סין היא מדינה שקשה להבין, קשה להכיר באמת, וקשה לתפוס. שטחה הגיאוגרפי המתפרס על פני 9,596,960 קמ”ר הנו השלישי בגודלו בעולם והוא קטן רק במעט משטחה הכולל של אירופה – מהאוקייאנוס האטלנטי במערב ועד רכס האורל במזרח.
מספר התושבים שבה – 1.38 מיליארד הוא סכום מספר התושבים של כל אירופה כולל רוסיה – 842 מיליון, דרום אמריקה – 415 מיליון ומקסיקו- 123 מיליון. סין מחולקת ל-31 רשויות מקומיות עם סמכויות זהות לתת מדינות. על פי הממשל הסיני מספר הקבוצות האתניות במדינה עומד על 56, כאשר ההאן- הקבוצה האתנית הגדולה במדינה ובעולם כולו מרכיבה 91.5% מאוכלוסיית סין.
האוכלוסייה הסינית הטרוגנית במיוחד, הסיני בדרום אינו דומה לחברו במערב במנהגים, בהרגלים, באוכל, ואף לא בשפה השגורה פיו. ועדיין, בעוד ארבעה חודשים ימלאו לרפובליקה העממית של סין 67 שנים. 67 שנים בהן המפלגה הקומוניסטית מנהלת ביד רמה את המדינה והאומה הסינית תוך שמירה על קווים אחידים ובמקביל מאפשרת גמישות מסוימת לשלטונות המקומיים, ולמיעוטים מסוימים.
בשנים האחרונות זה נהיה טרנדי להספיד את סין או לצפות לה גדולות. מיטב הפרשנים מנתחים את אחוזי הצמיחה, מפקפקים לעיתים בנתונים שמגיעים מהממשל הסיני, ובוחנים בזכוכית מגדלת כל החלטה שהממשל מקבל.
ב China Business Review פורסמה סקירה שבחנה את הדירוג של סין במדדים שונים אל מול מדינות העולם. כשלומדים את הנתונים הללו, חלקם מהותיים, חלקם אזוטריים, אי אפשר באמת להבין מה קורה במדינה הזו. ועדיין זה מעניין.
דמוגרפיה וחברה –
כאמור, אוכלוסיית סין המונה כ-1.38 מיליארד תושבים הנה הגדולה בעולם, אך שיעור גידול האוכלוסייה עומד על 0.44% בלבד (הודות ל-3 עשורים של מדיניות הילד היחיד). שיעור זה ממקם את סין במקום ה-159 מבין מדינות העולם בקצב גידול האוכלוסייה, ולמעשה אוכלוסיית הודו צפויה לעבור את סין תוך עשור. תוחלת החיים בסין היא 75.15 מה שמדרג אותה במקום ה-101 בעולם. שיעור גידול האוכלוסייה הנמוך ותוחלת החיים הארוכה ביחס לעבר מובילים למציאות דמוגרפית חדשה של צמצום כוח העבודה והזדקנות האוכלוסייה המקומית.
שיעור ידיעת קרוא וכתוב בקרב בני 15 מעלה הנו 95.1% מה שמדרג את סין במקום ה-99 בעולם, גבוה יותר ממדינה מפותחת כנורבגיה (מקום 103) ומדינה מתפתחת כהודו (מקום 185). שיעור ידיעת קרוא וכתוב בקרב האוכלוסייה הצעירה בני 15-24 הנו גבוה אף יותר ועומד על 99.6%. שיעורים גבוהים אלו מייצגים את הדגש הרב של הממשלה הסינית על הנגשת החינוך לצורך יצירת כוח עבודה משכיל וצמצום הפערים בין אוכלוסיות מרקע שונה.
כלכלה
החל מסוף 2014, סין עקפה את ארה”ב במונחי תמ”ג (מותאם כוח קנייה) ומדורגת במקום הראשון בעולם. ב-2015 , על אף ההאטה בשיעור הצמיחה, שיעור צמיחת תמ”ג של 6.9% ממצב אותה במקום ב-19 ברשימת המדינות בעלות הצמיחה המהירה בעולם.
