חכו עם ההספדים

מה לא אמרו השנה על הכלכלה הסינית? שהיא החלה את תהליך ההידרדרות, שקריסת הבורסה מעידה על כל הרעות החולות בה, שמהמכות האחרונות היא כבר לא תוכל להתאושש, שהממשל בהיסטריה ולכן פועל בצעדים דראסטיים, שהממשל בהלם ולכן לא נוקט בצעדים הקיצוניים המתחייבים, שפיחות היואן מבשר על חלק מההיסטריה, שרזרבות המט”ח שלה נעלמות בקצב מהיר, שבכוונת הממשלה להטיל מגבלות חמורות על הוצאת כסף מהמדינה, שהיא צפויה להיכנס למיתון עמוק שממנו העולם כולו הולך להיות מושפע וזה באמת רק על קצה המזלג.

אין ספק, שנת 2015 הייתה אחת מהשנים הגרועות שהכלכלה הסינית ידעה מעודה. הבורסה ירדה בעשרות אחוזים, היואן פוחת עקב רצון להיות תחרותיים יותר ביצוא, מדד התפוקה התעשייתית לא הגיע לערכים המצופים, וגם הצמיחה, לראשונה זה 25 שנים, הייתה נמוכה מ- 7 אחוזים.

יחד עם זאת, כדאי לשים לב לנקודה המדהימה האחרונה: גם באחת מהשנים הגרועות בתולדותיה, הגיעה הצמיחה הסינית ל- 6.9%. נתון שמדינות מערביות מסוימות ראו אותו בשנים האחרונות רק עם הסימן מינוס משמאלו.

סין, הכלכלה השנייה בעוצמתה בעולם ומנוע הצמיחה המרכזי שלו, רחוקה מלהיות המת המהלך שחלק מהפרשנים טוענים שהיא.

מספר נתונים מעודדים תומכים בקביעה הזו: שוק הנדל”ן, שאחראי במידה מסוימת לחלק מהבעיות עימן נאלצה סין להתמודד בשנים האחרונות, החל לגלות ניצני התאוששות בשנת 2015. השיפור במצבם הכלכלי של מאות מיליוני סינים וכניסתם למעמד הביניים צפוי לעזור לה במהלך הפיכת הכלכלה הסינית ממוטת יצוא למוטת צריכה, וכך להיות פחות תלויה בתהפוכות הכלכלה העולמית. מחירי הנפט הנמוכים צפויים לעודד את התעשייה המקומית. גם הבורסה בסין, על התהפוכות שחוותה והירידות שספגה, ושמהווה כר משחק לעשירי סין, אינה משמשת מדד שמשקף לאמיתו את מצב הכלכלה.

אך אולי הנתון המעודד באמת בהקשר זה הינו שהממשל המרכזי בסין ער לבעיות וביכולתו להוציא לפועל שינויים מתחייבים במהירות וביעילות. הממשל הזה, אגב, יושב על רזרבות המט”ח הגבוהות בעולם (מעל שלושה טריליון דולרים) שמהוות כלי מצוין להשגת מטרותיו.

הממשל ער לכך שהמשק הסיני נשען בצורה מוגזמת על חברות ממשלתיות ולכן מעודד יזמות פרטית ומשקלן של חברות פרטיות במשק הסיני עולה וצפוי לעלות בהתמדה בשנים הקרובות.

דגש רב מושם על נושא החדשנות, והממשל הסיני משקיע תקציבים רבים בתחום המו”פ, כמו גם בעידוד חברות סיניות להשקיע בו, או לרכוש טכנולוגיות מן המוכן.

ההון הזר שסין משקיעה בחו”ל אינו הולך לאיבוד, ומושקע בפרויקטי תשתית, מכרות, משאבי טבע וחברות טכנולוגיה, כך שההשפעה הכלכלית הסינית בעולם הולכת וגוברת.

חברות סיניות, שבעבר נחשבו נחותות טכנולוגית מאחיותיהן במערב או ממדינות אחרות במזרח הרחוק, כבר אינן סובלות מרגשי נחיתות בשווקים העולמיים (ויעידו על כך המוני הישראלים הרוכשים מחשב נייד של Lenovo או טלפון נייד של Huawei, ZTE או Xiaomi ומניחים אותם בגאווה על השולחן בבית הקפה).

מבחינות רבות סין עוברת, באיחור אופנתי, את אותו תהליך שעברו יפן בשנות החמישים והשישים או קוריאה וטייוואן בשנות השמונים והתשעים של המאה שעברה, רק שהעובדה שהיא גדולה מהן פי כמה, גורמת לכך שהוא כואב יותר ומלווה ביתר זעזועים.

מדינה נוספת שהכלכלה שלה חוותה שנים טובות יותר מהשנה החולפת היא ישראל. שנת 2015 הייתה אחת מהשנים הקשות ביותר שחווה היצוא הישראלי, עם ירידה ביצוא למרבית היעדים ובמרבית הסקטורים.

אחת מנקודות האור הבודדות בהקשר זה הייתה היצוא לסין, שעלה בכ- 14%, והגיע לסך של 3.25 מיליארד דולר. מגמה מעודדת נוספת הינה ההשקעות הסיניות שלגל הראשון שלהן היינו עדים בשלוש השנים האחרונות.

בשוק הסיני, חברות ישראליות נהנות משם מצוין וישראל נתפסת כמובילה טכנולוגית, מה שצפוי להוביל הן להמשך מגמת העלייה בנתוני היצוא והן להמשך ההתעניינות הסינית בהשקעה בחברות ישראליות ובהיי-טק הישראלי.

הנתונים המעודדים האלו לא נובעים בחלל ריק. מינהל סחר חוץ שבמשרד הכלכלה והתעשייה שם בשנים האחרונות את הדגש על השוק הסיני ומקדיש את מירב המאמצים על מנת לסייע לחברות ישראליות לחדור אליו.

אם בשנת 2008 כיסה נספח מסחרי אחד את כל סין, הרי שבשנת 2016 ישנם שני נספחים מסחריים בבייג’ינג, נספחת מסחרית בשנגחאי, נספחת מסחרית בגוואנגז’ו, נספח מסחרי בהונג-קונג והחל מהקיץ הקרוב יוצב גם נספח מסחרי בצ’נגדו. למעשה, מערך הנספחים המסחריים בסין גדול מהמערך היושב בארה”ב. לכל נספח צוות מקצועי ומיומן של קציני סחר סינים מנוסים שמכירים את השוק ויכולים לחבר את החברות הישראליות לחברות הסיניות הרלוונטיות.

אחד מהכלים החדשים שמציע מערך הנספחויות של משרד הכלכלה והתעשייה בסין הינו מרכז העסקים הישראלי, הראשון מסוגו בעולם, שנפתח לאחרונה בשנגחאי. המרכז, יוזמה של משרד הכלכלה והתעשייה, הינו חלק מהנספחות המסחרית בשנגחאי ומטרתו לסייע ליצואנים הישראלים בצעדים הראשונים בשוק הסיני ולהוות קרש קפיצה להמשך פעילותם.

גם קרן הודו סין יפן, שעוזרת ליצואנים המאמצי השיווק שלהם, בין היתר בשוק הסיני, שמה לה למטרה להגביר את היצוא הישראלי לשוק זה.

אסור לטעות, סין צפויה לעבור עוד לא מעט משברים ואף אחד לא מבטיח כי שנת הקוף אליה נכנסנו לאחרונה תהיה שלווה יותר משנת הכבשה הקודמת, אך קו העלייה של הכלכלה הסינית למרכז הבמה העולמית צפוי להימשך, יחד עם החיבורים ההולכים ומתהדקים בין הכלכלה הישראלית לזו של הדרקון ממזרח.

צור קשר עם:

אופיר גור

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל