בשנת 1998 התקבלה החלטה על ידי המדינות החברות בארגון הסחר העולמי (WTO) שלא להטיל מכס על מוצרים דיגיטליים.
הסכם זה, שנקרא גם Moratorium, מתחדש על ידי המדינות החברות בכל וועידות השרים העוקבות ב-WTO (המכונות – Ministerial conferences, או בקיצור “MC”), להקפאת המצב הקיים.
אחת הסיבות שבגללה נמנעים ב-MC מלשנות את ההחלטה בנושא, על אף שההשלכות של החלטה זו היום משמעותיות בהרבה משהיו בשנת 1998, היא המורכבות הגדולה שיש ביישום ואכיפה של מכסים על מוצרים דיגיטליים.
תחת הקטגוריה של מוצרים דיגיטליים נכנסים כל התשדירים האלקטרוניים ומוצרים שעברו תהליך של דיגיטליזציה כדוגמת: סרטי צילום, סרטים קולנועיים, דפוס, מוזיקה, מדיה, תוכנה משחקי וידאו ועוד. אם נחשוב על ספרים לדוגמה אז ספרים מודפסים שמיובאים מחו”ל עוברים במכס כמו כל סחורה רגילה, אך מנגד ספרים שעברו דיגיטליזציה ונמכרים ברשת לא עוברים בערוצי המיסוי המקובלים ולכן אופן הטלת המכס הופך למורכב בהרבה.
לפני מספר חודשים, הודיעה ממשלת הודו שבכוונתה להתנגד להארכת ההחלטה שלא להטיל מכס על מוצרים דיגיטליים וזאת בשל הנזק הכלכלי הרב שנגרם לה ולמדינות מתפתחות אחרות כתוצאה מכך.
עמדתה של הודו, ששיקפה את האינטרס של המדינות המתפתחות, גובתה על ידי דרום אפריקה, פקיסטן, אינדונזיה וסרי לנקה כאשר מנגד לחצו ארה”ב, בריטניה והאיחוד האירופאי להארכת המורטוריום.
ועידת האומות המאוחדות לסחר ופיתוח העריכה את אובדן ההכנסות הפוטנציאלי של מכסים למדינות מתפתחות מדי שנה עקב ההקפאה שלא להטיל מכס על מוצרים דיגיטליים בכ-10 מיליארד דולר, לעומת 289 מיליון דולר בלבד למדינות מפותחות. (כאן תוכלו למצוא את הקישור למחקר שפרסמה ועידת האומות המאוחדות בנושא)
בוועידת השרים האחרונה, MC12, שהתקיימה בחודש יוני 2022, הודיעה לראשונה הוועדה כי היא תנחה את המועצה הכללית של ארגון הסחר העולמי לקיים בדיקות תקופתיות שינתחו לעומק את היקף ההשפעה הכלכלית של ההחלטה, ויחדדו את הגדרת המושג ‘מוצרים אלקטרוניים’ כדי להבין מה נכלל בתוכה.
החלטה זו התקבלה לאור החשש שעלה בדיונים שמא הודו והמדינות המתפתחות שלצידה יסוגו מהקונצנזוס הנדרש להארכת ההחלטה בשנה נוספת. הרגישות בהחלטות מסוג זה שמתקבלות ב-WTO היא שללא קונצנזוס לא ניתן לקבל החלטה שמחייבת את כלל המדינות החברות.
נקודה חשובה נוספת שעלתה בוועידה היא שאם לא תתקבל החלטה בקונצנזוס בוועידת השרים הבאה, MC13, שצפויה להתקיים בדצמבר 2023, הארכת ההחלטה תסתיים ב31 למרץ 2024. חשוב לציין שבמצב שבו לא מתקבלת החלטה מחייבת בנושא אי הטלת המכסים על מוצרים אלקטרוניים תהיה רשאית כל מדינה לפעול עצמאית לקביעת המכסים.
למידע נוסף מוזמנים לפנות לנספחות הכלכלית בדלהי בכתובת המייל delhi@israeltrade.gov.il
נכתב על ידי: אסף ארגוב, מינהל סחר חוץ, משרד הכלכלה והתעשייה