לייב-סטרימינג בסין: איך סינים עושים מיליארדי דולרים מהבית?

האפשרות של גולשי אינטרנט לפתוח שידור חי הולכת ותופסת תאוצה והיום גם שחקנית גדולה כמו פייסבוק הבינה את הפוטנציאל ופתחה אפשרות לוידאו לייב בתוך האפליקציה. למרות זאת, השימוש במדיה למטרות מסחריות בעולם המערבי עדיין מפגר ביחס למה שקורה בסין, כאן התופעה תפסה תאוצה רבה בשנה האחרונה. נכון ליוני 2016, כ-46% מאוכלוסיית הגולשים בסין עשו שימוש באפליקציות שידורים חיים שונות. על פי הערכות, שוק הלייב-סטרימינג במובייל עמד על רווח משוער של כ-1.8 מיליארד דולר בשנה שעברה וצפוי לגדול לכ-16 מיליארד דולר עד שנת 2020.
מאז תחילת 2015 הושקו בסין יותר מ-150 אפליקציות לשידורים חיים בהם משתמשים כ-720 מיליון משתמשים. חלק מהמשתמשים תופסים אותה כרשת חברתית לכל דבר בה זרים יכולים לצפות יחד ולשוחח עם המארח (המשדר) ובעצם לתת מקום להבעה עצמית, דבר שמפתח תחושת מחויבות ועניין במארח. נראה כי מה שגורם למיליוני סינים לצפות באנשים רנדומליים עושים פעולות יומיומיות לחלוטין כמו צפייה בטלוויזיה, אכילת ארוחת ערב וכדומה היא התקשורת הישירה עם המארח. הצופים יכולים לשאול שאלות בצ’ט והמארח בוחר האם לענות. יתרה מכך, על מנת להביע את שביעות הרצון מהמארח או למשוך את תשומת לבו, יכולים הצופים לשלוח “מתנות” וירטואליות שרצות מעלה ומטה על גבי המסך בזמן השידור החי.
כאן למעשה עולה השאלה מה גורם לאנשים לחשוף עצמם בשידורים חיים בפני מיליוני צופים זרים לחלוטין. בין הסיבות הברורות ניתן למנות את הרצון להרגיש מפורסמים, העברת הזמן, מניעת תחושת הבדידות, אבל מה שלא כולם יודעים הוא שהשוק הזה מריץ גם כסף, והרבה. המתנות הדיגיטליות הנשלחות על ידי הצופים למארחים ניתנות להמרה לכסף אמיתי, כסף שמתחלק בין חנות האפליקציות, חברת האפליקציה המשדרת והמארח עצמו. שווי המתנות נע בין סנטים בודדים ועד אלפי דולרים. ישנם מארחים אשר מרוויחים אלפי דולרים מדי חודש וכתוצאה מכך החליטו להפוך את השידורים החיים למשרה מלאה. ניכר כי לשם כך אין צורך להיות מוכשר במיוחד אלא פשוט לתקשר עם הקהל.
סיפור סינדרלה קלאסי הוא סיפורו של פועל ממחוז פוג’יאן בדרום סין, אשר החליט כי ברצונו להעלות את משכורתו החודשית. כדי לעשות זאת הוא התחיל לשדר באפליקציית לייב-וידאו את שגרת יומו כפועל בניין במקדשים בודהיסטים, שגרה בה הוא מנצל את ההפסקות כדי להתאמן ולחזק את שריריו החטובים על הפיגומים של המקדש. תוך זמן קצר הוא נדרש להפעיל שידור בארבע מכשירים סלולריים שונים ששדרו בארבע אפליקציות שונות. מהר מאוד הוא צבר יותר ממיליון עוקבים אדוקים ששולחים לו מתנות וירטואליות, פרחים וכדומה אותם הוא יכול להמיר לכסף ממשי דרך האפליקציה.

livestreaming

אז איפה הכסף הגדול באמת? בפרסום כמובן:
מותגים גדולים ובינלאומיים כבר הבחינו בפוטנציאל הגלום בשידורים החיים. כך לדוגמא חברת העוגיות המפורסמת אוראו הריצה קמפיין לקידום טעם חדש שיצא בסין. החברה שילמה לזמר פופולארי אשר במהלך השידור דחף עוגיות לפיו בזמן ששר את רשימת המרכיבים כפי שמופיעה על האריזה. בזמן השידור הופיע לחצן “BUY” על גבי המסך אשר הוביל את הצופים לעמוד רכישה של העוגיות. דוגמא נוספת היא חברת “שיאומי” הסינית אשר רצתה לקדם מכשיר חדש שהוציאה שהתהדר בסוללה שהוצגה כחזקה במיוחד. הם ערכו שידור חי אשר נמשך עד שהסוללה נגמרה, 19 שעות שידור רצופות שהביאו איתם 39 מיליון צופים.
גם בתחום הסחר המקוון משתמשים בפלטפורמה זו לקידום המכירות. חברת Taobao (ה-eBay הסיני ובעלי עלי-אקספרס) השיקו אפליקציה חדשה, Taobao live, אשר מאפשרת למוכרים להציג בשידור חי את המוצרים שלהם. כמובן שגם הם יכולים לקבל מתנות וירטואליות מהצופים.
פלטפורמה זו הולידה למעשה דור חדש של כוכבים. ישנם מארחים שצברו מיליוני עוקבים אדוקים, אחריהם רודפות חברות שונות שמוצאות לנכון להשתמש בהם לקידום המכירות. התחום התפתח עד כדי כך שישנן כבר סוכנויות אמנים שמאתרות כוכבי רשת ומחתימות אותם על חוזי ייצוג בזמן שחברות האפליקציות מנסות עוד להבין כיצד להשתמש במאגר המארחים שברשותם.
השידורים החיים הפרטיים סוחפים את הקהל הסיני ומהווים פלטפורמה חיה ובועטת לקידום עסקים ולשיווק בקרב קהל זה. חברות אשר יידעו להשתמש בפלטפורמה זו בחכמה ישיגו נגישות בלתי רגילה לשוק עצום ומתפתח.
לעוד מידע בנוגע לסחר מקוון בסין ניתן לקרוא את החוברת שנכתבה ע”י הנספחות הכלכלית בבייג’ינג – https://israel-trade.net/china/פרסומים/%d7%94%d7%9e%d7%93%d7%a8%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%a1%d7%97%d7%a8-%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%95%d7%9f-%d7%91%d7%a1%d7%99%d7%9f/

הפוסט נכתב ע”י רחלי בן-און, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל