חוק סימני המסחר האחרון בסין עבר מספר עדכונים במטרה לזרז את בקשות הרישום והתנגדויות שמוגשות למשרד סימני המסחר הסיני ( China Trade Mark Office- CTMO). במקביל נעשית בימים אלו עבודה ב-SAIC לתיקון החוק, תוך מטרה להלחם בטרולים שיצרו תעשיה שלמה של גניבות סימני מסחר ופטנטים של חברות זרות בסין.
האם העדכונים האחרונים בחוק תרמו בפועל לייעול פעילות משרד סימני המסחר הסיני? למעלה מ-80% מהמקרים שהגיעו למשרד סימני המסחר לאחר ה-1 במאי 2014 (כולל בקשות רישום, בקשות ביטול רישום, התנגדויות והחלטות שונות) נבחנו ונסגרו בפרק הזמן שנקבע בחוק, תוך תשעה חודשים מיום ההגשה (כקבוע בסעיף 28 לחוק סימני המסחר). עם זאת, לפי החוק הסיני, בנסיבות מיוחדות, ניתן להאריך את פרק הזמן לקבלת אישור לבקשות שונות. במקרים רבים הרשות הסינית מנצלת את סעיף החוק ומאריכה את ההליך במספר חודשים נוספים ללא כל נימוק או הצדקה נראית לעין.
בעקבות שיטת רישום של “First to file” התפתחה בסין בעשור האחרון תעשייה שלמה של רישום סימני מסחר בחוסר תום לב. בעקבות השיטה התחילו לפעול בסין טרולים המבצעים רישום אסטרטגי של סימני מסחר שונים ופועלים שלא בתום לב. בתחום הקניין הרוחני, השימוש בכינוי ‘טרול’ מבטא אדם הרושם סימן מסחרי או פטנט במטרה לדרוש תשלום עתידי מבעליו המקורי של הסימן. הביטוי ‘טרול פטנטים’ הוא הנפוץ, אך בסין שכיח דווקא ‘טרול סימני מסחר’, ולאחר שהטרול רושם סימן המסחר של חברה זרה, החברה חסומה מביצוע כל פעילות עסקית בסין ללא תשלום (מופקע) לטרול.
בפועל קשה להוכיח חוסר תום לב שמבטא כוונה זדונית. בסין קיימים אינספור מקרים בהם חברות זרות רצו לרשום את הסימן שלהן אך הופתעו לגלות שחברה סינית הקדימה אותם. כך למשל, חברת הרכב המפורסמת TESLA MOTORS רצתה לרשום סימן מסחר בשנת 2008 אך חברת קוסמטיקה הממוקמת בגוו’אנז’ו רשמה את סימן המסחר במגוון קטגוריות, כולל קטגורית רכב. טסלה הגישה מספר הצעות רכישה לרושם סימן המסחר הסיני אך החברה המקומית דחתה את כל ההצעות שהונחו על שולחנה. טסלה החליטה לפנות לערכאות המשפטיות לביטול הרישום בטיעון כי החברה הסינית המקומית סוחטת את טסלה. התביעה הראשונה צלחה.
הסינים לא ויתרו והגישו ערעור בצירוף תביעה שכנגד בסך 3.9 מיליון דולר ארה”ב בגין הפרת הזכות הקניינית של חברת הקוסמטיקה מגוואנז’ו. באוגוסט 2014 הצדדים הגיעו להסדר פשרה והחברה הסינית העבירה את הזכות בסימן המסחר יחד עם כל קישורי הדומיין לטסלה, זאת בתנאי שטסלה תוותר על הפיצויים שדרשה באותה תביעה.
מקרה נוסף שארע בסין עסק בסימן המסחר של חברת הספורט המוכרת ניו באלאנס. החברה נאלצה לשלם לחברה סינית מקומית קרוב ל-16 מיליון דולר ארה”ב עקב הפרת הזכות בסימן המסחר שהיה בבעלות החברה הסינית. החברה הסינית רשמה את השם BAI LUN וכן את השם XIN BAI LUN ושיווקה בסין נעלי סניקרס תחת אותו שם.
נציגי חברת ניו באלאנס העולמית דרשו להפסיק את השימוש בשם וטענו כי הרישום הסיני זהה לתרגום של השם הבינלאומי. בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי התרגום הסיני אינו תרגום ישיר של השם מאנגלית.
מקרה אחר עסק בחברת קוסמטקה גדולה מישראל שתכננה להכנס השנה לשוק הסיני אך גילתה להפתעתה כי חברה סינית הקדימה לרשום את המותג. החברה הישראלית ביצעה מכירות מרחוק באמצעות האינטרנט ולכן לא מיהרה לרשום את סימן המסחר קודם לכן. לאחר שצברה מוניטין בסין ורצתה להקים חנויות פיזיות בתוך סין כבר היה מאוחר מדי. בימים אלו החברה נמצאת בהליכים לביטול רישום הסימן מול משרד סימני המסחר הסיני, הליך יקר וממושך שדורש משאבים רבים ושכירת שירותי עורכי דין מקומיים.
ניתן להסיק ממקרים אלו כי כל חברה ששוקלת פעילות בין-לאומית ככלל וכניסה לשוק הסיני בפרט (למטרות שיווק או ייצור), תבצע רישום של סימן המסחר, כולל רישום סימניות סיניות. רישום סימן מסחרי תקף למשך עשר שנים. לאחר מכן ניתן לחידוש לעשר שנים נוספות כאשר אין מגבלה על מספר החידושים. במידה והסימן המסחרי לא יחודש, אחרי שלוש שנים ללא שימוש הוא חשוף לביטול במידה וצד שלישי ידרוש את ביטולו. במידה ואף אחד לא יבקש לבטלו הסימן יכול להישאר רשום שנים רבות ללא שימוש.
חברות שגילו כי סימן המסחר שלהם נרשם שלא בתום לב יכולות לפנות לעורכי דין מומחים בתחום הקנין הרוחני ולבחון אפשרות תביעה לביטול הרישום הזדוני. כאשר ניתן לאסוף ראיות לצורך הוכחת חוסר תום לבו של הרושם, קיים סיכוי להצלחה בתביעה. להלן דוגמאות לראיות שעשויות לסייע להליך כפי שמופיע בסעיף 57 לחוק סימני המסחר הסיני Trademark Law of the People’s Republic of China (Revised in 2013):
- רושם סימן המסחר היה בעל קשר לבעלים המקורי של סימן המסחר באמצעות מו”מ, שיתוף פעולה, עיסוק קודם וכו’.
- רושם סימן המסחר נטול כל כוונה או יכולת לעשות שימוש בסימן המסחר שנרשם.
- רושם סימן המסחר מציע לבעל סימן המסחר המקורי למכור או לרכוש רישיון שימוש במחיר מופקע.
- רושם סימן המסחר עושה שימוש ברישום במטרה לכפות על בעל סימן המסחר המקורי לחתום על שיתוף פעולה מסחרי.
- רושם סימן המסחר מזייף מידע ומגיש מסמכים כוזבים בעת הרישום.
- בעל סימן המסחר המקורי עשה שימוש בסימן המסחרי בתוך סין קודם לרישום וצבר מוניטין בסין.
בנוסף לראיות מעלה, המידע הבא עשוי לסייע גם כן:
- רושם סימן המסחר פועל באותו השוק של בעל סימן המסחר המקורי עם מותג אחר.
- רושם סימן המסחר ובעל סימן המסחר המקורי פועלים באותם ערוצי מכירה, אזורי גאוגרפי זהה וכו’.
- רושם סימן המסחר רשם מספר רב של סימני מסחר במוכיח בבירור כי אינם משמשים אותו בפועל.
- ניצול סימני מסחר נפוצים וסימני מסחר מוכרים היטב, במטרה לבלבל את הציבור ולפגוע בתחרות ההוגנת.
בבייג’ינג הוקם ב-2014 בית משפט ראשון לענייני קניין רוחני. במקביל הוקמו בתי משפט לקניין רוחני גם בשנגחאי ובגואנגז’ו והם פועלים מתחילת 2015. בשנה החולפת בתי המשפט בסין קיבלו כ-60,000 תיקי סימני מסחר (כולל רישום, ביטול והפרה).
למידע נוסף אודות סימני מסחר בסין ניתן לעיין במאמרו של עו”ד זיו רוטנברג ממשרד Group8 Consultants Limited (הגנה על סימני מסחר בסין – כל מה שחשוב לדעת) ולפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג לסיוע.
הבלוג נכתב על ידי דניאל זוהר, קצינת מדיניות סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג