אמנם שלג אין כאן, אבל אווירת חג – יש בהחלט. התנועה הערה בקניונים ומרכזי הקניות במנילה, התפוסה במסעדות ובמלונות, וכן העומסים בכבישים, מלמדים שהשנה חג המולד חזר למימדים של לפני ימי הקורונה.
פיליפינים היא המדינה הקתולית השלישית בגודלה בעולם אחרי ברזיל ומקסיקו. מתגוררים בה למעלה מ-85 מיליון נוצרים קתולים, המהווים כ-80% מהאוכלוסייה הכללית. נוסף עליהם, כ-9% מהאוכלוסייה משתייכים לזרמים נוצריים אחרים. כצפוי, עבורם חג המולד הוא החג החשוב ביותר בשנה.
ההיערכות לחג המולד מתחילה עוד בחודש ספטמבר בתקופה המכונה Ber Months, על שם הסיומת של ארבעת החודשים האחרונים בשנה. במהלך תקופה זאת מרכזי הקניות והרחובות מתקשטים וניתן לשמוע את מנגינות החג בכל פינה – וכן שמעתם נכון, כבר מספטמבר. התחושה מתעצמת ככל שמתקרבים לחודש דצמבר אז הקניונים נשארים פתוחים עד מאוחר, תאגידים וחברות עורכים מסיבות לעובדים, ובגדול, כולם רצים לקנות מתנות ולשלוח אחד לשני לקראת החג. במובן הפחות חיובי, התנועה על הכביש הופכת לכמעט בלתי נסבלת וישנם פקקים ועומסים כבדים במרכזי הערים.
תקופה זאת היא כמובן הזדמנות מצוינת עבור הקניונים, רשתות השיווק ופלטפורמות האיקומרס להגדיל משמעותית את היקפי המכירות. תורמת לכך העובדה שעל פי החוק המקומי, מעסיקים נדרשים לשלם משכורת 13 לעובדים ובונוסים לחג לקראת סוף השנה ובכל להגדיל את ההכנסה הפנויה של ציבור המועסקים.


הפיליפינים נחשבת למדינה מתפתחת מבחינת מדד התמ”ג לנפש וכרבע מאוכלוסייתה מוגדרת כענייה, אך במקביל, מתקיים בה מעמד ביניים צומח שכבר היום מהווה כח קנייה משמעותי.
עליית מעמד הביניים בפיליפינים מתרחשת בין היתר על רקע הצמיחה הכלכלית המרשימה בעשור הקודם, במהלכו צמחה כלכלת הפיליפינים בקצב של למעלה מ- 6% בשנה בממוצע.

על פי סקר של הלשכה לסטטיסטיקה (PSA) שיעור המשפחות העשירות בפיליפינים מוערך בכ- 0.4% שהם כ-360 אלף תושבים, מתוכם 19 אלף “מיליונרים”. אחריהם נמצאים המעמד הגבוה שמונה כמיליון תושבים בעלי הכנסה ממוצעת של 3,000-5,000 דולר למשפחה והמעמד הבינוני-גבוה שמונה כ-3.8 מיליון תושבים להם הכנסה ממוצעת של 2,000-3,000 דולר בחודש. המעמד הבינוני מונה כ-11.2 מיליון תושבים עם הכנסה חודשית ממוצעת של 1,000-2,000 דולר למשפחה.
בהתאם להערכות אלו, כח הקנייה בפיליפינים מונה כ-5 מיליון איש (1.7 מיליון בתי אב) בעלי רמת הכנסה גבוהה או כ-15 מיליון איש (4.8 מיליון בתי אב) בעלי רמת הכנסה ממוצעת-גבוהה. מבחינת חלוקה גיאוגרפית, מרביתם מתרכזים באזור מטרופולין מנילה וסביבותיה.
מנגד יש כמובן את פלח האוכלוסייה העני ביותר, עם הכנסה ממוצעת של עד 200 דולר למשפחה לחודש, שמונה כ-18 מיליון איש. לאחריו נמצאים המעמד הנמוך (200-450 דולר למשפחה לחודש) שמונה כ-41 מיליון איש והמעמד הבינוני נמוך שמונה כ-31 מיליון איש.

יש כמובן הערכות שונות לגבי גודלו של מעמד הביניים בפיליפינים אך מה שבטוח הוא שיש כאן כח קנייה משמעותי שמהווה שוק מטרה עבור חברות זרות בתחום מוצרי הצריכה, מזון ומשקאות ועוד. קשה לטעות בכך כאשר רואים את הקניונים המלאים במבקרים, את המספר הרב של חנויות מותגי היוקרה ואת התפוסה הנאה במסעדות ובמלונות במהלך החודשים האחרונים.
בתוך כך, שנת 2022 מסתמנת בסך הכל כשנה טובה עבור הכלכלה הפיליפינית עם תחזית צמיחה שנתית של 7.2% בהשוואה לשנה קודמת, זאת על אף האינפלציה הגבוהה. הצמיחה הכלכלית נשענת בין היתר על עלייה בהיקפי הצריכה הפרטית במסגרת תופעת Revenge Shopping שמאפיינת את התקופה שאחרי הקורונה. בהקשר הזה, נתוני הרבעון השלישי של 2022 מעידים על עלייה של 9.1% במכירות הריטייל, בין היתר בתחומי האופנה, רכב, מזון ומשקאות, קוסמטיקה והאלקטרוניקה והצפי הוא להמשך והתחזקות המגמה ברבעון הנוכחי.