ב- 19 באוקטובר התקיים מרתון בייג’ינג. המרתון התקיים למרות זיהום אוויר משמעותי ששרר ברחבי העיר, מה שהביא משתתפים רבים (כולל כותב שורות אלו, שהיה צריך לרוץ את ריצת חצי המרתון) לבטל את השתתפותם ולקריאות לבטלו כליל עקב חשש לבריאות המשתתפים.
אחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר עימם מתמודדת סין הינו זיהום הסביבה, בייחוד באזור צפון מזרח המדינה, המתועש מאוד. אם בעבר, הסכים הציבור לקבל את הזיהום כתופעת לוואי מצערת אך טבעית של הפיתוח המואץ, הרי כיום נושא זיהום הסביבה תופס נפח משמעותי מהשיח הציבורי בסין.
אפליקציות סלולריות של ניטור איכות האוויר, כולל תחנת הניטור של השגרירות האמריקאית, הינן מ”כוכבות ההורדות” של אתרי ההורדות במדינה, המעמד הבינוני בסין נרתע מלשתות מים מהברזים ויעדיף לפנות לפתרונות אחרים, דוגמת מסננים, מים מינרלים וכו’.
הממשלה הסינית לא נותרת אדישה לשינוי הסנטימנט בקרב האזרחים, והציבה את הנושא כאחד המרכזיים הדורש את טיפולה הדחוף והאקטיבי. כיצד זה מתבצע? הגבלות על תנועת כלי רכב פרטיים בערים (לכל רכב יש יומיים בשבוע בהם אסור לנהוג בו, ולעיתים אפילו יותר לקראת אירועים מיוחדים), מעבר לכלי רכב שאינם מונעים בדלק (חשמל, גז ועוד), ניסיון להכנסת אנרגיות מתחדשות למערכת ייצור החשמל, שימוש בטכנולוגיות מפחיתות פליטת מזהמים ועוד.
תקציבים ממשלתיים ומחוזיים רבים מושקעים בסין על מנת למצוא פתרונות בתחום טיפול וניטור של זיהום האוויר, המים והקרקע. גם במקרה הזה, מבינה סין, כי חלק מהפתרונות הינם טכנולוגיים, וגם כאן, דגש מיוחד מושם על פתרונות ישראלים.
אחת מקבוצות העבודה, שהוקמה במסגרת “כוח המשימה” עליו הוסכם בביקור ראש הממשלה בסין במאי 2013, הינה קבוצת העבודה של הגנת הסביבה, שיו”ר משותף שלה הינו מנכ”ל משרד הגנת הסביבה, דוד לפלר.
הפגישה הרשמית הראשונה של קבוצת העבודה אמורה להתקיים בתחילת שנת 2015 בארץ, כשבמסגרתה צפויים להגיע לארץ בכירי ממשל סינים מלווים בחברות סיניות מתחום הגנת הסביבה. במסגרת הפגישה אמורים להתקיים דיונים משותפים על דרכים למאבק בזיהום כמו גם דוגמאות של שימוש בטכנולוגיות ישראליות לשם כך.
הנספחות המסחרית בבייג’ינג סימנה את תחום הגנת הסביבה כאחד מהתחומים המבטיחים עבור חברות ישראליות להן יש פתרונות בתחום. נשמח לסייע לחברות ישראליות שמעוניינות לחדור לשוק הסיני.