תעשיית הרכב בסין היא הגדולה בעולם החל משנת 2009. אז עקפה סין (במונחי מספר מכוניות שמיוצרות בשנה) את מדינות האיחוד האירופי או את תעשיות הרכב של יפן וארה”ב (במשולב).
מעבר לחברות הבינ”ל (אמריקאיות, יפניות, קוריאניות ואירופאיות בעיקר) שיש להן מפעלי ייצור בסין, ישנן גם חברות רכב סינית מקומיות שמתחילות לשחק תפקיד חשוב יותר ויותר על מפת הרכב בעולמית (ובוודאי בכל מה שקשור לשוק הרכב בסין, בה ייסעו בקרוב כמאתיים מיליון כלי רכב על הכבישים), כשביניהן ניתן למנות את Geely, Chery, Yutong, BYD, Yotong, BAIC, SAIC ועוד.
אבל, תעשיית הרכב הסינית היא הרבה יותר מהחברות הללו. היא כוללת, למשל, חברות דוגמת עליבאבא, שמפתחת רכב חשמלי ורכב אוטונומי כחלק ממכלול הפעילויות שלהן (כי אם גוגל יכולה, אז למה הן לא?). היא כוללת, למשל, את חברת Zuche, חברת השכרת הרכב הגדולה בסין, שרוכשת עשרות אלפי מכוניות חדשות בשנה ומחפשת פיתוחים שיקלו על ניהול מלאי כלי הרכב ויחסכו את הוצאות התפעול, היא כוללת חברות דוגמת Didi Dache, ה- Uber הסינית, ששווה מיליארדים ומחפשת למצוא שירותים שעשויים לתת ערך נוסף למשתמשיה והיא כוללת עוד מאות חברות נוספות שעוסקות בניסיונות לפתח רכב חשמלי.
סין מייבאת את מרבית הנפט שלה, בעוד שאת מרבית החשמל שלה היא מייצרת בתחנות כוח פחמיות (כשמרבית הפחם נכרה בסין). עקב סיבות של עצמאות אנרגטית, בין היתר, כמו גם רצון להפחית בעיות של זיהום סביבה, יש רצון סיני לעודד את נושא הרכב החשמלי, כשלא מעט חברות קטנות פועלות בתחום ולמרבית יצרניות הרכב הגדולות יש מכוניות חשמליות כחלק מארסנל הדגמים שלהן.
חברת BAIC, למשל, השיקה לאחרונה דגם של מכונית חשמלית שיכול לנסוע 400 ק”מ בין טעינות, אם כי המחיר הגבוה של המכונית (לערך 70,000 דולר לאחר סובסידיות) כנראה ימנע ייצור מסחרי בקנה מידה נרחב, אם כי הוא בהחלט מוכיח שגם הסינים יכולים ולא רק אילון מאסק וטסלה.
נושא הרכב החשמלי והאוטונומי מצריך מכלול רחב של טכנולוגיות ופתרונות, שאת חלקן הגדול נמצא למצוא דווקא במדינה אחרת – ישראל. בכל הנוגע לרכב אוטונומי, עולה נושא של סייבר והגנה על הרכב מפני פריצה למערכות והשתלטות עליהם, כמו גם נושא של ניתוח Big Data ואינטליגנציה מלאכותית (שגם בהם, יש לא מעט חברות ישראליות פעילות) שחיוני על מנת שהרכב יוכל למצוא את דרכו בצורה סבירה.
בכל הקשור לרכב החשמלי, החברות הסיניות באות ללמוד כיצד העידוד הממשלתי בנושא תחליפי דלקים (בעיקר באמצעות המינהלת לתחליפי דלקים שתחת משרד רוה”מ) הצמיח חברות הזנק חדשניות, בין היתר בתחומים של סופר קבלים, תאי דלק והארכת אורך חיי הסוללה.
בסוף השנה, בכנס רוה”מ לתחליפי דלקים, יגיעו לארץ לא מעט בכירים מהשחקניות הסיניות המובילות בתחום כדי ללמוד על החדשנות הישראליות בתחום הרכב.
בשנת 2017, הכוונה של הנספחויות המסחריות של משרד הכלכלה והתעשייה בבייג’ינג ובשנגחאי הינה להביא את החדשנות הישראלית ישירות אל הסינים, ולצורך כך, תתארגן משלחת של חברות רכב ותחבורה חכמה ישראליות לסין.
חברות מהתחום שהתחום הסיני מעניין אותן ורוצות להצטרף למשלחת שתצא לסין בשנת 2017, מוזמנות ליצור עמנו קשר.