החל משנת 1979 המשטר הסיני נוקט ב”מדיניות הילד האחד”, מדיניות המאפשרת לזוגות להביא רק ילד אחד לעולם. במידה והמשפחה מעוניינת להרחיב את המשפחה עליה לשלם קנס משמעותי שנקבע בהתאם להכנסה השנתית של המשפחה.
אי לכך, ילדים סינים גדלים בתוך חממה משפחתית של תמיכה, דאגה וטיפוח למצוינות. חממה זו כוללת את ההורים ואת הסבים והסבתות משני הצדדים, שכן מדובר בצאצא יחיד לאותם סבים וסבתות. בתקופה האחרונה ישנה הקלה במדיניות לבני זוג אשר שניהם הינם ילדים יחידים ולהם מותר כיום להביא שני ילדים לעולם ללא צורך בתשלום קנס. כתוצאה ממדיניות זאת ניכר, כי הסינים מוכנים להשקיע את כל משאביהם לטובת התפתחות הילד ורפואתו התקינה. לאור החשיבות יוצאת הדופן של הסינים בבריאות ילדם, החלטנו בנספחות הכלכלית בבייג’ינג לקיים כנס בנושא חדשנות ישראלית ובריאות הילד והמשפחה.
לכנס הוזמנו ראשי משרד הבריאות המקומי של בייג’ינג, נציגי עשרה בתי חולים מובילים בבייג’ינג ונציגים מבתי החולים הגדולים בישראל. בנוסף השתתפו חמש חברות ישראליות מסחריות בתחום הרפואה השואפות להרחיב את היקף הפעילות שלהם בסין.
פרופסור מרדכי שני מבית החולים שיבא תל השומר הסביר בכנס, כי הרפואה עוברת שינוי שבא לידי ביטוי בשני מישורים. האחד, מעבר הרפואה לשימוש בסנסורים שלבסוף יחליפו את המוניטור הקרדיולוגי המסורתי. השני, הגדלת השימוש במכשור עזר טכנולוגי, כאשר הדגש הוא באחסון מידע, תקשורת ומאגרי מידע אלקטרוניים המלקטים את הרקורד הרפואי המלא של כל מטופל.
הרצאה נוספת הועברה על ידי פרופסור איתן כרם מבית החולים הדסה עין כרם, שדן בעתיד הטיפול בילדים בעקבות השינויים הגלובליים. פרופסור כרם הציג בפני הקהל הסיני את מערך טיפת חלב שהחל בבית החולים הדסה וכיום פועל בכל רחבי המדינה ונחשב בישראל מוסד הכרחי לליווי התינוק החל מיום היוולדו.
פרופ’ כרם ציין מספר מחלות הנפוצות יותר בסין, ביניהן מחלת הסרטן, שנותרה הגורם מספר אחד למוות בקרב ילדים. אסתמה היא אחת המחלות הכרוניות השכיחות בסין ובעולם בכלל (כ-9.1% מכלל האוכלוסיה), זאת בין היתר, עקב השימוש המוגבר באנרגיות מזהמות שגורמות לזיהום אוויר כבד שאופף את הערים המרכזיות.
כך גם, באופן מפתיע, בקרב האוכלוסיה הסינית קיימת תופעת השמנה, שמתפתחת כבר מגיל הילדות. לדברי פרופ’ כרם, מחקרים מראים, כי השמנה בקרב ילדים עשויה להופיע כבר מגיל שנתיים. עם המודרניזציה, תהליך העיור והעבודה המרובה של משפחות בסין ישנה עליה מתמדת בשימוש במזון מעובד ועתיד בשומן.
ארז מלצר, יו”ר דירקטוריון הדסה עין כרם הסביר כיצד הטכנולוגיה הישראלית יכולה לסייע לאוכלוסיה הסינית להתמודד עם האתגרים החדשים שהם ניצבים בפניהם. לדבריו, ניתן להפחית את עומס בבתי החולים בסין באמצעות הכנסת טכנולוגיה ישראלית חדשנית, ניתן להעניק דיאגנוזה יותר מדויקת לכל מטופל בזמן קצר יותר ובכך לשפר את איכות החיים של אזרחי המדינה.

בעקבות הכנס נוצרו קשרים חדשים בין גורמים בכירים מהתעשייה הרפואית הישראלית לבין ראשי מוסדות הבריאות הסינים ובקרוב נוכל לעקוב אחר שיתופי פעולה בתחום הטכולוגיה והמחקר שעתידים לצאת לפועל.
*הפוסט נכתב על ידי דניאל זוהר, קצינת סחר בנספחות בייג’ינג.