לאחרונה נראה שתחום גיוס ההשקעות בסין הופך להיות מאתגר יותר ויותר בשל הגברת הפיקוח על השקעות מחוץ למדינה כפי שפורסם כאן.
מודל מעניין שפותח עוד בטרם הוכרז על השינוי הצפוי מסייע להתמודד ולאתגר את המצב החדש שנוצר עבור חברות ישראליות בתחום מדעי החיים המחפשות דריסת רגל בשוק הסיני, נפתחה לאחרונה אפשרות חדשה ומעניינת מבחינת המודל העסקי.
קרן Guangzhou-Israel Sino Bio-industry Investment Fund, או בקיצור GIBF, הינה קרן המנהלת 600 מיליון יואן שהוקמה בנובמבר 2015 בעיר גואנגז’ו, שהינה העיר השלישית בגודלה בסין.
ראש הקרן הוא ד”ר שוקי גלייטמן, לשעבר המדען הראשי ומנכ”ל משרד המסחר והתעשייה, בעל ניסיון עשיר במו”פ, עסקים והשקעות.
משקיעים בקרן הממשל המקומי של גואנגז’ו ומספר חברות אסטרטגיות המבוססות בה, לרבות Guangzhou Pharmaceuticals, חברת הפרמצבטיקה הגדולה במחוז והשנייה בגודלה בסין.
למי שעוקב אחרינו נזכיר שגואנגז’ו הינה בירת מחוז גואנגדונג שהתמ”ג שלה עומד על כ-1,104 מיליארד דולר ולו המחוז היה נחשב למדינה עצמאית הוא היה מדורג במקום ה-15 בעולם בדירוג ע”פ תמ”ג!
מטרת הקרן היא להשקיע ולקדם הקמת חברות בת סיניות עבור חברות זרות, ישראליות בעיקר, בתחום מדעי החיים. האסטרטגיה של GIBF שואפת להקים חברות בת סיניות בהן החברה הישראלית מחזיקה נתח גדול.
כתוצאה מכך, החברה הישראלית מרוויחה מכלל הערך שחברת הבת מייצרת. בנוסף, לקרן צוות סיני וישראלי, המאפשר נחיתה קלה יחסית בסין והתגברות מהירה על פערים תרבותיים, חסמי שפה, רגולציה, מימון ואמון.
“שוק הציוד הרפואי בסין מגלגל כיום כ-45 מיליארד דולר בשנה וגדל בקצב של כ- 20% בשנה. בישראל ישנם למעלה מ-100 חברות ישראליות המתעסקות בציוד רפואי, ומייצאות לעולם ציוד בהיקף של -2 מיליארד דולר בשנה”, ציין לאחרונה הנספח המסחרי בבייג’ינג – מר חיים מרטין.
אנו בנספחויות המסחריות רואים את הפוטנציאל הגלום בשוק הציוד הרפואי בסין לחברות ישראליות, ונראה כי קרן GIBF היא מקפצה מצוינת לכניסת חברות ציוד רפואי לשוק הסיני.

מנכ”ל הקרן, מר אבנר לושי מוסיף: “אנו מאמינים כי GIBF בנויה בצורה הנכונה ביותר הן ביחס לצד הסיני והן כלפי הצד הישראלי. הצד הסיני שואף ליצירת חברות מקומיות המבוססות על חדשנות ישראלית, כאשר מבחינה זו GIBF אינה מושפעת, למשל, מהתקנות החדשות המגבילות הוצאת כספים מסין, משום שכל השקעותיה הן מלכתחילה בסין עצמה. מן הצד הישראלי ייחודה של הקרן הוא בכך שבאופן חסר תקדים ממשלה מקומית סינית הסכימה להעניק לקבוצה של זרים זכויות ניהול והחלטה בקרן שעיקר כספיה ממשלתיים. כתוצאה מכך החברות הישראליות מתקשרות עם גוף שהוא סיני לכל דבר ועניין, אך מנוהל על-ידי ישראלים, והדבר משנה מן היסוד את צורת ההתקשרות בין חברות ישראליות לשותפים סינים ולמעשה פותר חלק ניכר מן המכשולים הכרוכים בהתקשרויות אלה”.
חברות המתעניינות בפעילות הקרן מוזמנות לפנות ישירות למר לושי במייל: avner@gibf-bio.com