לקראת בחירות כלליות באוסטרליה – כיצד הפכה הכלכלה להיות הנושא המרכזי במערכת הבחירות הקרובה?
ב- 21 במאי, ילכו אזרחי אוסטרליה אל הקלפיות לבחור בבחירות הכלליות של ארצם שמתקיימות בכל שלוש שנים.
שיטת הבחירות של אוסטרליה, פדרציה המורכבת מ 6 מדינות ושתי טריטוריות, בנויה על פי מודל ווסטמינסטר הבריטי ומורכבת משני בתים.
הבית התחתון (The House of Representatives) הוא הפרלמנט של אוסטרליה ובו 151 נציגי מחוזות הבחירה, והבית העליון (הסנאט) המורכב מ 76 סנאטורים שנבחרים ע”פ מפתח של 12 נציגים של שש המדינות וארבעת נציגי הטריטוריות המרכיבות אותה.
חברי הפרלמנט האוסטרלי נבחרים כולם במחוזות הבחירה אותם הם מייצגים ע”פ השיטה הרובית-אזורית הנהוגה בה מאז עצמאותה ב 1901 (בשונה מהשיטה היחסית – פרופורציונלית הנהוגה בישראל). מאפייני שיטת בחירה זו באים לביטוי בין היתר בעובדה שבפועל מספר מצומצם יחסית של מפלגות מיוצגות בפרלמנט כשבבחירות האחרונות שהתקיימו לפני 3 שנים, 151 הנציגים בפרלמנט נבחרו מתוך 5 מפלגות שונות כשרק ארבעה מתוכם היו נציגים עצמאיים שניצחו במחוזות בחירה, על אף שלא השתייכו או נתמכו על ידי אף מפלגה. בהמשך לכך שבכל אחד מ 151 אזורי הבחירה בהם מתמודדים נציגי כל המפלגות כולל רוה”מ עצמו וכל השרים, נבחר.ת מועמד.ת אחד.ת שהופך להיות נציג.ת אזור הבחירה לפרלמנט הפדרלי, הרי ששיטת הבחירות תומכת במספר מפלגות מצומצת יחסית וחלק מהמפלגות בוחרות אם ובאילו אזורי בחירה הן מעדיפות התמודדות על פני אחרים.
בפועל, שתי המפלגות הגדולות (מפלגות הימין והשמאל של אוסטרליה) הן בעלות הסיכויים להרכיב את הממשלה הבאה. אלו הן מפלגת הימין-מרכז the Liberal Party שמזה מספר עשורים נמצאת בקואליציה עם המפלגה הלאומית The National Party ומתקראת The Liberal National Coalition – LNP (או בתמצית הקואליציה – The Coalition). שותפות זו מונהגת בחמש השנים האחרונות על ידי רוה”מ המכהן סקוט מוריסון (ScoMo כפי שהוא מתקרא בציבור ובתקשורת הפופולרית).
מהצד השני של מפת המפלגות, מפלגת העבודה של אוסטרליה (The Australian Labor Party – ALP) בראשות אנתוני אלבניזי (Albo בכינויו המוכר בציבור) היא המתמודדת הישירה וההיסטורית על הובלת והנהגת המדינה ושואפת להרכיב את ממשלת אוסטרליה הבאה.
הבחירות שיתקיימו בחודש הבא מוצאים את אוסטרליה בתקופה מורכבת ומאתגרת בהיסטוריה שלה כשלפניה נושאים ואתגרים במגוון נרחב של נושאים ותחומים:
היא חברה שותפה מרכזית בקואליציית מדינות המערב בהובלת ארה”ב ובשנים האחרונות עליית קרנה ועוצמתה הכלכלית, ואיתה הצבאית והגאו-פוליטית של סין העממית במקביל עם השפעתה המתרחבת באזור ים סין הדרומי ובפסיפיק, הביאו למתיחות בין המדינות שהורעו מאוד במהלך שנות הקורונה וגרמו לפגיעה רחבה ביחסי הסחר וההשקעות ביניהן, לא פחות מכך לדאגה מתמשכת מהפגיעה בריבונותה של אוסטרליה, בייצוא שלה לשוק הסיני ומנגד לתהליכים היסטוריים של השקעות ובניה של יחידות הצבא המקומי וחיזוק הביטחון הלאומי של אוסטרליה.
