לאורך שנים, האנגז’ו בירת פרובינציית ג’גג’יאנג (Zhejiang) במזרח סין הייתה ידועה בתור יעד תיירותי אטרקטיבי לתיירים זרים ומקומיים כאחד בזכות האגם המערבי, העיר העתיקה והסביבה הירוקה העשירה בשדות תה וגידולים אחרים. כאחת משבעת הבירות הקדומות בסין (בירת שושלת סונג הדרומית בשנים 1127-1279), האנגז’ו מוזכרת בכתבים סינים עתיקים כעיר יוצאת דופן ביופייה. למעשה כל תושב סיני מכיר את האימרה: “בשמיים יש לנו את גן העדן, בארץ יש לנו את סוג’ו והאנגז’ו” ואפילו מרקו פולו, התייחס לעיר ביומניו כאשר תיאר את העיר כמופלאה ביותר שראה בעולם כולו.
בחודשים האחרונים, האנגז’ו עלתה לכותרות בתקשורת העולמית והמקומית בעקבות אירוח ועידת ה-G20 במסגרתה ביקרו מנהיגי 20 המעצמות הגדולות בעולם כולל ברק אובמה, אנג’לה מרקל, נרנדרה מודי ועוד ליומיים אינטנסיביים של פגישות. בתקופה שלפני הועידה, מאמצי השלטון לייפות את העיר ולשפר את איכות החיים בה עבור המבקרים תפסו כותרות רבות. כחלק ממאמצים אלו נסגרו מפעלים מזהמים באיזור, ועובדים בעיר נהנו מימי חופש ושוברי כניסה לאתרי תיירות מחוץ לאיזור כדי לעודד את יציאתם מהעיר. בנוסף, עשרות אלפי סטודנטים מתנדבים תרמו בהכנות העיר לאירוח האירוע. לאורך שנים, אירועים בינלאומיים עם חשיפה תקשורתית רחבה כגון האולימפיאדה ותערוכת EXPO, נערכו בביג’ינג או בשנגחאי, אך הפעם האנגז’ו נבחרה לארח אירוע מרכזי זה אשר עסק בעיקרו בחדשנות וחיזוק התנאים ליצירת זירת חדשנות גלובלית. התפתחותה של האנגז’ו כעיר היי-טק מתקדמת עם דגש רחב על סקטור השירותים, IT וסחר מקוון מסמלת את ההליך שכלכלת סין חווה בעשור האחרון – מעבר מצמיחה הנשענת על ייצור וייצוא של מוצרים פשוטים לצמיחה המתבססת על היי טק, חדשנות וידע, ולכן אין זה מפתיע שנבחרה לארח את הועידה.
כלכלת מידע (Information Economy) וחדשנות צויינו כעמודי הטווח של מודל הצמיחה החדש של השלטון המרכזי (“The (New Normal” והאנגז’ו מהווה דוגמא מצוינת לשינוי תפיסתי זה. בעוד שיעור הצמיחה הלאומי בסין עמד על 6.9% בשנת 2015, וערים מרכזיות לחופה המזרחי של סין חוו בין 2014 ל-2015 האטה בצמיחה, שנגחאי מ-7.0% ל-6.9%, סוג’ו מ-8.0% ל-7.5% ונאנג’ינג מ-10.1% ל-9.3%, האנגז’ו חוותה מגמה הפוכה. שיעורי הצמיחה של 8.2% ב-2014, קפצו ל10.2% ב-2015 והגיעו לתוצר מקומי בגובה של 162 מיליארד דולר, זאת על אף שסקטור התעשייה בעיר צמח רק ב5.6% לעומת 8.1% ב-2014. אל מול ההאטה בקצב הצמיחה של סקטור התעשייה, האנגז’ו נהנתה מצמיחה מרשימה של סקטור השירותים, מ-8.5% ב-2014 ל-14.6% ב2015. נתונים אלו מראים שהצמיחה המרשימה שהעיר חווה היא ראשית כל תוצאה של התפתחות סקטור השירותים ותעשיית האינטרנט בעיר.
