אחרי שנתיים שבהם יפן היתה אחת המדינות הסגורות בעולם (כמיטב המסורת, למי שמכיר את ההיסטוריה של ארץ השמש העולה), תנועת המבקרים בין יפן לישראל החלה להתעורר בחודשיים האחרונים, וכוללת בעיקר אנשי עסקים ישראלים שמגיעים ליפן לצד אנשי עסקים יפנים שמבקרים בישראל.
לראשונה מזה זמן רב התקיימו בשבוע החולף גם שני ביקורים של נבחרי ציבור: מושל מחוז אייצ’י (Aichi), אחד משלושת המחוזות החשובים ביפן, ביקר בישראל (22-23 במאי) ושני חברי כנסת ביקרו ביפן (19-23 במאי). לביקורים מסוג זה ישנה חשיבות בחיזוק היחסים בין המדינות, במיוחד על רקע ציון 70 שנות יחסים דיפלומטיים בין המדינות שחל בחודש זה.
מחוז אייצ’י הוא אחד משלוש המחוזות החשובים ביפן, הממוקם במיקום אסטרטגי בין שני המרכזים העסקיים של טוקיו ואוסקה. במחוז זה פועלות יצרניות הרכב הבולטות בעולם והוא המחוז המוביל ביפן ביצור ויצוא תעשייתי. ב-2018, גיבשה ממשלת המחוז אסטרטגיה ליצירת אקו-סיסטם של חדשנות במטרה לשמור על התחרותיות של המחוז כהאב הייצור התעשייתי של יפן, על ידי הצגת מודלים עסקיים חדשניים וטכנולוגיות מתקדמות.
מר. אומורה הידאקי (OHMURA) נפגש בין היתר עם מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, מר אוהד כהן. במפגש דנו השניים על חיזוק הדרכים לשיתופי פעולה בין חברות וארגונים עסקיים, קידום ועידוד השקעות בין ישראל ויפן ודרכים לשילוב טכנולוגיות ישראליות בתעשייה היפנית.
הנספחות הכלכלית ביפן, המפעילה נציגויות כלכליות בטוקיו ובאוסאקה, מקיימת קשרים הדוקים עם הממשל היפני ברמה הפדרלית, מדינתית ומוניציפלית בכל הקשור לשילוב חדשנות וחיבור חברות הזנק ישראליות לתאגידים יפניים. בהמשך לחיבור שביצענו בין ממשלת המחוז לרשות החדשנות לפני כחודשיים, שני הגופים חתמו על מזכר הבנות במהלך הביקור, שצפוי לחזק את שיתופי הפעולה בתחומי החדשנות ובדגש על תחבורה חכמה. בנוסף נחתם מזכר הבנות עם Startup Nation Central.
ובכיוון ההפוך, הגיעו לטוקיו חברי הכנסה צבי האוזר ואמיר אוחנה במסגרת אגודת הידידות הבינ-פרלמנטרית ישראל-יפן, לביקור רשמי ראשון ביפן מאז הקורונה ולאחר 15 שנים בהן לא התקיימו פגישות בדרג פרלמנטרי בין המדינות. הביקור היה גדוש בפגישות מדיניות ואירועים שאורגנו ע”י צוות השגרירות. במישור הכלכלי, ניצלנו את ההזדמנות כדי לקיים אירוע במסגרתו נאמו חברי הכנסת בפני קהל של אנשי עסקים בכירים המייצגים חברות ישראליות ויפניות.
אנו מקווים שבחודשים הקרובים ילכו ויתרבו המשלחות הרשמיות בין המדינות, לצד המשלחות העסקיות.