כבר בשנת 2016, הציגה הממשלה בטאיוואן את תוכנית “5+2” עליה סיפרנו לכם בהרחבה בסקירה הכלכלית וגם בפוסט קודם. התוכנית כוללת מספר ענפי מפתח בהם צפויה כלכלת טאיוואן להתמקד בשנים הקרובות. לצד ענפים “מסורתיים” יותר כמו IoT, רובוטיקה או מדעי החיים, הופיע גם נושא הכלכלה המעגלית, או כלכלה מחזורית.
אם לומר את האמת, כשהושקה התכנית לא ממש ידענו איך לכמת את הנושא הזה, איך להגדיר אותו או מה תחומי הייצוא הישראליים הרלוונטיים אליו. בחלוף השנים, התחום צבר תאוצה ותקציבים מטעם הממשלה וכעת ניתן לומר בפה מלא כי התחום איתנו כדי להישאר!
אז מה זה בכלל כלכלה מעגלית?
אורח החיים המודרני בעולם המערבי מאופיין לעתים בהתנהגות “בזבזנית”. אנחנו נוטים לצרוך יותר ממה שאנו זקוקים לו, להשתמש ולזרוק ולעתים אף מעדיפים לרכוש מוצר חדש במקום לתקן או לשפר את הישן. זהו מודל ליניארי לפיו היצרן והצרכן מייצגים את שני קצוות החבל. אותו מודל מתקיים גם מאחורי הקלעים, בשרשראות האספקה והייצור השונות המספקים לנו, כצרכנים, את אותם מוצרים מתכלים ומתחלפים במהירות. מאחר ואנו חיים בעולם של משאבים חומריים מוגבלים, ישנו צורך מהותי בשינוי התפיסה ויישום של מודלים שונים, מעגליים, אשר יאפשרו שרשראות אספקה, ייצור וצריכה ברות קיימא. זוהי המשמעות והמטרה של כלכלה מעגלית וליישום מוצלח שלה נדרש שינוי עמוק.
איך מרוויחים מזה?
כאמור, זהו שינוי מהותי של המודלים הכלכליים הקיימים כיום בעולם אשר ברובם לינאריים. על מנת לתמרץ חברות ולעודד אותן להתקדם אל עבר יישום מודלים מעגליים יותר, הממשל בטאיוואן התחייב לתמוך באמצעות תמריצים כספיים בחברות אשר מיישמות מודלים אלו הלכה למעשה. על פי התמריצים האלו, חברות אשר יתחייבו למחזר תוצרת, עודפים או תוצרי לוואי בשיעור גבוה יותר, או לחלופין ישלבו במסגרת שרשראות האספקה שלהם יותר חומרי גלם ממקורות ברי-קיימא, יזכו לתמריצים פיננסיים בדמות מענקים ו/או הטבות מס.
מה קורה בטאיוואן?
המשרד לקידום כלכלה מעגלית בטאיוואן, או CEPO בקיצור, הקים איגוד חברות המונה כיום למעלה מ-100 עסקים וחברות יצרניות גדולות בטאיוואן, אשר התחייבו ליישם תהליכי כלכלה מעגלית בתחומן. לשם כך, הן מעוניינות בטכנולוגיות שונות אשר יאפשרו להן לעמוד ביעדיהן. בשל האופי המגוון הן של החברות והן של הטכנולוגיות השונות, זוהי הזדמנות משמעותית למגוון של חברות ישראליות מתחומי הCleantech השונים – אנרגיה ירוקה, מחזור, טיפול במים, זיהום אוויר, פלסטיק, חומרים מתכלים ועוד ועוד.
בחודשים האחרונים קיימה הנספחות הכלכלית בטייפה מספר פגישות עם CEPO וכן עם חברות באיגוד ואף השתתפה בשבוע שעבר באירוע ייעודי לתחום הכלכלה המעגלית. ביצענו חיבור של CEPO אל מול מנהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשייה האחראי על תכנון ויישום מדיניות כלכלה מעגלית בישראל ואנו בוחנים אפשרויות ודרכים שונות לשיתוף פעולה. חברות ישראליות אשר מעוניינות להשתלב בתחומים אלו בטאיוואן או לפגוש שותפים פוטנציאליים מקומיים מוזמנים לפנות לנספחות הכלכלית בטייפה.