הסאגה סביב ביקור כוכב הטניס העולמי באוסטרליה – ואיך להימנע מגורל דומה

הסאגה סביב ביקור כוכב הטניס העולמי נובאק דג’וקוביץ באוסטרליה – ומה נדרש למבקר על מנת להימנע מגורל דומה

בשבוע החצי האחרון, מאז הגעתו למלבורן ב 5 בינואר של כוכב הטניס הסרבי נובאק דג’וקוביץ, המדורג ראשון בדרוג טניס העולמי, ‘מעצרו’ על ידי הרשויות האוסטרליות וההודעה שלא תותר כניסתו למדינה – נמצאת אוסטרליה בליבה של סאגה וסערה תקשורתית וציבורית מתמשכת, שמעסיקה חלקים נרחבים מהמרחב הציבורי-תקשרותי המקומי ולא פחות מכך העולמי.

מיד עם הגעתו למלבורן וההודעה על כך שלא תותר כניסתו לאוסטרליה בשל העובדה שאיננו עומד בקריטריונים שהוגדרו על ידי ממשלת אוסטרליה, ספציפית של משרד ההגירה Department of Immigration שלו המנדט להחליט למי תותר הכניסה ומהם התנאים המדויקים שמאפשרים כניסת מי שאינם אזרחים או תושבי קבע למדינה, עוסקים כולם באוסטרליה ב’נולה’ הטניסאי הסרבי, סאגת הוויזה והשערורייה שמתלווה לה.

תקציר אירועי הימים האחרונים כרוכים באינספור גילויים, החלטות, תהפוכות, דיונים והכרעות משפטיות שמרוכזים כאן בקצרה:

אע”פ שהטניסאי קיבל ויזת כניסה לאוסטרליה ב-30 בדצמבר וחמישה ימים לאחר מכן הגיע אליה, דג’וקוביץ נעצר בנמל התעופה של מלבורן בטענה שהאישורים וההוכחות שאפשרו את קבלת הוויזה אינם מספקים ונוגדים את הקריטריונים הקשוחים לקבל אישור כניסה למי שאיננו מחוסן נגד נגיף קורונה.

בשל כך, הוחלט שהוויזה שכבר ניתנה תבוטל והוא יגורש מהמדינה. מיד עם קבלת ההחלטה, הגישו עורכי דינו תביעת ערעור על החלטת רשויות ההגירה, שלמרבה ההפתעה התקבלה ב 10 בינואר על ידי שופט בית משפט במלבורן בעיקר בטענה שהטניסאי עשה את כל שנדרש היה מצדו לעשות, ובשל כך לא ניתן לשלול ממנו את הזכות להיכנס לאוסטרליה ולהשתתף בטורניר הטניס הבינלאומי. כתוצאה, שוחרר הטניסאי ממלון פארק הידוע לשמצה במלבורן, שמאכלס בימים כתיקונם זרים חסרי סטטוס ומעמד אזרחי’ שניסו להגיע לאוסטרליה בדרך בלתי חוקית, כניסתם נאסרה והם עצורים במתקני מעצר שפרוסים על פני שטחה של המדינה כמו גם במספר איים בפסיפיק שלאוסטרליה יש עליהם בעלות, ריבונות או הסכמי שת”פ עם הממשלות מקומיות.

ב 10 בינואר שוחרר נובאק ממלון הבידוד בו שהה, התחיל להתאמן לקראת התחרות החשובה וביום שישי האחרון בערב, רגע לפני סוף השבוע, בעיקר אחרי שבמהלך השבוע האחרון התגלו עדויות מבוססות שהנתונים ועדכונים שנובאק מסר בבקשת הוויזה שהגיש – היו שקריים (לרבות העובדה שבניגוד לטענה שהבריא אחרי שנדבק בקורונה באמצע דצמבר ושהה עד להחלמתו בבידוד, הוא ככל הנראה לא היה חולה בנגיף, ואם בכל זאת היה בחר להשתתף באירועים ומפגשים רבים כולל מחוץ לגבולות ארצו – טענות שהתבררו רק לאחר החלטת בית המשפט), בעקבות כל אלו, ביטל שר ההגירה אלכסנדר הוק את החלטת הערעור ושלח את הסאגה המתגלגלת לפתוח את כל מהדורות החדשות באוסטרליה, בסרביה ובמדינות רבות אחרות בעולם ואת אזרחי אוסטרליה להניד את ראשם מימין לשמאל לאור השינויים התכופים באירוע המתוקשר, שלא נבע מצפיה במשחק הטניס דווקא.

החלטת הממשלה הביאה גם את דעת הקהל האוסטרלית לדרוש את גירושו של הטניסאי מאוסטרליה, ומנגד את דעת הקהל יחד עם ממשלת סרביה כולה להתייצב לצדו של הסמל הסרבי הלאומי ולטעון כנגד אפליה, הטיה, עירוב הספורט בפוליטיקה וכו’, ולא פחות מכך את חובבי הטניס באשר הם (כולל כותב שורות אלה) לתהות מתי תסתיים הסאגה והשיח הציבורי תקשורתי יתמקד במגרשי הטניס של הטורניר החשוב (The Australian Open – AO).

בסוף שבוע האחרון, יום לפני פתיחת הטורניר, פסק בית המשפט העליון האוסטרלי שהחלטת שר ההגירה תקינה ונעשתה בסמכות חוקית ובשיקול דעת מתוך שיקולים ראויים של הגנה על בריאות הציבור, ובכך באה הסוגיה לסיומה, הטניסאי עזב את אוסטרליה עוד באותו הלילה ולא ישתתף בטורניר שבו ניצח ב 3 השנים האחרונות.

עם תום הסאגה והשערורייה שנוצרה בעקבותיה, ובשל ריבוי השאלות והקשיים שעלו בגינה, נכתב פוסט זה כדי לעשות סדר בסוגית הכניסה לאוסטרליה בימים אלו, לכל מי שאיננו אזרח או תושב קבע שלה.

האמור בעיקר כמענה ותשובה לפניות הרבות שאנחנו בשגרירות מקבלים שכוללות בקשות להתערבות וקבלת עזרה מצדה של הנספחות הכלכלית בסידני מצד אנשי עסקים ונציגי חברות ישראליות שמבקשים להגיע לבקר בה, כמו גם, פניות אל יתר עובדי שגרירות ישראל בקנברה מצד אזרחים ישראלים כמו גם מקבוצות, תיירים, סטודנטים, הורים וכו’. רבים מהם מבקשים ‘שנעשה משהו לעזור ולסייע’ לאפשר קבלת ויזה מתאימה שתתמוך בזכות הכניסה של ישראלים לאוסטרליה.

חשוב לזכור שעם פרוץ המגיפה במרץ 2020, אוסטרליה סגרה את שעריה לכל מי שאיננו אזרח או תושב, ובמידה רבה עד היום לא ביטלה מדיניות זו אלא רק התאימה אותה לשינוים, אחרי שהשיקה מגוון רחב של פטורים ומסלולים ייחודים ויעודים למי שמבקש להגיע ולבקר בה.

בשל כך, גבולותיה עדיין סגורים למבקר הזר בין אם הוא תייר, איש עסקים, סטודנט זר וכו’ – גם אם התחסנו בצורה מלאה.

בנוסף, חשוב לזכור שחלק מ 8 המדינות של הפדרציה, אינן מאפשרות בעצמן כניסת אזרחים אוסטרלים לשטחן גם אלו מהם שחוסנו בצורה מלאה. רוצה לומר, אוסטרלים שמבקשים לנוע בחופשיות בארצם שלהם אינם יכולים לעשות זאת, כאשר על פני תקופה ארוכה היו מוגבלים לשהות רק במדינות שהם תושביה (דוגמת ויקטוריה, NSW ,Queensland וכו’).

עוד חשוב לזכור שתושבי הערים הגדולות של אוסטרליה בדגש על מלבורן וסידני נדרשו לשורה ארוכה ומתישה של סגרים (Lockdown) כולל מגבלות נרחבות על התנועה, התחבורה, ההתאגדות, לרבות הסגר הארוך והמתמשך ביותר בעולם שחוו תושבי העיר מלבורן שנמשך מעל ל 4 חודשים רצופים (והסתכם ב 262 ימים במצטבר בשנתיים האחרונות).

באופן עקרוני, מותרת כניסה ויציאה של אזרחי ותושבי קבע את המדינה, כפוף למגבלות והוכחת קבלת חיסון כפול לפחות נגד נגיף קורונה.

