בשבוע שעבר חגגו הסינים את יום הרווקים השנתי, שהתקיים בתאריך הסמלי 11.11. מדובר ברעיון שיווקי סיני מוצלח, שהחל עוד בשנות התשעים ובעקבות הגלובליזציה הצליח לסחוף אחריו את העולם כולו. לחגיגה הצטרפו חברות בינלאומיות מ-232 מדינות, שמכרו למעלה מ-5,000 מותגים.
ביום הרווקים הגלישה באינטרנט הייתה איטית מהרגיל ולהזכירכם, גם ביום חול חווית הגלישה בסין היא לא מן המהירות. נראה שהסיבה לכך היא פשוטה- מאות מיליוני אזרחי הרפובליקה העממית “נהרו” לאתרי המכירות האינטרנטיות, כגון: Tmall ו-Taobao כדי להספיק לרכוש את המוצרים המוזלים בטרם יחוסל המלאי.
לפי פרסומי המועצה הארצית בסין, השנה הגיעו המכירות באינטרנט לשיא חדש של 14 מיליארד דולרים, עלייה של למעלה מ-60 אחוזים מהשנה שעברה. נתון מעניין נוסף נוגע לאחוז הרכישות, שבוצעו באמצעות מכשיר הסלולאר. ממרכז התקשורת של קבוצת עליבאבא נמסר, כי למעלה מ-75 אחוזים מהעסקאות בוצעו דרך אפליקציות במכשירי הטלפון הנייד או מכשירי הטאבלט.
וכעת, לאחר שהתאוששנו מטירוף הקניות ואנו נערכים לקראת כניסה לשוק הסיני בשנה הבאה, קיימים מספר גופים ורשויות שחובה לעבור דרכם בטרם מצטרפים לחגיגה:
רשויות המכס בסין, (General Administration of China Customs (GACC, אחראיות על פרסום מדיניות היבוא והיצוא של סחורה בסין. לשכות המס המקומיות פועלות כשלוחות בשטח ומעדכנות את מאגרי הנתונים של הסחורות, שנכנסות ויוצאות מסין. בסמכות הלשכות המקומיות להטיל את המס בהתאם לפריט המכס (למשל מסי יבוא, מע”מ ומס צריכה).
מינהל התעשייה והמסחר הכלל ארצי, (State Administration of Industry and Commerce (SAIC, קובע את המדיניות ביחס להקמת תאגידים בסין ואופן הפצת הסחורות ברחבי המדינה. טיפול בנושאי זכויות הצרכן, רישום סימני מסחר ורישום ישות משפטית בבעלות זרה או משותפת, גם הם באחריות תתי הגופים של SAIC. לשכות התעשייה והמסחר המקומיות הן הגוף האופרטיבי, שמבצע את רישום התאגיד ומפקח על הליך ההפצה של הסחורות בשוק. שימו לב! לשכות אלה עשויות לבצע בדיקות תקופתיות אקראיות על מוצרים, וזאת ללא כל התראה מראש.
רשות התקינה הסינית, (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ, אמונה על פרסום סטנדרטים לקביעת איכות המוצרים. לרשות מספר גופי ביצוע, כגון CNCA, שחברות רבות נדרשות לעבור דרכה לצורך קבלת תו תקן CCC. תו התקן ניתן למוצר על ידי פנייה לשלוחות המקומיות (CIQ), שמעסיקות אנשי מקצוע במגוון תחומים, המבצעים את הבדיקות הנדרשות ומנפיקים את הדו”חות הרלוונטיים לצורך קבלת התו. נדגיש, כי הבדיקות מבוצעות הן למוצרי החברות הסיניות המקומיות והן למוצרים מיובאים מחו”ל וזאת ללא יוצא מן הכלל.
מינהל המזון והתרופות הסיני, (China Food and Drug Administration (CFDA, פועל כמקבילה הסינית של ה-FDA האמריקאי. המינהל קובע את המדיניות בסין בתחום המזון, תרופות, מוצרים וציוד רפואי, קוסמטיקה ומוצרים אחרים, הדורשים סטנדרט בטיחות גבוה. יבוא מוצרים כגון אלה דורש קבלת אישור רישמי של ה-CFDA, לכן חלה חובה לשלוח את המוצר לבדיקות מעבדה קפדניות, במוסד מורשה בלבד, שעובד בשיתוף עם ה-CFDA. לרוב לא יספיקו בדיקות שבוצעו במעבדות מחוץ לסין וכך גם אישור FDA אינו מהווה חלופה מספקת לאישור מה-CFDA.
משרד התעשייה וטכנולוגיית מידע, (Ministry of Industry and Information Technology (MIIT, מפרסם חקיקה בתחום הטכנולוגיה, תקשורת ותעשיות נלוות, כגון המסחר האלקטרוני. משרדי התקשורת המקומיים מתפקדים כרשמים. הם מבצעים את רישום האתרים, מעניקים רישיונות לספקי תוכן (ICP) ובהמשך גם מפקחים על האתרים ועל התוכן המוצג בהם.
הגופים, שמניתי לעיל, הם חלק עיקרי מהליך ההשתלבות של חברות ישראליות בפלטפורמות המסחר האלקטרוני בסין. חשוב לעבוד בהתאם להנחיות והחוקים ולעמוד בסטנדרטים הנדרשים, בייחוד בסקטורים מסוימים כגון מוצרים רפואיים ומזון טרי, שאישור הרשויות הרלוונטיות מהוות תנאי “בלעדיו אין” לצורך כניסה לשוק.
לסיוע וקבלת מידע נוסף לגבי הרשויות ניתן לפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג Beijing@israeltrade.gov.il.
הפוסט נכתב על ידי דניאל זוהר, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.