מאז היבחרו של ג’ו ביידן לנשיאות ארצות הברית, משמח מאוד לראות שמדינות רבות בעולם קובעות יעדים שאפתניים יותר להפחתת פליטות גזי החממה בהן, ובמקביל גם שואפות לקדם את כלכלותיהן ולתפוס את ההזדמנויות ששינויים אלה טומנים בחובם. סינגפור, שהייתה עד כה יחסית זהירה וצנועה בכל הנוגע למדיניות הקיימות שלה, הבינה במהירות לאן נושבות רוחות הכלכלה העולמית ויצאה לאחרונה עם תכנית בשם Singapore Green Plan 2030. התכנית כוללת, בין היתר, יעדים להפחתת צריכת האנרגיה של מבנים, להגדלה פי 4 של האנרגיה הסולארית באי, להפחתת צריכת המים וכמות האשפה שמייצרים התושבים, תמריצים נרחבים לרכבים חשמליים, שאיפה למצב את סינגפור כמרכז של עולמי של שירותים פיננסיים ירוקים וכן השקעות במו”פ בתחום הקיימות. הממשלה בסינגפור ניחנת בראייה אסטרטגית וביכולות ביצוע מרשימות בקנה מידה עולמי, ולכן ניתן לצפות כי התכנית תשפיע בעשור הקרוב בצורה מאוד משמעותית על כלל הסקטורים במשק הסינגפורי ועל חיי היומיום של התושבים המקומיים.
התפתחות נוספת שממחישה את השינוי שחל באי המדינה, היא ההכרזה של דילהאן פילאי, המנכ”ל הנכנס של טמאסק, חברת האחזקות של ממשלת סינגפור, כי המיקוד והשיקול העיקריים של טמאסק בהשקעותיה יהיה שינוי האקלים. טמאסק היא משקיעה גדולה וידועה בחברות טכנולוגיה ישראליות ולכן הכרזה זו עשויה לעורר תשומת לב מיוחד בקרב היזמים בישראל. אמירה זו אף קיבלה משנה תוקף החודש כאשר טמאסק ובלאקרוק (BlackRock) הכריזו על השקעה משותפת בגובה 600 מיליון דולר בחברות עם טכנולוגיות המסייעות לצמצם פליטות פחמן.
דוגמא טובה נוספת היא הסקטור הימי בסינגפור, שבה הנמל השני הכי פעיל בעולם, ובו יצאה לאחרונה תכנית להקמת מרכז פיתוח של טכנולוגיות להפחתת הפליטות של התעשייה הימית (בעלות של כ-100 מיליון דולר) ולהפיכת הנמל החדש (Tuas port) לנמל ירוק.
מהיכרותי עם סינגפור בשלושת השנים האחרונות בהן אני חי כאן, אני יודע ששינויים אלה ושינויים נוספים שיבואו בתקופה הקרובה בתחום הכלכלה הירוקה יכולים כבר היום להוות הזדמנות גדולה לחברות ישראליות עם פתרונות שיכולים לסייע למדינה לממש את התכנית והיעדים בה, ואני גם סבור כי תהיה פתיחות רבה בצד הסינגפורי להיפגש (וירטואלית) עם חברות מתאימות. חברות שמעוניינות לקבל סיוע מוזמנות לפנות אלינו- singapore@israeltrade.gov.il