חברת Alibaba ענקית האינטרנט והסחר המקוון אשר אחראית להנפקה הציבורית הגדולה בהיסטוריה עת גייסה מהציבור סכום של כ-25 מיליארד דולר בספטמבר 2014, היא לא רק אחת הדוגמאות למגמה אלא גם שחקנית מרכזית בהתפתחות תעשיית האינטרנט והחדשנות בעיר והסיבה שהעיר נקראת “בירת הסחר מקוון של סין”. בין 2004 ל2014, עובדים לשעבר של Alibaba היו אחראים להקמת לא פחות מ-130 חברות אינטרנט, כולל אתר MoguJie המשלב רשת חברתית עם סחר מקוון של מוצרי אופנה, ו-Didi Dache אפליקציית הזמנת הנהגים שיותר מאוחר התמזגה עם Kuaidi DaChe כדי להקים את Didi ChuXing שלאחרונה התמזגה אף עם Uber China ולמעשה הפכה לשחקן היחיד בשוק. נוכחות חברות אלו מושכת כישרונות מכל רחבי סין ותורמת למעמד החדש של העיר כמרכז ליזמות וסטארטאפים.
התפתחותה של האנגז’ו כמרכז היי טק וחדשנות היא גם תולדה ישירה של מאמצים ממשלתיים לפיתוח וקידום הסקטור הפרטי בעיר אשר החלו עוד בכהונתו של שי גי’נגפינג מזכיר המפלגה ונשיא המדינה כמושל הפרובינציה בשנת 2003. בשלוש וחצי השנים בתפקידו כמושל, הפרובינציה חוותה צמיחה משמעותית של הסקטור הפרטי ותעשיות נקיות וחדשניות יותר קודמו. השלטון המקומי תחת הנהגתו עודד תעשיות מסורתיות להעתיק את מפעליהם מערבה, לפרובינציות בהם עלות הייצור נמוכות יותר ובו בעת עודד פיתוח של סקטורים חדשניים יותר על ידי מתן סובסידיות והטבות מס.
מדיניות זו נמשכת גם היום כאשר השלטון המקומי מספק הטבות מס לחברות היי טק והטבות נוספות לחברות הזנק, כולל סובסידיות לשכירות משרדים, הפקת אירועים ייעודיים למשיכת השקעות והקמת חממות טכנולוגיות רבות בעיר. ליאנג לי מינג, סגן מושל פורבינציית ג’גיאנג, מדגיש כי ערך התוצר הכולל של חברות פרטיות בפרובינציה הוא הגבוה מכל הפרובינציות בסין כאשר 123 מ-500 החברות הפרטיות הגדולות בסין יושבות בשטחה. האנגז’ו גם ידועה בזכות הפתיחות הקיימת בה כלפיי עסקים והשקעות זרים. נכון לסוף שנת 2014, יותר מ-12,400 חברות עם השקעות זרות נרשמו בעיר עם הון כולל בגובה של 137 מילארד דולר ו-34 מ-500 החברות הגדולות בעולם ביצעו לפחות השקעה אחת בעיר. תוכנית השלטון המקומי בפרובינציה היא לאכלס כ-1,000 חברות היי טק גדולות ועוד כ10,000 חברות היי-טק קטנות בינוניות עם סך כולל של 300,000 עובדים. למעשה בימים אלו ממש, ראש עיריית האנגז’ו מבקר בארץ עם נציגים בכירים של חברות מהעיר על מנת לקדם שיתופי פעולה בין המדינות ולבחון את האקו-סיסטם המקומי.
בעוד האנגז’ו מבססת את מעמדה בתור מעצמת אינטרנט, היי טק וסחר מקוון, יש לשים לב גם להתפתחות תעשיית הביוטכנולוגיה בעיר. כבר כיום האנגז’ו נחשבת לאחד ממרכזי הייצור הגדולים בסין לתרופות ומוצרים ביו-כימיים, אך אין זה מונע מהשלטון המקומי לעודד השקעות זרות בתחום כחלק מרצון לצבור טכנולוגיה זרה מתקדמת , ידע וניסיון שבתורם יעזרו לשיפור יכולות המחקר ופיתוח של חברות בעיר.
ההד התקשורתי בעקבות אירוח ועידת הG20, עידוד היזמות והחדשנות על ידי השלטון המקומי והפתיחות כלפי חברות והשקעות זרות תורמים למיתוג העיר בתור מרכז חדשנות וטכנולוגיה. גורמים אלו ביחד עם התוכניות ארוכות הטווח של השלטון המרכזי כגון “Made in China 2025” במסגרתה סין שואפת לשדרוג סקטור התעשייה, יפגעו מצד אחד בתעשיות מסורתיות הממוקמות בעיר כגון מזון וטקסטיל, אך מצד שני יספקו הזדמנויות לחברות הזנק וחברות ותיקות, זרות ומקומיות כאחד הפעילות בתחומיי ההי-טק, הייצור המתקדם, סחר המקוון, אינטרנט וביו-פארמה.
לפרטים נוספים להזדמנויות בעיר האנגז’ו אנא פנו אלינו
הפוסט נכתב על ידי עידו רוזנמן