שיעור החיסכון הלאומי בסין בגובה 49.5% מהתוצר הלאומי ממקם אותה במקום ה-5 בין המדינות עם שיעורי החיסכון הגבוהים בעולם. שיעור האבטלה בסין בגובה 4.1% הנו מרשים במיוחד כאשר לוקחים בחשבון את גודל האוכלוסייה וממצב אותה במקום ה-26 בעולם כאשר היא מקדימה מדינות מפותחות רבות כגרמניה, דנמרק, ארה”ב ואנגליה.
מצד שני, כאשר מסתכלים על מדד מרכזי כתוצר לנפש סין מדורגת במקום ה-113 בעולם עם ממוצע שנתי של 12,900 דולר כאשר ארה”ב מדורגת במקום ה-19 עם 54,800 דולר לשנה. בנוסף, כפי שצוין בפתיחה, סין נגועה בבעיית אי שיוון כאשר מדד הג’יני שלה הוא 47.3 מה שממקם אותה במקום ה-26 בדירוג במדינות הלא שוויוניות בעולם.
סין הנה גם המדינה המובילה בעולם בהיקפי הסחר הבינלאומי – סך הייצוא והייבוא של המדינה. על פי נתונים של הבנק העולמי וסוכנות הביון האמריקאית, היקף ייצוא הסחורות של סין בסך 2.25 טריליון דולר הנו הגבוה בעולם כאשר סך ייבוא הסחורות ממקם אותה במקום השלישי בעולם אחרי ארה”ב והאיחוד האירופי.
עסקים
על פי דו”ח “עשיית עסקים” של הבנק העולמי לשנת 2015, המחשב את הקלות של פתיחת עסק ותפעולו ב-189 מדינות בעולם, סין מדורגת במקום ה-90. על אף שהדירוג הכללי של סין נמוך, מצבה טוב בהרבה בהשוואה למדינות מתפתחות אחרות כברזיל (120) והודו (142). בנוסף, חשוב לציין כי ב-2015 סין הקלה בהליכי רישום ,הקמת חברות ואף תשלומי מס מה שהוביל לעלייה בדירוג משנת 2014 (96). בדו”ח דומה של מחלקת המחקר של ה”אקונומיסט”, המדרג את המדינות על פי כמה הן ידידותיות למשקיעים ויזמים, סין דורגה במקום ה-50 לתקופה של 2014-2018, כאשר סינגפור מדורגת ראשונה בשני המחקרים השונים.
אנרגיה וסביבה
לעיתים קרובות סין הנה כתובת לביקורת אודות גובה פליטת הפחמן הדו חמצני והתיאבון הענק שלה למקורות אנרגיה. סין היא יבואנית הגז הטבעי השישית בגודלה בעולם, יבואנית הנפט השנייה בגודלה, ופולטת גזי החממה הגדולה בעולם. עם זאת, מדדים הלוקחים בחשבון את גודל האוכלוסייה במדינה, מציגים תמונה שונה בהחלט, כאשר ארה”ב הנה פולטת הפחמן הגדולה ביותר לנפש עם שיעור יותר מכפול מפליטת הפחמן לנפש בסין.
למעשה, סין נקטה בצעדים משמעותיים ביותר במאבק בפליטת הפחמן הדו חמצני והיא המובילה בעולם מבחינת השקעה במירוץ העולמי לאנרגיה ירוקה. נכון לשנת 2014, שישה מתוך עשרת יצרני הפאנלים הסולאריים הגדולים בעולם ממוקמים בסין. בנוסף, סין מדורגת שנייה בעולם בשימוש באנרגיה סולארית (אחרי גרמניה), כאשר היא מקדימה מעצמות ענק בתחום כאיטליה, יפן וארה”ב. יתרה מזאת, על פי נתוני המועצה העולמית לאנרגיה המופקת מרוח, והמועצה האמריקאית לאנרגיית רוח, סין מדורגת שנייה בכמות הכוללת של חשמל המיוצר על ידי הרוח, שנייה רק לארה”ב.
מחויבותה של סין לשיפור רמת החיים של אזרחיה וההשפעות ההרסניות של שלושה עשורים של פיתוח תעשייתי מואץ, צפויים להמשיך למצב את סין כמעצמה עולמית בתחום האנרגיה הירוקה.
חקלאות
בעידן בו גידול האוכלוסייה העולמית מוגבר, חשיבותו של סקטור החקלאות ברורה לכל. לכן, אין זה מפתיע שסין מדורגת בקדמת הרשימה בייצור\גידול של כמה מוצרי מפתח. סין הנה המגדלת והצרכנית הגדולה בעולם של חזיר כאשר מחצית מכל החזירים בעולם נצרכים במדינה.
