בימים בהם מתקיימת ועידת האקלים של האו”ם בגלזגו שבסקוטלנד, נדמה שמעולם לא התקיים מפגש גלובאלי של ראשי מדינות חשוב כל כך בנושא האקלים.
המפגש, הינו אירוע רב חשיבות בו משתתפים ראשי מדינות ומשלחות מלמעלה מ 200 מדינות ונועד להזכיר, לאשרר החלטות קודמות כמו גם לקבל החלטות ולהציב יעדים מוסכמים לצמצום פליטות מזהמים מבוססי פחמן לאטמוספירה, כחלק מאסטרטגיה גלובלית שנועדה לעצור את התחממות כדור הארץ ואיתו את הפגיעה המתמשכת בסביבה ובאקלים.
ערב תחילת הוועידה אליה הגיעו מרבית ראשי המדינות בהם רוה”מ אוסטרליה סקוט מוריסון, נשיא ארה”ב גו’ ביידן וראש ממשלת ישראל נפתלי בנט, הודיעה ממשלת אוסטרליה על תוכנית ברת מימוש לצמצום הדרגתי של פליטות המזהמים בקרבה כדי אפס פליטות פחמן עד לשנת 2050 (Net-Zero Emission by 2050). החלק העיקרי בהודעה הייתה שממשלת אוסטרליה תפעל בכל דרך שתוכל, ותאמץ גישה פרואקטיבית לפיתוח והטמעת טכנולוגיות חדשניות לייצור, שימור, הובלה ושימוש במקורות אנרגיה בלתי מתכלים שיחליפו מדיניות של (העלאת) מיסים על היצור והשימוש במקורות אנרגיה מזהמים כפי שנעשה כיום.
תזכורת קצרה: החלטות ועידת האקלים ההיסטורית הקודמת שהתכנסה בפריז ב 2015, קבעה שעל מנת למנוע את התחממות כדור הארץ ביותר מ 2 מעלות עד לסוף המאה ה 21, נדרש יהיה מכל המדינות והמנהיגים להחליט ולפעול עכשיו ומיד לעמוד ביעדים מדידים שסוכמו בכנס COP 2015. היעד הראשון קבע, שעד לשנת 2030 יצמצמו כל המדינות את היקפי פליטות המזהמים לסביבה בלא פחות מאשר מחצית (כלומר ב 50%) בהשוואה עם היקפי הפליטות שהיו ב 2010. מדינות העולם נדרשו לעמוד ביעד זה, כלומר לפעול לסגור או לכל היותר לצמצם את פעילותם של תחנות כוח וחשמל מזהמות שלהן תרומה משמעותית לזיהום ולתופעת ההתחממות ושינוי האקלים. יעד נוסף מאתגר אף יותר, נקבע לשנת 2050 שבה אם וככל שהכל יתנהל ע”פ תוכנית העל של ועידת האו”ם, יגיע העולם ל’איזון פחמני’ (כמות הפחמן שהאנושות סופחת מהאטמוספירה דוגמת תהליך הפוטוסינטזה הטבעי – תשתווה לזו שנפלטת אליה ממקורות ייצור אנרגיה שונים) ומגמת ההתחממות תיפסק.
6 שנים לאחר מכן קובע דו”ח האו”ם, שקצב יישום היעדים של מדינות העולם בהמשך להחלטות ועידת האקלים ב 2015, רחוק מאוד מהיעדים שנקבעו בוועידה, ואם לשפוט לפי שיעור הפליטות רק בשנת 2020, ניכר שאם לא יעשה דבר לשנות כיוון, הרי שעד לסוף המאה הנוכחית תעלה הטמפרטורה ב 2.7 מעלות, מציאות שהאנושות לא תוכל להתמודד, בוודאי שלא לחיות איתה. בשל כך, הועידה המתקיימת בגלזגו נועדה לקבל החלטות קשות, דרמטיות ולא פחות מכך היסטוריות שכוללות את התחייבות המדינות החברות לפעול ביתר שאת במהלך 8 השנים הקרובות לצמצום הזיהום שנוצר מפליטת פחמן – ב 50%. בפועל, יידרשו ממרבית המדינות לזנוח ולעצור את פעילותן של תעשיות הפחם, מכרות ואחרות המזהמות ולהחליפן בייצור חשמל ממקורות אנרגיות נקיות ומתחדשות.
עבור אוסטרליה, ששטחה עצום ורחב ידיים ושעריה הגדולות צפופות ומרוחקות אחת מהשנייה וקיימים בה מאות ואלפי ישובים וקהילות מרוחקים הפזורים על אזורים דלילי אוכלוסייה, ייצור והובלת החשמל התבסס משך שנים ארוכות ועודנו מונע באמצעות תחנות כוח מונעות פחם (Coal fired plants מבוססי דלקים פוסילים), אלו מהווים כ 73% מהיקף ייצור החשמל הלאומי הכללי (ורק בשיעור ניכר אחריו גז טבעי בשיעור של 16%, ואנרגיות בלתי מתכלות, בעיקר אנרגיה סולארית). במצרף אלו תורמים כדי שיעור של 27% משיעור יצור החשמל לשוק החשמל באוסטרליה כאמור ממקורות אנרגיה נקיים יחסית. למציאות זו תרומה משמעותית לפגיעה בסביבה ובאקלים שבאים לביטוי במחזוריות הולכת וגוברת של שריפות יער רחבות היקף בשטחה, כמו גם לתקופות ארוכות של בצורות, שיטפונות ואסונות טבע אחרים שהלכו והתרבו בשכיחותם ובעיקר בעוצמתם במרוצת השנים האחרונות.
