כשמסתובבים ברחובות תל אביב רואים הרבה יותר סינים משראינו בעבר, חברות משתפות כי הן מארחות מדי חודש ולעיתים אף מדי שבוע, ביקורים של משלחות סיניות אשר מגלות התעניינות בטכנולוגיות במוצרים ובשירותים שלהן.
באופן דומה, גם בשנגחאי, ישראל מזוהה כבירת החדשנות ואומת הסטארטאפים. התדמית הזו חוצה קבוצות ומעמדות, כשאת נשאלת על ידי נהג המונית מאיפה את ואת משיבה שמישראל, המשפט הראשון שהוא יאמר בהתרגשות: ישראלים הם “Hen cong ming”, כלומר, הישראלים מאוד חכמים. גם אנשי עסקים מנוסים עם לא מעט קילומטראז’ בעולם מביעים את התחושות הללו. על אף ההבדלים והפערים, הסינים מאוד מתחברים לישראלים מבחינה תרבותית, חלק מזה נובע מכך שהסינים מאוד מעריכים היסטוריה ומתגאים בתרבות העשירה שלהם ולכן מכבדים את העם היהודי שאף הוא נשען ומקדש היסטוריה ארוכת שנים.
התחושה הזו של חיזוק הקשר בין סין לישראל איננה רק תחושה ומגובה בפעילות שיא בתחומים מגוונים ובעלייה ניכרת בפעילות הסינית בישראל:
בתחום התיירות – בשנת 2015, 47,000 תיירים סינים ביקרו בישראל, גידול של 45% בהשוואה לשנת 2014, אך עדיין יחסית לפוטנציאל הענק מדובר בטיפה בים, רק 0.04% מכלל התיירות הסינית בעולם.
בתחום האקדמי – בשנת 2013 המיליארדר הסיני לי קאשינג תרם 130 מיליון דולר לטכניון במטרה להקים מכון טכנולוגי אקדמי משותף בסין. כמו כן בשנת 2014 נחתם הסכם להקמת מרכז לשיתוף פעלה בין אוניברסיטת תל אביב לאוניברסיטת צ’ינגחווה בביג’ינג.
בתחום הסחר – היקף הסחר עלה מ50 מיליון דולר בשנת 1992 למעל 10 מיליארד דולר בשנת 2015. בתחילת שנת 2016 בביקור של סגנית ראש ממשלת סין, גברת ליו ינדונג, הוכרז על פתיחת דיוני מו”מ לכינון הסכם סחר חופשי בין ישראל לסין, הסכם אשר עתיד לתרום רבות לעליית היקפי הסחר בין המדינות.
בתחום ההשקעות – ההשקעות של משקיעים סינים בקרנות הון-סיכון ישראליות ובחברות באופן ישיר בשנת 2015 מוערכות בשווי כולל של למעלה מחצי מיליארד דולר. על פי פרסומים בוצעו לא מעט השקעות סיניות בישראל, להלן מספר עסקאות משנת 2015 שדווחו בתקשורת:
אהבה, יצרנית מוצרי הקוסמטיקה נרכשה על ידי פוסון, תאגיד ההשקעות הסיני.
איירון-סורס אשר מובילה בהפצת אפליקציות גייסה השקעה מפינגאן ומקרן ההשקעות China Broadband Capital Partners.
לומניס, חברת המכשור הרפואי נרכשה על ידי XIO, קרן ההשקעות הסינית.
קרן JVP הישראלית גייסה השקעה מעליבאבא, ענקית האינטרנט הסינית.
ריינבאו מדיקל, חברת השקעות אשר מתמקדת במכשור רפואי גייסה השקעה מקונצרן הביטוח פינגאן, קרן ההשקעות YONGJIN וZTE.
טאבולה, אשר פיתחה מנוע המלצות תוכן גייסה השקעה מבאידו.
חשוב לציין כי בחודשים האחרונים אנו צופים במדיניות ממשלתית שמנסה להגביל את הוצאת הכספים מחוץ לסין.
קרנות הון סיכון סיניות ובעלי הון פרטי, אשר מעוניינים להשקיע בחברה זרה, אך אין להם הון דולרי מחוץ לסין, נדרשים לקבל את אישור ה- SAFE (State Administration of Foreign Exchange), דבר אשר יכול לעקב משמעותית את ביצוע העסקה. את המקרים בהם ישנה דרישה לפנות ל-SAFE ניתן ללמוד מהחוק הסיני אך אנו ממליצים גם להסתייע במומחים בתחום.
הנספחויות המסחריות של מינהל סחר חוץ בשנגחאי ובבייג’ינג, בשיתוף פעולה עם האיגוד הישראלי לתערוכות מתקדמות ועם היחידה להשקעות זרות ושיתוף פעולה תעשייתי במשרד הכלכלה, קיימו בשבוע שעבר, בין התאריכים 17-20 ביולי, רוד שואו של 17 קרנות הון סיכון המעוניינות לגייס כסף מסין.
האירועים הינם אירועי המשך לרוד שואו במתכונת דומה שנערך בינואר 2015, אשר ממנו יצאו מספר סיפורי הצלחה של השקעות סיניות בקרנות הישראליות המשתתפות. במהלך שני האירועים יחדיו, בבייג’ינג ובשנגחאי התקיימו למעלה מ450 פגישות, בהן לקחו חלק למעלה מ400 משקיעים סינים מכ- 250 גופים שונים. בין הגופים הסינים שלקחו חלק באירועים ניתן למנות את China Investment Corporation, Hainan Group , China Life, Cheetah Mobile Wahaha group, Alibaba, fosun, pingan, Qihoo360, JD.com, Union Life, CDH, Softbank China, Sunpower group ועוד.
אנחנו צופים שלמרות המגבלות הממשלתיות, העניין הסיני בהשקעות בישראל ילך ויתגבר. חברות או קרנות ישראליות שמחפשות השקעה מסין צריכות להבין שהמשקיע הסיני הוא משקיע זהיר, סבלני ומחושב ואינו משקיע טיפש. יש ציפיה שהחברה הישראלית תגיע עם מוצר עובד, בעל טכנולוגיה מורכבת שאינה ניתנת להעתקה בקלות ועם מוניטין מפעילות בשוק המקומי או שווקים זרים אחרים. ברוב המקרים חשוב למשקיע השנגחאינזי להשקיע בחברה עם כוונות ברורות לגבי השוק הסיני ושהחברה הישראלית, תהיה מוכנה להשקיע כוח אדם, זמן ומשאבים כדי לתמוך פעילות בשוק המקומי.
אנו מזמינים חברות ישראליות שמחפשות השקעה לפנות אלינו. נשמח להכווין ולחבר למשקיעים רלבנטיים.
נכתב על ידי דיה טייכמן שניצר, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בשנגחאי.



