בפוסט הקודם אודות כלכלה מעגלית כתבנו על הצורך הגלובלי המהותי בהטמעת מודלים כלכליים חדשניים, המושתתים על הפיכת שרשראות האספקה, הייצור ומוצרי הצריכה לברי קיימא. נזקים אקולוגיים נרחבים והשימוש המוגזם ברזרבות הדלק המחצבי, הביאו לדרישה להמצאת פתרונות “ירוקים”, טבעיים, בשלל תעשיות שונות, ובכך גם להיבט משמעותי בתכנון העתיד שלנו.
הפעם נעסוק באחד מעמודי התווך לתכנית “5+2” של ממשלת טאיוואן – תחום האנרגיה המתחדשת, ובהזדמנויות אשר מזמן השוק המקומי לחברות ישראליות.
אנרגיה מתחדשת ונקייה
המהפכה התעשייתית והגידול באוכלוסיית העולם הביאו לעלייה אסטרונומית בשימוש באנרגיה המיוצרת מדלק מאובנים, ובעקבות כך להשלכות ממשיות על זיהום הסביבה, פליטת פחמן דו-חמצני ובכך גם הגברת “אפקט החממה”. הצמיחה בכלכלה העולמית לא הייתה מתאפשרת ללא היכולת להפיק אנרגיה זמינה וזולה, אך כל זאת עתיד להשתנות לכשנגיע למיצוי כלל עתודות הדלק. לכן, מקורות נוספים וחלופיים לאנרגיה הופכים ליותר ויותר רלוונטיים לתעשייה.
לפיכך, בשונה מהתהליך הנפוץ ביותר להפקת אנרגיה – באמצעות דלק מפחם, נפט או גז טבעי, מקור האנרגיה המתחדשת הוא בתהליכים טבעיים, כמו אנרגיית מים, אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית. מקורות נוספים יכולים להיות תהליכים ביולוגיים, אנרגיית גאות ושפל, ואנרגיה גיאותרמית. למעשה, אנרגיה ירוקה היא שם כולל למגוון האנרגיות ה”נקיות” המופקות ממקורות שמייצרים זיהום סביבתי בהיקף מזערי עד אפסי והשפעתם הסביבתית נמוכה.
רואים רחוק, רואים ירוק – תכנית ביטחון לעתיד
כאמור, במטרה להפוך את פני תעשיית האנרגיה המקומית, הממשלה הטייוואנית חרטה על דגלה כי עד 2025, כ-20% מייצור החשמל ייעשה על ידי מקורות אנרגיה חלופית. בכך, ישנן הרבה הזדמנויות בשוק המקומי לחברות המציעות פתרונות יצירתיים אשר יכולים לקדם את טייוואן לעבר מטרה משמעותית זו. בדומה לכך, גם ממשלת ישראל אישרה לאחרונה תכנית להצלת ישראל מאנרגיה מזהמת עד שנת 2030. התכנית מציבה מטרות שאפתניות וחדשניות ובראשן, “גמילת” התעשייה משימוש בדלק ואנרגיה מזהמת תוך שיפור ברמת הביטחון האנרגטי במשק.
אז מה טייוואן מחפשת?
- אנרגיה סולארית – היא אנרגיה שמקורה בקרינה ישירה מהשמש. האנרגיה הקיימת בשפע ולמעשה שטף האנרגיה הסולארית המגיע לכדור הארץ בשנה הוא בערך פי 5000 מצריכת האנרגיה הממוצעת לאדם בשנה. הממשלה הטייוואנית הנוכחית אישרה תכנית דו-שנתית לחיזוק תעשיית האנרגיה הסולארית ותרה אחר פתרונות לקידום הקמת שדות אנרגיה סולארית בהיקף של 20 GW עד 2025. ההשקעה המוערכת היא כ- 34 מיליארד דולר אמריקאים. שני האתגרים המרכזיים בטאיוואן בנושא הסולארי הם העננות הגבוהה בצפון האי והמחסור בקרקעות פנויות. הפתרון לשתי הבעיות הוא הגברת ניצולת ויעילות התאים הפוטו-וולטאיים והתקנת פאנלים סולאריים צפים על מאגרי מים.
- אנרגיית רוח – בטאיוואן מתוכננים פרויקטים ענקיים של חוות רוח במיצרי טאיוואן. משנת 2017 ועד 2020 הוקמו בטייוואן 361 טורבינות על קו הים ו-22 טורבינות מרוחקות, אשר יכולות לייצר כ-845 MW. על פי חלק מההערכות, שווי הפרויקטים המתוכנן גבוה מ-100 מיליארד אירו ועיקרו מבוצע על ידי חברות אירופאיות המחויבות לייצר את כלל מרכיבי המערכת באופן מקומי. חברות ישראליות יכולות להשתלב בפרויקטים אלו בתחומי ניהול האנרגיה ואחסון האנרגיה.
- אנרגיה גיאו-תרמית – בדומה למדינות פסיפיות רבות, טאיוואן נהנית אף היא מהימצאותם של מקורות גיאו-תרמיים תת קרקעיים רבים ברחבי המדינה שטרם פותחו ונוצלו לטובת הפקת אנרגיה.
חברות ישראליות מהתחום מוזמנות לפנות לנספחות הכלכלית למידע נוסף.