השינוי שאוסטרליה צפויה לאמץ בשנים הקרובות ועד לשנת 2050 נועד לא רק לשנות כיוון בכדי להציל את כדוה”א מהתחממות גלובלית, אלא לא פחות מכך לייצר הזדמנות לצמיחה כלכלית, ככל שהתעשייה המקומית תפעל לפתח יכולות מו”פ ולייצר חשמל ואנרגיה ממקורות אנרגיה מתחדשים בלתי מזהמים.
אחד מהקולות החשובים והמוערכים ביותר באוסטרליה בנושא הוא של דר’ אלן פינקל, מדען (יהודי) ידוע ומוכר, שכיהן בין 2016-2020 כמדען הראשי של אוסטרליה והניח ב 2017 את היסודות לתוכנית הדגל העתידית של משק החשמל באמצעות דו”ח המדיניות שפרסם: Independent Review into the Future Security of the National Electricity Market. בתפקידו הנוכחי שנוצר במיוחד עבורו בפברואר השנה, מכהן דר’ אלן פינקל בתפקיד חשוב אף יותר כ’יועץ מיוחד לממשלת אוסטרליה לשינוי טכנולוגי לשם צמצום והקטנת הפליטות לסביבה’ – Special Adviser to the Australian Government on Low Emissions Technology מעין פרויקטור ממשלתי מיוחד לנושאים של מדיניות אנרגטית עתידית שנשענות על אנרגיות וטכנולוגיות מתחדשות, שמבטיחות צמצום, עד כדי ביטול הייצור והשימוש באנרגיות ממקורות מזהמים.
מבחינתו של דר’ פינקל אוסטרליה צריכה לא רק לתרום את חלקה הגלובלי בצמצום זיהום הסביבה, אלא לפעול להיות מובילה עולמית בפיתוח וייצור משאבים ויכולות אנרגיה מבוססי מימן שיהוו לשיטתו את טכנולוגית העתיד.
טכנולוגיה זו תספק את הצריכה והביקושים המקומיים ואף תיוצא למדינות אחרות בעיקר באסיה. כלומר, השינוי לא צריך להיות רק בהתמודדות עם הקשיים שיהיו כרוכים בצמצום וסגירת מפעלי יצור חשמל ואנרגיה מזהמים באוסטרליה והחלפתם באחרים, אלא לא פחות מכך, להוות הזדמנות כלכלית עתידית שתבטיח את צמיחתה וביסוסה של אוסטרליה כמובילה עולמית במו”פ ובייצור, אספקה וייצוא של אנרגיה מתחדשת ונקיה מבוססת מימן.
אע”פ שניתן לייצר ‘מימן ירוק’ בדרכים שונות, אחת הדרכים המקובלות הם פיצול אטומי המימן והחמצן ממולקולות מים. בדומה, ניתן לייצר ‘מימון כחול’ בתהליך שכרוך בשימוש באנרגיה של שריפת דלקים וגז טבעי. תוכנית האסטרטגיה הלאומית לייצור מקורות מבוססי מימן התפרסמה ב 2019 בהובלתו של דר’ פינקל במטרה למצב את אוסטרליה כמובילה עולמית במחקר, יישום וייצור מקורות אנרגיה מבוססי מימן. על פי התסריט החיובי והאופטימי ביותר תתרום תעשייה המימן של אוסטרליה עד כדי 26 מיליארד דולר לכלכלתה עד לשנת היעד: 2050.
ערב תחילת ועידת האקלים בגלזגו הודיע שר האנרגיה של אוסטרליה אנגוס טיילור ש’טכנולוגיות מבוססות מימן חדשניות הם העתיד, ושפיתוחם נמצא בראש סדר העדיפויות של משרדו במסגרת תוכנית האב לעמידה ביעדים של הפחתת פליטות מזהמים בשנת 2050′.
בהמשך להצהרות ועדכונים מצדה של ממשלת אוסטרליה וברקע ועידת האקלים שמתקיימת בימים אלו, הודיעה איש העסקים העשיר במדינה אנדרו (טוויגי) פורסט על כוונת קבוצת חברות תעשיית המכרות שבבעלותו: Fortescue Future Industries לבנות מפעל יצור חשמל נקי במדינת קווינסלנד שיוקם בהשקעה של מיליארד דולר וייצר חשמל בטכנולוגיה של הפרדת אטומי חמצן ומימן ממולקולות מים (‘מימן ירוק’). זוהי התוכנית הראשונה שתצא לדרך ונועדה לסלול את הדרך לבניית תחנות כוח חדשניות גם באזורים אחרים של אוסטרליה. לדבריו, העתיד מבחינתו הוא ברור והוא אינו רואה באופק תעשייה גדולה וחשובה יותר מאשר זו של תחנות כוח נקיות שאינן מזהמות את הסביבה ופוגעות באקלים בעתיד הקרוב והרחוק.