמעותית מהצורך הקיים, ולפיכך גם רמת השירותים נותרת נמוכה.
  4. מערכת בריאות מסורבלת – מערכת הבריאות הסינית מאופיינת בבירוקרטיה רבה, חוסר שקיפות ולעתים שחיתות.

איומים:

  1. האטה בקצב הצמיחה הכולל בסין – קצב הצמיחה וכמות הכסף הזמין להשקעה מסין החוצה ירדו בשנה האחרונה. דבר אשר עלול ליצור אווירת זהירות בקרב המשקיעים.
  2. רפורמה במערכת הבריאות – בתוכנית החומש האחרונה הוכנסה רפורמה במערכת הבריאות שמטרתה לייעל את בתי החולים הגדולים ולהעביר חלק מהעומס לבתי החולים הקטנים יותר. זאת על ידי הפיכתם לקופות חולים לטיפול במטופלים שאשפוז אינו נדרש עבורם. לרפורמה השפעה גם על משכורות הרופאים ועל תהליכי הרכש. רפורמה זו משנה את התהליכים המסורתיים ולכן רבים מהם קופצים את ידיהם עד אשר יבינו לגמרי את התהליכים החדשים.
  3. מוצרים מקומיים – כיום ישנה תחרות קשה מטעם מתחרים מקומיים וכן העדפה של הממשל לקניית תוצרת מקומית. גם אם זה לא נאמר באופן מפורש בחוק (בגלל חוקים בינלאומיים האוסרים על כך), זה המסר שהועבר לקניינים של מערכת הבריאות.
  4. חשש לשחיתות – התערבות יתר של הממשלה בתהליכי רכש של בתי החולים מעכבת את תהליכי הרכש הרגילים של בתי החולים.

הזדמנויות:

  1. צמיחת מעמד הביניים והמעמד העשיר בסין, בעקבות כך יותר לקוחות פונים לרפואה פרטית – הצמיחה הכלכלית בסין רבה ומובילה לגידול במעמד הביניים והמעמד העליון. כתוצאה, יותר ויותר אזרחים מעוניינים להשקיע במערכת הבריאות הפרטית אשר נחשבת איכותית יותר ברחבי סין.
  2. תכנית בריאות לסין 2030, מגדירה כי יוקצו משאבים רבים לשיפור מערכת הבריאות – תכנית הבריאות הממשלתית אשר נחשפה ב-2016 הצהירה על מאמץ ממשלתי לפיתוח מערכת הבריאות בכל רחבי המדינה. לשם כך, הממשלה מוכנה להשקיע משאבים רבים אשר יוקצו לפרויקטים לשיפור המצב הקיים.
  3. גידול משמעותי באוכלוסייה המזדקנת – דבר המצריך טיפול במחלות כרוניות ומוביל להתעניינות גוברת בפיתוחים בתחום.
  4. צפי לגידול בילודה בעקבות הפסקת מדיניות הילד האחד – ב- 2015 הממשלה הכריזה על הפסקת מדיניות הילד האחד ומעבר להיתר לשני ילדים לכל משפחה בסין. התחזיות צופות כי יחול גידול בילודה, דבר אשר יוביל לדרישה גוברת לשירותים רפואיים בתחומים שונים וכן לעניין בייבוא פיתוחים וטכנולוגיות מתקדמות. יש שטוענים כי הנחה זו אינה נכונה שכן העלויות של גידול ילדים בערים הגדולות גבוה מאוד וייתכן כי הסינים לא ימהרו להביא ילד שני.
  5. רפורמת הביטוח שתספק ביטוח רפואי לכל תושבי סין – כבר זמן מה שמסתובבות שמועות בנוגע לרפורמה עתידית בתחום הביטוח הרפואי. כיום יש דרגות שונות של ביטוח בהתאם לסטאטוס המקצועי של כל אדם. במידה ואכן תחול רפורמה זו היא עלולה להשפיע לטובה על הדרישה לשירותים רפואיים בכל רחבי המדינה.
  6. כוונה של הממשל להוריד מכסים על ציוד רפואי – הממשל הצהיר על כוונתו להוריד את המכסים על ציוד רפואי, דבר שיוביל להתעניינות רחבה יותר מצד הסינים בייבוא מכשור רפואי מתקדם.

כפי שניתן לראות, עומדות לפנינו הזדמנויות רבות. התמיכה הממשלתית והשוק העצום מהווים יתרון אדיר לחברות זרות מתחום הרפואה המתעניינות בהתפתחות במרחב הסיני. יחד עם זאת, חשוב להיות ערניים כלפי האיומים השונים העלולים להוות מכשול ולפגוע בסיכויי ההשתלבות בשוק. יש חשיבות גדולה מאוד לעריכת מחקר מקיף טרם הכניסה לשוק ולבדוק היטב את המגבלות האפשרויות.

לאחרונה הנפיקה הנספחות הכלכלית בבייג’ינג מדריך חדש בנוגע לרישום ציוד רפואי בסין. מומלץ מאוד לכל המתעניינים בשוק זה לקרוא את החוברת בעיון רב. לקריאת המדריך – לחץ כאן.

ניתן לפנות אל צוות הנספחות בשאלות נוספות במייל – Beijing@israeltrade.gov.il

 

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל