בתחילת השבוע, הודיע הנהלת BHP חברת המכרות הגדולה באוסטרליה ובעולם במונחי שווי שוק, למשקיעים ולבורסות בהם היא נסחרת, על החלטתה הדרמטית למכור את כל פעילות חיפושי הנפט והגז שבבעלותה (חטיבה ששמה BHP Oil and Gas) לאחד מתאגידי האנרגיה הגדולים בעולם, אוסטרלי גם הוא: Woodside Petroleum.
מדובר בעסקה שמשמעותה מיזוג חטיבות / פעילות האנרגיה של BHP עם פעילות Woodside שעם קבלת אישור הרגולטור יהפוך את החברה החדשה לאחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם במונחי שווי שוק, מספר עובדים והיקפי פעילות גלובליים, כמו גם לחברה הציבורית הגדולה בבורסה האוסטרלית, מהלך שישיא ל BHP רווחים של מעל ל 17 מיליארד $.
שתי החברות מסרו הצהרות לקוניות לתקשורת לפיהן המיזוג של נכסי BHP עם Woodside ‘יובילו להקמת תאגיד מאוחד בעל יכולות, ניסיון והתמחות מובילה שנועד לעמוד בדרישות וציפיות השוק הגלובלי העתידי לאספקת מוצרי דלקים וגז טבעי לכלכלה ולתעשייה שנדרשים לפעילותם של כלכלות מתפתחות’. עבור BHP, שידועה בעיקר בפעילות המכרות שבבעלותה המפיקה שורה ארוכה של מתכות, מינרלים וכימיקלים באוסטרליה כמו גם במדינות אפריקה ובדר’ אמריקה, קיימים נכסים מגוונים להפקת נפט וגז טבעי במפרץ מקסיקו, צפון אפריקה וכן במערב ודרום אוסטרליה עצמה.
הדעה הרווחת בתקשורת ובשיח הציבורי האוסטרלית היא שהמהלך למכירת נכסי האנרגיה שהניבו לחברה הכנסות של מיליארדים במהלך השנים, הם חלק מתוכנית אסטרטגית ארוכת שנים למכור נכסים ויכולות שמזהמים את הסביבה לאור היותם בעלות תרומה לפליטות פחמן לאטמוספירה.
בחברת המכרות הותיקה שהוקמה בשנת 1860 מתמודדים בשנים האחרונות עם לחצים גוברים מצד דעת הקהל כמו גם של משקיעים, שהחריפו בשנה החולפת לאחר פרסום דו”ח האקלים של הפאנל הבין ממשלתי של האו”ם – IPCC.
הפרסום האחרון שהינו כבר הדו”ח השישי במספר, צופה למצער עתיד מסוכן ובעייתי לאנושות כולל עליית הטמפרטורות שעל פי הערכות מומחי אקלים יוביל להגברת תופעת שריפות היער הנרחבות, ההצפות ואיתם הנזקים לערים וקהילות בהיקפים חסרי תקדים.
הדו”ח האחרון, כמו גם חמשת קודמיו כולל המלצות לממשלות וקובעי מדיניות בתחומי האנרגיה והסביבה לרבות התייחסות ספציפית לחברות חשמל, אנרגיה וחברות דומות אחרות שעוסקות בחיפוש/אקספלורציה מצד אחד והפקה של אנרגיות מזהמות מנגד על ידי שריפת דלקים פוסיליים (Fossil Fuels). ניכר שהלחץ שהופעל על ידי BHP מצד משקיעים וארגונים אזרחיים לצאת מעסקי הדלק המאובנים בהמשך להשפעות ההתחממות הגלובלית, תרם להחלטת החברה למכור את נכסיה הרלוונטים.
לציין, שהחברה כבר התחייבה לצמצם את פליטות הפחמן שהיא מפיקה בשליש עד שנת 2030 ואף השיקה בשנים האחרונות מודל תגמול שמקשר בין מתן תמריצים ובונוסים למנהלים ובעלי תפקידים בכירים בחברה, עם עמידה ביעדי צמצום פליטת פחמן ומזהמים אחרים לאטמוספירה כחלק מדרישות התפקיד ועבודה בה. בנוסף, מזה שנים שחברת המכרות פועלת להשתמש בטכנולוגיות כרייה ותפעול שהם מהמתקדמות ביותר בענף (דוגמת מעבר להפעלת משאיות ענק מונעות חשמל במקום בדיזל מזהם) כמו גם סיוע ללקוחות החברה באמצעות הכשרות וכלים מתקדמים שפותחו בכדי לצמצם זיהום ונזקים לסביבה שנועדו להפחית ככל הניתן את פליטת גזי החממה המכונים פליטות היקף / צד 3 (Tier -3 emissions).
ע”פ התוכנית האסטרטגית, החברה צפויה להגיע לשיעורים של אפס פליטות נטו עד לשנת 2050 בהתאם לעמידתה בהחלטות הסכם פריז COP, במסגרת התחייבויותיה של אוסטרליה להסכם האו”ם בנושא שינויי אקלים משנת 2016.
המהלך שתפס את הכותרות הראשיות של העיתונות והמדיה הכלכלית של אוסטרליה בשבוע האחרון (בזמן שכל יתר ערוצי התקשורת עוסקים בהשפעות הסגר בהם נמצאים מרבית אזרחי ותושבי אוסטרליה לאור התפרצות נגיף קוביד, כמו גם האירועים הדרמטיים של עזיבת ארה”ב את אפגניסטן ונפילתה לידי שלטון הטאליבן) מייצר פרשנויות רבות, כשהתמה השלטת עוסקת בקשר שבין האקלים – להשקעות אסטרטגיות ואחריות חברתית ותאגידית, ובצורך בשמירה והגנת הסביבה.
מגמות מעין אלו, עתידים להביא למשיכה וביטול השקעות של בנקים וקרנות השקעות גלובליות שחשובות מאוד לחברות אלו במימון פעילות מורכבת וארוכת שנים, חוצת יבשות ומדינות, ומעל הכל עתירת סיכונים ועלויות.
בעוד שעבור BHP מדובר במהלך כמעט מתבקש כשבוחנים את המציאות האקלימית המשתנה של השנה האחרונה, הרי שעבור Woodside המצב הרבה יותר מורכב.
המשך פעילותה של Woodside כחברת אנרגיה אוסטרלית וגלובלית חשובה, הינה סוגיה שנתונה לביקורת קבועה ומתמשכת בשל תרומתה להתחממות הגלובלית ושינוי האקלים. פרשנים אוסטרלים מתחום האנרגיה ציינו שבפועל מבחינת האקלים ‘לא ממש משנה איזו חברה הייתה או תהיה בעלת תרומה או השפעה גדולה יתר’, חברת אנרגיה או תאגידי מכרות, לכולם ובוודאי שלממשלה הפדרלית עומדת אחריות כוללת, היסטורית, לצמצם ולהקטין פליטת מזהמים לאטמוספירה שתורמים למגמת ההתחממות ושינוי האקלים בהמשך להתחייבויות ויעדים שנקבעו.
תגובתה של Woodside הייתה שהחברה החדשה תפעל לאמץ כללים וסטנדרטים קשיחים שיביאו גם אותה, שכבר עוסקת שנים בהפקת אנרגיה ממקורות מזהמים, לצמצם את שיעור פליטת המזהמים שנובעים מפעילותה כדי 15% משיעוריה כיום עד לשנת 2025 וב 30% עד לשנת 2030, כאשר מטרת העל והחזון של של החברה החדשה הוא להגיע לשיעור של אפס פליטות מזהמים – אבל לא לפני שנת 2050.