איפה הסינים עורכים קניות – ומה המוצר המבוקש ביותר?

סין ידועה בשעות העבודה המרובות שלה. יום עבודה ממוצע הוא כ-8 שעות, אולם בפועל, רבים מהסינים נדרשים להישאר מעבר לשעות הרשמיות ועובדים מסביב לשעון. כל זאת עוד לפני שהזכרנו את פקקי הענק בדרך לעבודה, הסידורים השוטפים וזמן איכות עם המשפחה.

אחת הדרכים השכיחות לחסוך בזמן היא עריכת קניות באמצעות מסחר מקוון באינטרנט. קניות באינטרנט הן דבר שבשגרה ולא מדובר בפעולה מיוחדת הנעשית לעתים רחוקות. הסינים נוהגים לבצע משלוחים של מוצרי מזון טריים ויבשים, מוצרי ניקיון, קוסמטיקה, ריהוט, ביגוד, אלקטרוניקה ועוד על בסיס יומיומי. למעשה, כל דבר שרק עולה על הדעת ניתן למצוא באתרי האינטרנט בסין ולבצע משלוח עד הבית.

הדרך העיקרית, באמצעותה מתבצעות הרכישות, היא דרך ממשק פלטפורמות למסחר מקוון, כלומר אתרים, שמספקים One Stop Shop לשיווק, ניהול, שילוח וגבייה של מגוון רחב של מוצרים מקמעונאים שונים. מספר המשתמשים בפלטפורמות המסחר המקוון עולה על 600 מיליון איש והמספרים רק הולכים וגדלים מדי שנה. גברים מהווים כ-54% מהרכישות המקוונות והם הצרכנים המרכזיים של מוצרי אלקטרוניקה, כגון מחשבים, מצלמות וטלפוונים סלולאריים ואילו נשים נוטות לצרוך בעיקר ביגוד, קוסמטיקה, דקורציה לבית ומוצרי תינוקות (ראו טבלה מטה).

שלא כמו בישראל, בסין אין צוואר בקבוק, המקביל לשלב השילוח הקיים בישראל. לא קיימת פרוצדורה של קבלת מכתב דואר רשום ואיסוף עצמי של החבילה מסניף הדואר הקרוב, אלא קיימות חברות שילוח, שעובדות מסביב לשעון 24/7 ומביאות את החבילה ממחסני בית העסק הישר לפתח הבית בטווח זמנים מדהים של שעות בודדות ועד ימים אחדים (וזה רק כאשר מדובר בפריט מאוד גדול או כאשר הפריט ממוקם בצד השני של סין).

תלת אופן טיפוסי המשמש את חברות השילוח בכל רחבי סין.

כל אלה מביאים להצלחה של המסחר המקוון בסין, שגלגל בשנת 2014 כ-2 טריליון דולר, סכום שצפוי לגדול בסוף שנת 2015. חברות בינלאומית, המעוניינת לחדור לשוק הסיני ניצבות בפני תחרות קשה מול השוק המקומי, הן מבחינת המחירים התחרותיים, שמספקים העסקים המקומיים והן עקב זמני השילוח המרשימים של הסינים. זאת עוד לפני שהזכרנו את הרגולציה המסועפת, החלה על חברות זרות.

אחת הדרכים האפשריות לפתרון הבעיה היא באמצעות שימוש בפלטפורמות המסחר המקוון, כגון Amazon ,Tmall ו-JD (להלן: “פלטפורמת ניהול ושיווק אינטרנטית”). בניגוד לרוב המדינות בעולם, 80% מהעסקאות באינטרנט נעשות באמצעות פלטפורמות ניהול ושיווק אינטרנטיות ולא על ידי מכירת מוצרים באופן ישיר מאתר הבית של החברה. יצירת עמוד באחת מפלטפורמות הניהול הללו מהווה אחד מהמרכיבים החיוניים ביותר בכניסה לשוק הסיני.

קיימות מספר פלטפורמות ניהול ושיווק אינטרנטיות, כאשר המובילות שבהן כוללות את Tmall (כ-400 מיליון משתמשים רשומים), JD (כ-97 מיליון משתמשים רשומים),  YiHaoDian (כ-90 מיליון משתמשים רשומים) ו-Amazon (כ-83 מיליון משתמשים רשומים באתר). כאמור, יש למעלה מ-600 מיליון משתמשים רשומים באותן פלטפורמות והמשמעות בפועל היא פוטנציאל שיווקי אדיר בקרב קהל הצרכנים הסיני.

צילום מסך מתוך אחד מאתרי המסחר המקוון הפופולאריים בסין http://www.tmall.com

מעבר לשירותי שיווק המוצרים בפלטפורמה האינטרנטית, האתרים מספקים שירותי ניהול מקוון (Third Party Management Company). פלטפורמת המסחר המקוון למעשה מנהלת את הסחורה של הקמעונאי מ-א’ ועד ת’, החל משלב השיווק הראשוני ועד לגביית התשלום מהצרכן הסופי והעברתו לקמעונאי (באמצעות AliPay). הפלטפורמות אף מציעות שירותי אחסון ושילוח בתוך סין, כך ששימוש בפלטפורמות כאמצעי ניהולי ותפעולי עשוי לפתור את בעיית השינוע של המוצרים לסין ומאפשר לחברות בינלאומיות עמידה בזמני השילוח הקצרים המקובלים בסין.

נדגיש, כי בטרם חוברים לאחת הפלטפורמות יש להבחין בין חברות שהתאגדו ונרשמו בסין (WFOE או JV), שיכולות לשתף פעולה עם פלטפורמות המסחר המקוון המקומיות ללא כל מגבלה יוצאת דופן, לבין חברות זרות, שרוצות לייצא מוצרים מישראל לסין ויכולות גם הן לשתף פעולה עם פלטפורמות ניהול ושיווק אינטרנטיות, אך צריכות לעבוד מול הפלטפורמות הבינלאומיות, כגון Tmall Global, JD Worldwide ו-Ymataou וחלות עליהן דרישות רישום מסוימות בדגש על רישום קניין רוחני.

בקרוב נפרסם את המדריך המלא למסחר מקוון בשוק הסיני. למידע נוסף ניתן לפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג-Beijing@israeltrade.gov.il

הטבלה הנ”ל מציגה את עשרת המוצרים המבוקשים ביותר בקרב הקהל הסיני. מתוך Sovereign analysis on multiple sources.

 

*הפוסט נכתב על ידי דניאל זוהר, קצינת סחר בנספחות בייגי’נג.

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל