משלחת של 7 חברות ישראליות בתחום טכנולוגיות המים ביקרה בשבוע שעבר בפיליפינים למשך 4 ימים עמוסים ומלאים בפגישות עסקיות, פורומים ואירועים עסקיים. את המשלחת יזמה ותיאמה הנספחות הכלכלית במנילה בשיתוף עם מכון היצוא, זאת על רקע האתגרים הרבים שחווים הפיליפינים בתחום המים אל מול היכולת של חברות ישראליות לקחת חלק בפתרונם.
ממוצע ימי הגשם בשנה בפיליפינים עומד על 185 ימי גשם בשנה וכמות המים נעה בין 956 מ”מ באזורים ה”יבשים ביותר” לכ-4,000 מ”מ (4 מטרים!) באזורים הגשומים ביותר. על אף נתונים אלו, כ-12.4 מיליון אזרחים ברחבי הפיליפינים סובלים כיום ממחסור בגישה למי שתיה נקיים וכ-20% מהרשויות המקומיות מוגדרות כסובלות ממחסור במים. מלבד מחסור במי שתיה נקיים, כ-4,700 תאגידי המים הפועלים במדינה, רובם קטנים ומחציתם אינם מפוקחים, מדווחים על שיעור גבוה יחסית של מי שתיה שנאבדים במהלך ההפצה (Non Revenue Water), זאת בעקבות תשתית לקויה וניהול לא אפקטיבי של משאבי המים. נושא הטיפול בשפכים גם כן מהווה אתגר כאשר אפילו במטרופולין מנילה, רק 25% מהשפכים המוניציפליים מטופלים וסביר ששיעור זה הולך ופוחת ככל שמתרחקים מהעיר הגדולה. עניין זה יוצר זיהום של מי תהום ובארות מים – מקור מים חשוב ומרכזי מחוץ למטרו-מנילה.
על רקע אתגרים אלו, יזמנו בנספחות הכלכלית במנילה ביקור משלחת חברות ישראליות עם פתרונות בתחום הטיפול במים, מערכות ניהול ובקרה, טכנולוגיות סינון, התפלה, טיפול במים למצבי חירום ועוד. זאת המשלחת הראשונה בתחום שביקרה בשנים האחרונות בפיליפינים.

הביקור נפתח בפגישה הרגולטור הראשי בסוכנות הממשלתית Metropolitan Waterworks and Sewerage Systems, האמון על פיקוח על שני תאגידי המים הפועלים באזור מטרופולין מנילה – אזור הכולל 17 ערים ובו גרים כ-13 מיליון תושבים. בהמשך ביקרה המשלחת בתאגיד Manila Water המספק מי שתייה למחצית מתושבי המטרופולין, שם ביקרנו בחדר הפיקוד והבקרה של התאגיד ופגשנו את צוותי הרכש והפיתוח העסקי. היום הראשון הסתיים בפורום עסקי בו הציגו החברות הישראליות את הפתרונות בפני מספר שחקניות מרכזיות בתחום המים בפיליפינים כמו Prime Water, Balibago Waterworks ו-.Aboitiz InfraCapital .



את היום השני פתחנו בביקור בתאגיד Maynilad שם פגשנו את הנשיא וכ-30 אנשי צוות ומנהלים בכירים. לאחריו פגשנו את נשיא Metro Pacific Water הפועל בתחום טיפול בשפכים מוניציפליים והצגנו את הפתרונות של החברות הישראליות. ביום השלישי טסנו יחד לעיר סבו (Cebu) במרכז הפיליפינים, המטרופולין השני בגודלו במדינה אחרי מטרו-מנילה, שסובל בשנים האחרונות ממחסור במי שתיה ובו קיים פוטנציאל לפרויקטים חדשים בתחום ההתפלה וטיפול במים. שם ערכנו סמינר עסקי בהשתתפות חברות מים הפועלות באזור סבו ובמרכז הפיליפינים ביניהם Vivant Corporation. כמו כן ביקרנו ברשות המים של סבו (MCWD) וסיירנו באזור התעשייה Mactan Economic Zone שם שוחחנו עם הנהלת הפארק על הזדמנויות בתחום הטיפול בשפכים.


את היום האחרון לביקור פתחנו עם סבב פגישות B2B, במהלכו קיימו החברות הישראליות 30 פגישות עסקיות איכותיות מתואמות מראש עם חברות פיליפיניות בתחום המים. לסיום, השתתפה המשלחת באירוע Water Security Strategies בארגון ה-USAID ושגרירות ישראל במנילה באמצעות MASHAV, שם פגשו בכירי ממשל העוסקים בתחום המים מהמשרד להגנת הסביבה (DENR), המועצה הלאומית לכלכלה (NEDA) וגם חברי קונגרס וסנאט שלהם נגיעה בתחום המים.

על סמך השבוע האחרון, נראה שיש עניין רב והערכה רבה לטכנולוגיות ופתרונות הישראלים בתחום המים. יחד עם החברות שהשתתפו למדנו הרבה מאוד על תחום המים בפיליפינים ומכאן נמשיך לפתח ולהרחיב את המעורבות שלנו בתחום כבר בשנה הבאה.