עכשיו זה רשמי: אל-על הודיעה שתשיק את קו נתב”ג-טוקיו החל מה-1 במרץ 2023, שלוש שנים אחרי המועד המתוכנן.
אין ספק שהקו החדש יתרום לחיזוק הקשרים הכלכליים בין המדינות, שגם כך נמצאים בתנופה בשנים האחרונות. הודות לקו החדש, יוכלו אנשי עסקים ישראלים ויפנים לקיים פגישות, לבקר בתערוכות, להשתתף במשלחות וכו’ תוך 11-12 שעות טיסה בלבד. הקו הישיר יסייע לא רק לתנועה של נוסעים אלא גם לשינוע ישיר של מטען אווירי שלא קיים כיום.
לאחר שנתיים שמדינת האיים סגרה את שעריה לחלוטין לכניסה של זרים, בחצי השנה האחרונה אנשי עסקים שביקשו להגיע ליפן יכלו לעשות זאת, בהזמנה של חברה יפנית ותוך מילוי טפסים והוצאת ויזה בשגרירות. להערכתנו, אלפי ישראלים ניצלו בתקופה זו את ההזדמנות למרות הקשיים הבירוקרטיים. כניסה של תיירים ליפן עדיין אינה אפשרית אך כל הסימנים מצביעים על כך שיפן תאפשר בקרוב גם לתיירים להכנס, בלי צורך בויזה, בדיקת PCR, בידודים, קבוצות מאורגנות וכו’.
הטיסה הישירה היתה אחד היעדים העיקריים בביקורו של שר התיירות יואל רזבוזוב ביפן שבוע שעבר. ואכן, במהלך הביקור, השר פרסם את הערכתו שלאור הפתיחה הצפויה של יפן, חברת התעופה הלאומית תחליט על פתיחת הקו ותחל למכור כרטיסים בקרוב.
מעבר לנושאים המדיניים שהיו על הפרק במסגרת הביקור, ניצלנו את ההזדמנות כדי לקיים אירוע כלכלי במעון השגריר גלעד כהן, יחד עם מחלקת הדוברות בשגרירות.
תיירות נכנסת אינו ענף שמערך הנספחים של משרד הכלכלה מקדם באופן פעיל ולכן החלטנו למקד את האירוע סביב שני נושאים שקשורים ישירות לעולמות התוכן שלנו: “תיירות-חדשנות” ו-Travel Tech.

“תיירות-חדשנות” היא תופעה שהכרתי מקרוב במהלך שירותי בברזיל, כאשר רוב המשלחות שהגיעו לבקר בארץ בזמנו (2013-2017) לא היו לצורך בחינה או קידום של שיתופי פעולה קונקרטיים אלא לצורך הכרות עם ה-Innovation Ecosystem המפורסם של אומת הסטארט-אפ (ביקור בחברות הזנק, אוניברסיטאות, חממות, קרנות, וכו’). למשלחות אלה לרוב אין פוטנציאל לייצר סיפורי הצלחה מיידיים אך הם תורמים לכלכלה, מסייעים לקידום התדמית החיובית של ישראל ויוצרים קשר ארוך טווח בין המבקרים – שמתרשמים מהאנרגיות המדהימות, התרבות, הגסטרונומיה וכו’ – עם גופים ואנשים בישראל. תיירות מסוג זה מובילה במקרים מסויימים לשיתופי פעולה עסקיים. בהקשר הזה, הצגתי באירוע מספר אירועים שיתקיימו בישראל בחודשים הקרובים, כמו למשל פסטיבל החדשנות DLD, והזמנתי את הקהל – מנהלי חדשנות בתאגידים יפנים – לקחת חלק במשלחות שאנו מארגנים.
כדי להעביר את המסר לקהל היפני בצורה מיטבית, הזמנתי את ידידי Madarame-san, מנהל החדשנות של חברת הספנות הגדולה ביפן, NYK. המסר לא יכל היה להיות ברור יותר באופן שהועבר על ידו. היה מרגש לשמוע את מדרמה-סאן מדבר על ישראל בהתלהבות וממליץ לכל הנוכחים לבקר בארצנו (…”Seeing is believing”), מספר איך הגיע לישראל לראשונה בהזמנת צוות הנספחות הכלכלית, מה שהוביל למספר חיבורים ופיילוטים שבוצעו עם חברות הזנק ישראליות בסיוע הנספחות, ובסופו של דבר להשקעה ראשונה של התאגיד בישראל (בקרן Navigator II של TheDOCK).
כ-300 חברות ישראליות פועלות כיום בתחום ה-TravelTech. הצגתי באירוע סקירה כללית של הענף תוך ציון מספר גופים בולטים שמקדמים אותו, חברות ישראליות שהשלימו לאחרונה גיוסים מרשימים או שותפויות משמעותיות. בנוסף, הזמנו את נציגה היפני של חברה ישראלית להציג את פתרונותיה בתחום הטרבל-טק בתור דוגמה.