מוצרי חלב אינם חלק מהתזונה המסורתית של אוכלוסיית סין, אך בשלושת העשורים האחרונים, הן הצריכה והן הייצור של מוצרי חלב בסין חוו גידול משמעותי בעקבות הגידול בהכנסה, פרסום אינטנסיבי וחשיפה ממושכת לאורח החיים המערבי. כיום למעשה, סין הנה היצרנית הרביעית בגודלה בעולם של מוצרי חלב. בנוסף, סין הנה היצרנית המובילה בעולם של תפוחי אדמה, אורז, חיטה, עגבניות ותפוחים. על אף שסין הנה יצרנית מובילה של מספר רב של מוצרי מפתח, היא עדיין נשענת על ייבוא של מוצרי מזון רבים כדי לספק את צרכי האוכלוסייה העצומה.
חדשנות
חדשנות הנה מילת מפתח עבור מקבלי ההחלטות בשלטון המרכזי בסין. אחרי שלושה עשורים במהלכם סין ניסתה לקלוט כמה שיותר טכנולוגיה וידע, ההבנה כי חדשנות ויזמות מקומית הנם מרכיב משמעותי להבטחת המשכיות צמיחת המשק המקומי, הובילה את השלטון המרכזי והשלטונות המקומיים להשקעות רחבות מימדים במחקר ופיתוח וייעול מערכת החדשנות המקומית. כיום, חוקרים רבים, אקדמאים וגורמי שלטון עוסקים בשאלה האם סין הנה מעצמת החדשנות הבאה בעולם?
על פי הדירוג של 50 המדינות החדשניות ביותר בעולם לשנת 2015 של מכון המחקר של בלומברג, סין מדורגת במקום ה-22. הדירוג מחושב על ידי שישה קריטריונים בעלי משקל זהה לחלוטין: הוצאות מחקר ופיתוח לנפש, הערך הגולמי הנוסף של התעשייה המקומית, מספר חברות ההיי-טק, רמות ההשכלה העל תיכונית במדינה, מספר אנשי מחקר לנפש, ומספר הפטנטים הרשומים לנפש. ברשימה של 2015, דרום קוריאה דורגה ראשונה כאשר יפן, גרמניה, פינלנד וישראל מדורגות אחריה בהתאמה. כאשר מסתכלים על מספר חברות ההיי-טק, סין שניה רק לארה”ב. קריטריון נוסף המשקף את הקדמה הטכנולוגית בסין הנו מספר המשתמשים באינטרנט העומד של 688 מיליון נכון לסוף 2015.
תחבורה
סין פתחה מערכת תחבורה ותשתיות מקיפה ומתקדמת. במונחים של האורך הכולל של מסילות הרכבת במדינה, סין מדורגת שלישית בעולם עם 86,000 קילומטר מה שממקם אותם אחרי רוסיה וארה”ב בלבד. נכון ל-2015, בסין יש 507 נמלי תעופה, נתון הממצב אותה המקום ה-14 בעולם. ההשקעה האסטרטגית בתשתיות מסייעת להמשך פיתוח של איזורים מרוחקים יותר בסין, משיכת כוח עבודה איכותי, ויצרית סביבת עבודה נוחה עבור עסקים ומסחר.
ספורט
מלבד ההצלחה הגורפת בענפים כהתעמלות, שחייה וטניס שולחן, סין אף חווה פופולריות גוברת בענפי הכדורגל, כדורסל, בדמינגטון וכדורעף. כאשר מסתכלים על הדירוג העולמי בתחומים השונים, ניתן לראות כי נבחרות הנשים של סין מדורגות גבוה יותר מנבחרות הגברים. לדוגמה, בדירוג פיפ”א (התאחדות הכדורגל העולמית), נבחרת הנשים מדורגת במקום ה-14 בעולם בעוד נבחרת הגברים אינה נכנסת ל-50 המובילות. בענף הכדורעף המגמה דומה כאשר נבחרת הנשים מדורגת במקום ה-5 בעולם בעוד נבחרת הגברים מדורגת במקום ה-18. על פי מגזין הטיים האסייאתי Asia Times), סין משקיעה בפיתוח וקידום ענפי הספורט השונים על מנת להרחיב את השפעתה בעולם.