שבוע שעבר היה שבוע עמוס ומעניין בעיר שאנטו (Shantou), המונה 5.5 מיליון איש וממוקמת פרובינציית גואנגדונג, בדרום סין, סמוך להונג קונג.
קצת יותר משנתיים חלפו מאז ביקורו של מושל פרובינציית גואנגדונג בישראל, במהלכו נחתם ההסכם בין הטכניון לאוניברסיטת שאנטו בדבר תרומתו של המיליארדר לי קה-שינג, הסיני העשיר בעולם (אשר נולד בעיר Chaozhou הסמוכה לשאנטו), לטובת המיזם האקדמי המשותף.
העיר התמלאה דגלי ישראל ולא מעט ישראלים, רובם אנשי הטכניון, שהגיעו לכבוד האירוע של טקס הנחת אבן הפינה של מכון GTIIT– מכון גואנגדונג-טכניון- מכון טכנולוגי לישראל.
בנימה אישית אציין, כי בתור בת ואחות לבוגרי הטכניון, האירוע היה מרגש. נראה היה, ששני הצדדים כבר יצרו קשרים קרובים והם מבינים את העומק, המחויבות והמשמעות של החזון המשותף.
מהצד הישראלי נכחו נשיא המדינה לשעבר, הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, מר שמעון פרס, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל, מר אופיר אקוניס, שר המדע לשעבר וחבר הכנסת יעקב פרי, נשיא הטכניון, פרופ’ פרץ לביא וראש עיריית חיפה, יונה יהב, שאף חתם על הסכם ערים תאומות עם העיר שאנטו.
המגעים בין גואנגדונג, מר לי קה-שינג והטכניון החלו, כאשר הטכניון נבחר מבין 74 מוסדות ברחבי העולם, שנבחנו על ידי צוות ייעודי למציאת שותף מתאים. נמסר, כי התרומה לטכניון בסך כ-130 מיליון דולר, הועברה מכספי האקזיט של חברת ווייז, שבה היה מושקע מר לי קה-שינג, באמצעות קרן הורייזן.
מר לי אמר במהלך הטקס: “אין איש מפקפק בכך שחדשנות טכנולוגית היא תנאי חיוני ליכולתה של מדינה ליצור עושר משותף והיא המפתח להצלחה אישית. יצירתיות היא הכוח המניע של זמננו, המקדם אותנו אל העתיד. כינונה של פרדיגמה יצירתית אינו אתגר פשוט ורק באמצעות החינוך ושלטון החוק נוכל להבטיח עתיד חופשי, הוגן ופורה לכל”.

במסגרת ארועי השבוע החולף בשאנטו התקיימו שני ארועים נוספים: חתימה של משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל הישראלי עם פרובינציית גואנגדונג על מזכר הבנות לשת״פ בתחום ההייטק והמדע, שמטרתו להעמיק את הפעילות המשותפת וההשקעות ההדדיות בין סין וישראל.
כמו כן, כחלק מהרצון להעמקת הקשרים הכלכליים עם אנשי העסקים בעיר שאנטו, קיימה הנספחות המסחרית בגואנגז’ו האחראית על אזור דרום סין, בשיתוף עם עירית שאנטו, סמינר חדשנות במטרה להציג את היכולות הישראליות לכ-350 אנשי עסקים ולהגביר חשיפה של חברות ישראליות בעלות פתרונות טכנולוגיים מתאימים לצרכים התעשייתיים בעיר.