כמו מדינות רבות, אוסטרליה מתמודדת עם השלכות משבר הקורונה שבשנתיים האחרונות ניתקו אותה הלכה למעשה מיתר מדינות העולם והקפיאו את היכולת להגיע לבקר בה, כמו גם לצאת ממנה עבור כמעט כל סיבה או מטרה עבור כל אזרחיה ואזרחים זרים שביקשו להגיע אליה.
מדיניות זו הביאה לפגיעה אנושה בתעשיות התיירות, התעופה, החקלאות וההשכלה הגבוהה שנסמכים על גבולות פתוחים ותנועה חופשית של הון, אנשי עסקים, עובדים זרים ותיירים והקפיאו לפרק זמן של מעל שנתיים את ההגירה השנתית החוקית המותרת של אזרחים זרים לתחומה. חשוב לציין שהצמיחה הכלכלית של אוסטרליה נסמכת ותלויה במדיניות הגירה חיובית של מהגרים בעלי השכלה וכישורים מתאימים ועומדת על מכסה שנתית של כרבע מיליון מהגרים בכל שנה.
על אלו חשוב להוסיף את ההשלכות המידיות של שינויי האקלים שבכל שנה גורמים להצפות ושרפות יער (Floods ו Bushfires בעגה המקומית) תופעות טבע מחזוריות, שבשנים האחרונות, כולל בחודשים האחרונים היו רחבים במיוחד וגרמו לנזקים אדירים לרכוש ולמצער גם לאובדן חיי אדם. עיירות רבות הוצפו, דרכי גישה נחסמו, תשתיות כבישים, אנרגיה, תחבורה וגשרים ניזוקו והרס רחב היקף נגרם לישובים, שדות חקלאים ומפעלים יצרניים.
סוגיות אלו יחד עם רבות אחרות נמצאות בלב מערכת הבחירות הקרובה של אוסטרליה. אולם, בשונה ממערכות בחירות קודמות, ניכר שהנושא המרכזי סביבו מתגוששים נציגי כל המפלגות והמועמדים – היא ללא ספק הכלכלה, ואם לדייק: העתיד הכלכלי של אוסטרליה והדרכים להתמודד עם האתגרים שמציבה המציאות של אחרי משבר הקורונה ומידת ההשקעה שתידרש מהמדינה כדי לצלוח ולהתגבר עליה.
חיבור זה ידון בנקודות המרכזיות שרלוונטיות לכלכלת אוסטרליה וההבדלים בהשקפת העולם בן שתי המפלגות המתמודדות, והמדיניות שתיושם כאשר מי משתיהן תיבחר ותרכיב את הממשלה לאחר הבחירות.
באופן כללי, אוסטרליה החלה את שנת 2022 במצב כלכלי טוב מאוד עם נתונים ואינדיקטורים חיוביים שהיו הרבה מעבר להערכות ולציפיות הראשוניות של מרבית הכלכלנים. כלכלת אוסטרליה שברה שיאים והציגה ערך שנתי מצטבר היסטורי בשווי של 1.6 טריליון $ – נתון שמעיד על יציבותה וחוזקתה, על אף שהשנתיים האחרונות היו בעייתיות ומאתגרות.
בעוד ששנת 2020 שנת השיא של המגיפה וחוסר הוודאות הכלכלי הובילו לצמיחה שלילית של 1.5%, הרי שבשנת 2021 חזרה כלכלת אוסטרליה לפסים חיוביים ונהנתה משיעורי צמיחה של 3.4% עם צפי להמשיך ולצמוח כדי 4.25% גם בשנה הפיסקלית הנוכחית.
נתוני האבטלה שנשקו לשיעורים של כמעט 10% מכוח העבודה בשיא משבר הקורונה רק לפני כשנה וחצי כתוצאה ממדיניות סגרים ומגבלות על התנועה, התחבורה וההתאגדות, צנחו לשיעורים נמוכים של 4% בחודש אפריל השנה וצפויים להמשיך גם במהלכה כאשר מעסיקים כבר רבים מדווחים על קושי ומחסור בגיוס עובדים מקצועיים בשוק העבודה הנוכחי של אוסטרליה.
נתוני תעסוקה היסטוריים וחיוביים מעין אלו לא זכורים מאז שנות ה 70 של המאה ה 20 ומשמעותם בין היתר (בדומה לישראל) הם שוק עבודה שנמצא בתעסוקה כמעט מלאה נתמך בהעלאות שכר וריבית נמוכה שמעודדת את מחירי המגורים והנדל”ן שנמצאים בשיאים היסטוריים.
באופן עקרוני מרבית משקי הבית האוסטרלים, כמו גם מרבית אזרחיה שהם בעלי נכסים, נהנים משיעורי העושר הגבוהים שעמדו לרשותם אי פעם. זו מציאות שבאה לביטוי בסדרת נתונים כלכלים חיוביים ומעודדים שהממשלה הנוכחית עושה מאמץ להבליט ולהתגאות בהם בדגש על הניהול הנכון, המקצועי וחסר הפניות של המשבר הבריאותי-כלכלי שאוסטרליה נדרשה להתמודד אתו במהלך השנתיים האחרונות.
על אף זאת, המציאות כמו תמיד מורכבת וכלכלת המדינה מתמודדת במקביל גם עם עליות מחירים בכל תחומי החיים שמשפיעים מאוד על יוקר המחיה ועל עלויות הצריכה. ממחירי הדלק ועד מחירי מוצרי המזון, התחבורה, הבריאות, שוק המגורים ועוד. אלו מתקיימים בזמן שמרבית המשכורות נותרו בעינם ולא הדביקו את מגמת ההתייקרות בכל תחומי החיים, יחד עם עלייה בשיעורי הריבית בשוק האוסטרלי שעל פני תקופה ארוכה היו נמוכים מאוד והעלאתם לאחרונה על ידי הבנק המרכזי נעשו במטרה להתמודד עם הגידול באינפלציה שהרימה את ראשה.
אל אלו מצטרפים היקפי חוב היסטוריים שיש שמגדירים אותם כמבהילים וחסרי תקדים בהיקפם, תוצאה של הצורך הלאומי בהקצאת משאבים ותקציבים ייחודיים להתמודדות עם השלכות הכלכליות של המגיפה בשנתיים האחרונות, להתעצמות בלתי מתוכננת של יחידות הצבא וכוחות הביטחון הלאומיים של אוסטרליה, יחד עם ההכרח להתמודד עם תוצאות משבר האקלים שהכה במדינה וגרם לנזקים עצומים.
כל אלו הן הוצאות שהביאו את קובעי המדיניות להתמודד עם שיעורי חוב וגרעון לאומי שדורות של אוסטרלים צעירים כולל אלו שרק מצטרפים אל שוק העבודה המקומי, יאלצו להחזיר משך עשרות שנים קדימה.
בעוד הממשלה המכהנת מתגאה בהישגים הכלכליים המידיים כמו גם בהצלחתה בניהול רשימת המשברים המתרחבת שפגעו באזרחיה בשנים האחרונות, טוענים נגדה במפלגת הלייבור שניהול המשברים נעשו ללא חזון או תוכנית סדורה, שהקצאת התקציבים להתמודדות עם רשימת האתגרים והמשברים הביאו לקיצוצים בלתי נסבלים במגוון השירותים שניתנים לאזרחים ולקהילה.
בין היתר קיימת הטענה על פגיעה קשה בתקציבי ההשכלה בדגש על חינוך לגיל הרך ושירותים שניתנים לאוכלוסייה המבוגרת ובנפרד לאי עמידה ביעדי ההשקעות בתשתיות שנועדו לתמוך במעבר לשימוש באנרגיות מתחדשות ולהחלפת תעשיות ייצור חשמל ואנרגיה מזהמות שאוסטרליה מחויבת להם.
מהלכי הממשלה בחודשים האחרונים היו לא פחות מדרמטיים. החל בפתיחת גבולותיה הבינלאומיים של אוסטרליה וחזרה הדרגתית לשגרת נסיעות בחודש פברואר השנה, עבור במדיניות שנועדה להקל על קשיי יוקר המחיה שקיבלו ביטוי בתקציב המדינה שפורסם לפני כחודש וכוללים בין היתר העברות תקציבים לאזרחי המדינה יחד עם סבסוד עלויות מחירי הדלקים ומוצרי צריכה אחרים שהתייקרו מאוד באחרונה, בהמשך לפגיעה בשרשראות הייצור והאספקה כמו גם המשבר במזרח אירופה.
הסיסמא שהפכה לטענה המרכזית של מפלגת הלייבור של אוסטרליה היא ‘שיש לנו אזרחים שעובדים עבור איתנות הכלכלה, במקום עוצמה כלכלה שעובדת ומשרתת את האזרחים והקהילה’.
מפלגת הלייבור, תומכת בזכויות עובדים בעיקר משוק העבודה של העשירונים התחתונים תוך שימת דגש על חיזוק וביצור זכויות העבודה המאורגנת במקום מקומות עבודה זמניים ובלתי קבועים של עובדים רבים. בנוסף, כחלק ממדיניות רווחה, תומכת המפלגה בהגדלת היקף ההוצאות הממשלתיות ומימון השירותים הציבורים לאזרח ולקהילה, ספציפית של המועסקים בשירותי בריאות, החינוך והרווחה כמו גם הגדלת משכורותיהם של המועסקים בה.
בשבוע האחרון, פרסמה המפלגה את התוכנית הכלכלית שלה לאוסטרליה שמונה 24 נקודות ונושאים שונים, מרביתם עוסקים בהגדלת ההוצאה הממשלתית ומימון שירותי בריאות ורווחה. בנפרד עוסקת התוכנית בחיזוק סקטור הייצור במדינה במטרה לעודד ייצור מקומי ולתמוך במפעלים יצרנים אוסטרלים שיהיו בעלי כושר תחרותי בעולם הגלובלי, תחת הסיסמא Make Australian Goods Great .Again
המפלגה התחייבה להחזיר את כלכלת אוסטרליה למסלול קווי הייצור של מכוניות, רכבות ואוניות כחלק מחידוש והחייאת תעשיית הייצור המקומית שנפגע מאוד בעשורים האחרונים. בנוסף התחייבה להקים משרד ממשלתי חדש בשם Made in Australia Office בכדי לוודא שרכש מממשלתי ציבורי ייתעדף ייצור מקומי ע”פ רכש של מוצרים, סחורות ושירותים זרים.
כמו כן, המפלגה מעודדת מדיניות שתומכת במעבר לאנרגיות מתחדשות במסגרת תוכנית בשם Powering Australia בדרך של קביעת יעדים שאפתניים למעבר לאנרגיות ממקורות מתחדשים ובלתי מזהמים כדי שיעור של 43% מסך יצור החשמל המקומי עד לשנת 2030, סף שאפתני הרבה יותר מהיעד השמרני של מפלגות הקואליציה שעומד על 28% עד ל 2030. כמו כן, קוראת המפלגה ‘לסיום מלחמות האקלים’ ולשיתוף פעולה בין המדינות במטרה לעבוד בשת”פ לצמצום פליטות הפחמן מהתעשייה ופתרון משבר האקלים בדרך של הידברות, והסכמי שת”פ מולטילטראלי.
הבחירות שיתקיימו בחודש הבא יקבעו איזו ממשלה תוביל ותקבע את עתידם של אזרחי אוסטרליה.