ע”פ ההגדרות והקריטריונים של משרד ההגירה האוסטרלי כל הבאים פטורים באופן אוטומטי מהצורך לקבל ויזת כניסה למדינה:

  1. אזרחים ותושבי קבע של אוסטרליה
  2. קרובי משפחה מדרגה ראשונה של אזרחים ותושבי קבע של אוסטרליה (בעל או אישה, בן/ת של אזרח/ית אוסטרליה או הוריהם החוקיים)
  3. אזרחי ניו זילנד שחיים כדרך קבע באוסטרליה
  4. דיפלומטים זרים שקיבלו מינוי לשרת באוסטרליה
  5. כל מי שמגיע אליה למטרת מעבר למדינה שלישית ולפרק זמן שלא עולה על שלושה ימים (72 שעות)
  6. צוותים של חברות תעופה כמו גם צוותים שמפעילים אוניות מסחר ומטען
  7. מי שזכאי ומחזיק ויזה משום Subclass 188 שמוגדרת כוויזה עסקית לחדשנות והשקעות (Business Innovation and Investment)
  8. מי שזכאי וקיבל ויזה זמנית מסוג Subclass 408, ושנתמך על ידי התוכנית הלאומית (הגלובאלית) לעידוד הגירת מומחים זרים בעלי כישרון וידע ייחודי (Global Business and Talent Attraction Taskforce)
  9. אזרחי סינגפור, יפן ודרום קוריאה מחוסנים שמגיעים לבקר באיזה ממדינות הפדרציה שמאפשרות כניסת זרים מחוסנים באופן מלא לתחומן.

מי שאינם עומדים בהגדרות וקריטריונים הבאים ועדיין מבקשים להגיע ולבקר בה מחויבים בקבלת פטור מראש שיאפשר קבלת ויזה מתאימה עבור כניסתם לאוסטרליה. הקריטריונים לקבלת הפטור מפורטים באתר האינטרנט של  משרד ההגירה של אוסטרליה במלואם, ואלו עיקריו:

  1. אזרחים זרים שהוזמנו לביקור על ידי הממשלה הפדרלית של אוסטרליה (או איזה מ 8 מדינותיה או הטריטוריות שמרכיבות אותה) במטרה להעניק סיוע מקצועי בניהול ומאבק במגפת הקורונה.
  2. אזרחים זרים שמוזמנים לבקר בהזמנת הממשל הפדרלי של אוסטרליה ע”פ האינטרס הלאומי שהוגדר על ידה.
  3. אזרחים זרים שיש להם כישורים, ידע ויכולות ייחודיים (Critical Skills) ע”פ הגדרות וקריטריונים שמפרסמת הממשלה הפדרלית.
  4. סטודנטים זרים שרשומים ללימודים באוניברסיטאות ובמוסדות להשכלה גבוהה ע”פ רשימות והגדרות מפורטות שמופיעה באתר האינטרנט של משרד ביטחון המולדת של אוסטרליה.
  5. אישורים על בסיס אנושי הומניטרי (Compassionate Grounds).

חשוב לציין שלעובדי השגרירות באוסטרליה אין יכולת להתערב, לשכנע או להשפיע על מקבלי החלטות וקובעי המדיניות בכדי להתאים הגדרות וקריטריונים לקבלת פטורים נדרשים.

כפי שמוכיח המקרה של הטניסאי דג’וקוביץ, אוסטרליה מקפידה קלה כחמורה על הנהלים שהיא משיתה על אזרחיה ועל אזרחים זרים מחוסנים ושאינם בכל הנוגע לבריאות הציבור, המאבק בו, כמו גם מניעת התפרצות מחודשת של המגיפה בשטחה.

חשוב לזכור שהציבור האוסטרלי עומד מאחורי ממשלתו באופן מלא ותומך בהחלטה לגרש את הטניסאי במקום לאפשר לו קיצורים והנחות. האמור בשל המחיר הכבד ששילמו אזרחיה בעקבות הסגרים הארוכים, סגירת הגבולות הממושכת, העובדה שאלפי אזרחים נתקעו בחו”ל ולא הורשו לחזור לארצם משך תקופה ארוכה ולא פחות מכך, בשל מספר הנפטרים מהמגיפה שעומד על 2673 אזרחים ותושבים. כל אלו, יחד עם המנטליות של ‘אי בדד ישכון (בפסיפיק)’ הרחק מכל מדינה אחרת, ללא גבולות יבשתיים, דבר שמהווה עבור האוסטרלים יתרון מוחלט שיש לה על מדינות אחרות.

גבולותיה של אוסטרליה במבנה שלהם כיום צפויים להמשיך ולהיות סגורים למבקרים שבימים כתיקונם היו מגיעים אליה למטרות עסקים או תיירות. הנספחות הכלכלית כמו גם כל עובדי השגרירות שמחים לסייע ולייעץ, אולם אינם בפוזיציה להתערב עבור בקשה שאינה עומדת בקריטריונים שנקבעו ושזמינים לקריאה באתר האינטרנט של משרד ההגירה של אוסטרליה: https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions#toc-4

צור קשר עם:

שי זריבץ'

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל