בחודש האחרון דובר רבות על ההחלטה של ההנהגה הסינית לשים סוף למדיניות הילד האחד, שהונהגה במדינה ב-35 השנים האחרונות. ההחלטה הזו היא היסטורית ועל פי התכנון של הממשל הסיני, צפויה להוסיף לכוח העבודה הסיני 30 מיליון איש בעוד 45 שנה.
השינוי במדיניות הוכרז במסגרת הצגת קווי המדיניות של תכנית החומש ה-13, אשר תאושר ותוצג בפירוט במרץ 2016.
מהי תכנית החומש ולמה זה צריך לעניין אתכם?
- תכנית החומש מרוכזת על ידי ה- (National Development Reform Commission :NDRC) ונבנית בשיתוף מומחים מהאקדמיה, התעשייה ומשרדי ממשלה נוספים. במסגרת התהליך הנוכחי גם הציבור הסיני הוזמן להציע רעיונות באמצעות קבוצה בתכנת המסרים המהירים הפופולרית בסין WeChat.
- התכנית מצביעה על סדר העדיפויות הממשלתית ובמהלך חמש השנים, בהן מיושמת התכנית, בודקת הממשלה הסינית אם עמדה ביעדים שהציבה לעצמה ושמה דגש היכן שהתהליכים פחות מתקדמים. זהו איננו מסמך תקציבי, אלא זה שמתווה לכל הגורמים במדינה מה האג’נדה של הממשל לחמש השנים הקרובות.
- בהתאם לתכנית החומש המרכזית, גם הממשלות המקומיות מפרסמות את התכניות שלהן, תוך קביעת מטרות מפורטות ולפעמים גם תכניות תמריצים לחברות המקומיות. כך לדוגמה, לא רק בעיריית שנגחאי עצמה אלא גם חלק מהאזורים (districts) בתוך העיר מכינים תכניות חומש.
- היעדים המאקרו-כלכליים המוצגים בתכנית החומש, מעצבים את הסביבה העסקית כולה. כך למשל, אם הממשל קובע יעד לצמיחה, זה מחייב. מעבר לכך, היעדים וסדרי העדיפויות, המוצגים בתכנית החומש ובהתאם גם בתכניות המקומיות, מכתיבים את התמיכה הממשלתית בחברות, ובכוחם לעצב ולשנות בצורה משמעותית את המודלים העסקיים של חברות מקומיות וזרות בסין.
- בתכנית ישנה התייחסות ספציפית לענפי תעשיה, חקלאות ושירותים שעתידים לצמוח או להשתנות. למשל, בתכנית החומש ה-12 נקבעו תחומים, שהוגדרו כבעלי חשיבות אסטרטגית וחלקם בתל”ג תוכנן להוות 15% עד 2015. בהקשר של השקעות, נקבעו תחומים לגביהם הממשל מעודד השקעות זרות, תחומים בהם יש מגבלות מסוימות, ותחומים אסורים להשקעה של גורמים זרים.
- בתחומים מסוימים, עליהם מחליטה הממשלה לשים דגש, נכתבות תכניות ממוקדות עם יעדים.
- התכנית מייצרת מחוייבות גם בקרב גופים שאינם ממשלתיים או סמי- ממשלתיים. קורה לי לא מעט בפגישות עם גורמים עסקיים, שאנשי העסקים מספרים על החלטות אסטרטגיות שקיבלו בעקבות מדיניות ממשלתית כזו או אחרת.
- מן הצד השני, בהיעדר מידע על תכניות אופרטיביות, פרויקטים, או מכרזים קונקרטיים, חברות ישראליות לא כל כך מתעניינות בתכניות הללו. בעיני חשוב שהחברות הזרות (ובהן הישראליות), הפועלות בשוק הסיני או שואפות לעשות את זה, תעקבנה אחר המשמעויות של התכנית על מנת לבחון את ההתאמה של המוצר או השירות שהן מציעות לשוק הסיני העכשווי והעתידי.
- התכנית ה-13 היא התכנית הראשונה שנבנית תחת הנהגתו של הנשיא שי ג’ינגפינג. מהקווים המנחים שפורסמו, ניכר שהתכנית מרכזת בתוכה דגשים, שהוזכרו או הוצגו בעבר על ידי הנשיא והממשל וכעת הם מובאים בצורה סדורה יותר תחת מסמך אחד.
- הדגשים המרכזיים של התכנית, על פי הפרסום המוקדם הם: חדשנות, פתיחות לשווקים הגלובליים, צמיחה לצד שמירה על הסביבה, איזון (בין העיר לכפר, תעשיות שונות וכו’), והכלה של כמה שיותר חלקים באוכלוסיה, כך שיהנו מהפיתוח והקדמה.
- זה נשמע מאוד תיאורטי ומעורפל, אבל כאשר הממשל הסיני מחליט שהוא משווה את התנאים הסוציאליים של תושביה האיזורים הכפריים לתנאיהם של תושבי הערים ומשפר את תשתית השירותים הרפואיים, הניתנים באזורים הכפריים בסין, המשמעות היא ביקוש אדיר לציוד רפואי, ניהול מידע רפואי ועוד, תחומים שללא ספק חברות ישראליות יכולות להיות פעילות בהם.
- לאחר שהתכניות ברמות השונות יאושרו, אנחנו בנספחויות המסחריות נלמד אותן. אני אתמקד בתכנית של שנגחאי והפרובינציות השכנות שאנחנו עובדים בהן, כדי להבין יותר לעומק את המדיניות, ההזדמנויות והאתגרים.
- כדי לייצר מודעות לתכנית החומש ה-13, סוכנות הידיעות הממשלתית הסינית, Xinhua, פרסמה סרטון משעשע, שמפשט את הנושא ומזמין את הצופים לעקוב אחרי התכנית: