בירוקרטיה תאגידית בסין – דרכי התמודדות

היא נמצאת במזרח אסיה, נחשבת לאחת הכלכלות החשובות בעולם, שהתפתחה למעצמה כלכלית רק החל משנות ה-80 עם פתיחת שעריה למערב. סין מנסה לפתח את כלכלתה, שחוותה בשנה האחרונה האטה משמעותית, כאשר השיא היה בחודש יולי עם צניחת המניות בבורסה בשנגחאי.

כדי להתמודד עם האתגרים החדשים, שהמדינה ניצבת בפניהם, הממשל מקדם אזורי פיתוח מיוחדים, בדגש על ששת אזורי הסחר החופשי, בהם הרגולציה הסינית לא כובלת במיוחד ומאפשרת מסחר חופשי באופן יחסי. אזורים אלו מאפשרים לחברות זרות להגיע למדינה ולקדם את העסקים בצורה יותר יעילה מתוך שטח הרפובליקה העממית.

אף על פי כן, סין עודנה מדינה הפועלת בשיטה ייחודית לה. הממשל מאפשר צבירת קניין פרטי אך באותה נשימה דואג להיות מעורב בחלקים רבים של הפעילות העסקית של התאגידים המרכזיים. כל תאגיד השואף להקים נציגות במדינה חייב לעבור דרך פקידי הרשויות החל מיום הקמת החברה ולאורך פעילותו השוטפת. כך למשל, תאגיד המעונין להוציא כספים אל מחוץ למדינה נדרש לקבל את אישור הרשות הרלוונטית (SAFE) וכמעט בכל תאגיד משמעותי קיימת נציגות של המפלגה שמעורבת בקבלת ההחלטות בתאגיד, בהתאם ליעדי הממשל.

כחלק ממעורבות הממשל בכלכלה הסינית המקומית, קיים בסין “הקטלוג להשקעות זרות בסין”, בו ה-The National Development and Reform Commission פורט רשימה של תעשיות לגביהן קיימת הגבלה או איסור גורף לפעול בסין כחברה זרה.

גם הזרמת ההון הרשום של החברה נתון לפיקוח הרשויות. בעבר, הייתה קיימת חובה להפקיד הון רשום מינימאלי בהתאם לפעילות החברה. היום אין חובה כזאת לפי הדין הסיני, אך הלכה למעשה, הרשות שאמונה על רישום החברה (AIC) לא תאשר את הרישום ללא הפקדת הון. הסכום שהופקד יצוין ברישיון העסק של החברה והגדלת ההון כרוכה בהליך בירוקרטי נוסף שיכול להמשך עד 8 שבועות, שכולל אישור הגדלת ההון הרשום דרך ה- AIC, העברת כספים לתוך המדינה דרך ה-SAFE, ולאחר מכן, הנפקת רישיון עסק חדש ב-AIC. כל זה כמובן, רק לאחר שהסדרתם את ההעברה הכספית בבנק הסיני המקומי ורואה חשבון נייטרלי הנפיק דו”ח אישור הון מעודכן.

סביר להניח שהפסקה האחרונה גרמה לכם לסחרור קל, אך נכון להיום זוהי הבירוקרטיה שיש להתמודד עמה בסין. חשוב להפנים, בסין תהליכים עשויים להמשך זמן לא מבוטל ויש להערך לכך מבחינת המשאבים שחברה ישראלית מקצה כבר בשלב ההקמה של החברה. מומלץ כי חברה תעבוד עם אנשי מקצוע מיומנים ותבצע תחשיב יסודי בטרם קובעת את גובה ההון שבעלי המניות יעבירו לקופת החברה. תחשיב יסודי ימנע הליכים בירוקרטיים נוספים שמסרבלים ומייקרים את פעילות החברה בסין.

ניתן למצוא את המדריך המלא לעשיית עסקים בסין ושלבי התאגדות חברה בקישור להלן. המדריך נכתב על ידי חברת Dezan Shira, הפועלת בכל העולם ומספקת בין היתר שירותי יעוץ בהקמת חברות ונציגויות בסין.

הבלוג נכתב על ידי דניאל זוהר, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.

לסיוע ופניות נוספות ניתן לפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג Beijing@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל