המאמר מטה פורסם ב-13 בספטמבר, להלן (באדום) עדכון מיום שני, 30 בנובמבר:
ממשלת יפן פרסמה אתמול (29 בנובמבר) על ביטול המתווה מטה, כמו-כן השבים ליפן מישראל נדרשים לשישה ימי בידוד במתקן ממשלתי.
- ממשלת יפן הודיעה לאחרונה על כוונתה לאפשר כניסה של אנשי עסקים זרים, עם תקופת בידוד של שלושה ימים בלבד (למציגי תעודת מתחסן שמוכרת ע”י יפן – ישראל נכנסה לרשימת המדינות המוכרות החל מ-12 בנובמבר 2021).
- איש עסקים זר שירצה להגיע ליפן, צריך שחברה יפנית תהיה אחראית לו במהלך שהותו, ולהגיש עבורו מספר מסמכים, בהתאם להנחיות שפורסמו באתר משרד החוץ היפני. החל מ-26 בנובמבר, יועלה מספר הנכנסים ליפן מ-3500 נוסעים ל-5000. המספר הנ”ל כולל גם תושבים יפנים ששבים ליפן.
- כבר בתחילת אוקטובר, תקופת הבידוד לשבים מחו”ל קוצרה מ-14 ימים ל-10 ימים (למציגי תעודת מתחסן שמוכרת ע”י יפן).
- בעוד שבמדינות אחרות המצב מחמיר, מספר המאומתים החדשים ביפן עומד על ממוצע יומי של כ-180 בלבד בשבוע החולף; ספר הנדבקים במחוז טוקיו נמוך מ-40 מזה חודש; מספר הנפטרים שואף לאפס; שיעור המחוסנים בשתי מנות, ומנה אחת עומד על כ-76% וכ-79% בהתאמה (אחוז גבוה בהרבה ממדינות אחרות בעולם, כולל ישראל). החל מדצמבר יחלו לחסן במנה שלישית; בוטל מצב החירום בכל המחוזות ביפן.
- הנשיא החדש של מפלגת השלטון פומיו קישידה החליף את רוה”מ היוצא יושיהידה סוגה. קישידה הודיע ששיקום הכלכלה יהיה אחד האתגרים הדחופים שעל שולחנו ולפי ההערכות הוא צפוי לפעול להסרת מגבלות ולפתיחה מחודשת של הכלכלה. בבחירות הכלליות לבית התחתון של הפרלמנט מפלגת השלטון זכתה כצפוי ברוב הנדרש.
כמעט מדי יום אנו מקבלים פניות מחברות ישראליות ויפניות לגבי האפשרות להגיע לביקורים עסקיים מישראל ליפן ולכיוון ההפוך. החל ממרץ 2020 יפן סגורה למעשה לכניסה של אנשי עסקים זרים.
לצערי, התשובה שאנו נאלצים לתת היא שאין למעשה אפשרות לבקר ביפן. במקרים מיוחדים, כאשר ממשלת יפן משתכנעת שקיים אינטרס לאומי להתיר כניסה של מבקרים מסוימים – אז הדבר מתאפשר. אבל מקרים אלו נדירים יחסית וכרוכים בבירוקרטיה רבה ובבידוד. תחושתי היתה שלפחות עד לסיום המשחקים האולימפיים (במסגרתם עשרות אלפי נציגי המשלחות האולימפיות מכל העולם נכנסו ליפן, למשחקים שכזכור התקיימו באצטדיונים ריקים), אין צפי לשינוי במדיניות. עכשיו משחולקו כל המדליות, יש כמה סימנים חיוביים שיכולים לעורר תקווה.
ראשית, בשבועיים האחרונים חלה ירידה משמעותית במספר הנדבקים – מממוצע יומי של כ-23 אלף, לעשרת אלפים בלבד. שנית, מבצע החיסונים מתקדם יפה עם ממוצע יומי של 1.2 מיליון חיסונים בחודשים האחרונים. נכון להיום, למעלה ממחצית מהאוכלוסייה כבר קיבלה שתי מנות חיסון וכ-63 אחוזים מהאוכלוסייה קיבלו לפחות מנת חיסון אחת. הממשלה צופה, שעד סוף ספטמבר 60% מהתושבים יהיו מחוסנים בשתי מנות ו-70% במנה אחת לפחות, כאשר עד נובמבר יושלמו החיסונים לכל מי שמעוניין להתחסן.
שנית, הסקטור הפרטי החל להגביר את הלחץ על הממשלה להקל / לבטל את מגבלות הכניסה ליפן, שנכון להיום כאמור לא מאפשרות למי שאינו תושב יפני להכנס; דורשות 14 ימי בידוד גם למחוסנים; ובהתאם למדינת המוצא – שהיה במלוניות מספר ימים (השבים מישראל נדרשים לשלושה ימים במלונית והמשך הבידוד בבית). פדרציית העסקים של יפן, (Keidanren), הגישה לממשלה דרישה להקלות במדיניות הכניסה, כולל הצעות קונקרטיות, ונשמעים קולות רבים של ארגונים ופרשנים לבטל את המגבלות לאור הפגיעה המתמשכת בכלכלה. בתוך כך, פורסם שהממשלה מתכננת הקלות בתנאים מסוימים החל מנובמבר, כגון קיצור הבידוד למחוסנים ל-10 ימים והנפקת תעודת מתחסן אלקטרונית החל מדצמבר.
מצד שני, יש לזכור שרוב אוכלוסיית יפן נמצאת תחת מצב חירום בחודשיים האחרונים ועד סוף ספטמבר (לכל הפחות); מספר הנפטרים ממשיך לטפס בחודש האחרון (למרות הירידה במספר הנדבקים בשבועיים האחרונים), ובמקרים רבים אנשים נפטרים בבתיהם כיוון שמחלקות הקורונה בבתי החולים פועלות בתפוסה מלאה. בנוסף, יפן נכנסת לתקופת בחירות. ב-29 בספטמבר ייבחר נשיא.ה חדש.ה למפלגת השלטון (LDP) אשר יחליף את ראש הממשלה SUGA, שהודיע שלא יתמודד להארכת כהונתו.
בשורה התחתונה, יש מקום לאופטימיות זהירה אך סימני השאלה כנראה יישארו באוויר בשבועות הקרובים. אנו מציעים להמשיך לעקוב בתקשורת, ובאתר שגרירות יפן בישראל. בשאיפה שהשנה החדשה תביא גם בשורות טובות וחידוש הביקורים ההדדיים בין המדינות.