לנוכח גודלו וחשיבותו של השוק הסיני לכל חברה בעלת חזון גלובלי, התעלמות מהצורך להגן על זכויות קניין רוחני בסין עלולה להביא לאובדן זכויות ונתח שוק, כאשר מתחרים מקומיים ובינלאומיים מהירים ינצלו את העדר ההגנה בסין כדי להיכנס לשוק הסיני עם מוצר זהה. ללא הגנה מתאימה על זכויות הקניין הרוחני, אין לחברה זרה כל דרך אפקטיבית לעצור מתחרים ולמנוע מחיקויים מלהציף את השוק, שכן ללא זכויות קניין רוחני ברות הגנה חיקויים הינם חוקיים לחלוטין. התוצאה – אובדן שוק חשוב, ונזק כלכלי ניכר. בנוסף, מוצרים יכולים להיות מיוצרים באופן חוקי בסין, אך להיחשב כמפרי זכויות קניין רוחני במדינות אחרות (למשל כאשר המוצרים עושים שימוש בסימן מסחר של אחר הרשום במדינה מסוימת אך לא רשום בסין), ועלולים למצוא את דרכם לשווקים אלו ובכך להוות תחרות למוצר המקורי במדינות אחרות.
הסכמי התמיכה במו”פ אשר מפעיל משרד המדען הראשי בסין (http://www.matimop.org.il/china.html) באמצעות מתימופ והתוצרים הטכנולוגיים הנובעים מהם, מאופיינים בעיקר בפיתוחים טכנולוגים חדשים, המצאות ופטנטים חדשניים אשר מחפשים דרכם בשוק הגלובאלי המגוון ובשוק הסיני המאתגר. ולכן, על-מנת להקטין את הסיכונים הכרוכים בפעילות בסין והגדלת הסיכוי להגנה אפקטיבית על זכויות קניין רוחני בסין, כדאי להתייחס לשוק הסיני, ולהגנה על קניין רוחני בסין, ברצינות ובעומק המתחייבים מהיותו שוק מרכזי עבור חברות ישראליות כיום.
בתאריך ה- 10.9.2013 קיימנו בשגרירות ארוע “שולחן עגול” בנושא בניית אסטרטגיית רישום והגנה על קניין רוחני במסגרת הסכמי המדען בסין, כחלק מתוצרי ההסכמים וטרם ההשקה הסופית של המוצרים המפותחים בשת”פ ישראלי-סיני.
בדיון השתתפו 6 פירמות סיניות מובילות ובהם כ- 15 רשמי פטנטים המתמחים בתחום הקניין רוחני בסין.
הדיון התמקד בצורך הייחודי של החברות הישראליות הפונות אל הסכמי המדען (חברות סטארט-אפ קטנות ובינוניות המחפשות אחר שותפים פוטנציאליים למחקר ופיתוח משותף בסין) ומציאת אסטרטגיית ההגנה הטובה ביותר בעבורם.
להלן סיכום עיקר הדברים וההמלצות כפי שהועלו בדיון:
- יש לנהל תיכנון מוקדם ומקצועי, ולפתח אסטרטגית הגנה על הקניין הרוחני של החברה כשלב הראשון בתהליך החדירה לשוק הסיני ובניגוד למקרים רבים בהם חברה זרה פועלת בנושא רק בעקבות הפרה.
- הכרחי להיעזר בגורם מקצועי כגון עו”ד או רשם מוסמך המתמחה בקניין רוחני בסין ואף רצוי כי אותו עו”ד או רשאי יהיה מומחה ספציפי לנושא ההמצאה (אלקטרוניקה/ רפואה/ קוסמטיקה/ סלולר ועוד).
- חובה לחתום על הסכם NDA בין כל הגורמים המעורבים בתהליך העסקי החל מהשלב הראשון.
- תזמון –מומלץ להתחיל בתהליך הרישום כחודש ימים עד חודשיים מתחילת הקשר עם השותף האופציונאלי כאשר יש לקחת בחשבון את מועד ההגנה אל מול זמן כניסת המוצר לשוק.
- מומלץ להימנע ממבנים מסובכים של בעלות על המוצר ועל הישות המסחרית בסין ולהיצמד עד כמה שניתן למבנים מוכרים.
- מומלץ לבצע “רישום כפול” בעת תחילת התהליך – מין מניפולציה יזומה ומומלצת אשר תכליתה לרשום פטנט ו- utility model יחדיו. זאת מאחר ורישום כ- utility model מאפשר הגנה משפטית מידית למשך 6 חודשים בעוד רישום פטנט מתמשך על פני זמן ארוך יותר וזוכה להגנה רק בסוף התהליך.
- לפי החוק הסיני, במידה ועובד מקומי (שכיר) בישות המשפטית הסינית יצר פיתוח חדש לחברה כחלק מתהליך עבודתו, על המעביד להעניק פרס לעובד האחראי להמצאה. מומלץ להקדיש תשומת לב לנושא זה כאשר מקימים ישות משפטית משותפת בסין ואף לעגן משפטית את גובה הפרס.
- מומלץ לעגן בכל הסכם מסחרי בין שני גופים עסקיים את הדין הישראלי (או הדין הזר) כמקום השיפוט הקובע במקרה של סכסוך עסקי בין השניים.
- מומלץ להכביר בפרסום אינטרנטי בסין שכן פרסום באינטרנט מהווה מדד משפטי לבחינת מימד “המודעות” בקרב הציבור במקרי הפרה.
אנו בנספחות מאמינים כי נושא ההגנה על קניין רוחני הוא אחד הנושאים החשובים ביותר שיש לתת עליו את הדעת בהחלטה על חדירה לשוק הסיני. לכן פרסמנו מדריך לרישום קניין רוחני בסין, אשר נכתבה על-ידי ריינהולד כהן ושותפיו, עורכי פטנטים בשיתוף עם .China Science Patent & Trademark Agent Ltd ומטרתה לספק מידע עדכני על הכלים להגנה על קניין רוחני העומדים לרשות יצואנים ישראלים בסין.
נמשיך לעדכן בהתקדמותנו…
מי שרוצה להמשיך לעקוב אחרי התפתחויות בתחום או לקבל מידע נוסף, מוזמן להיכנס לאתר הנספחות.