פיליפינים: חברות הענק שתרצו להכיר – San Miguel Corporation

יתכן שאת מותג הבירה המפורסם San Miguel כבר יצא לכם להכיר, במיוחד אם טיילתם בפיליפינים, הונג קונג ובסביבה, אבל לא כולם יודעים שמאחורי המותג עומד אחד מהתאגידים המובילים והחזקים במדינת האיים.

תאגיד סן מיגל, או בקיצור SMC, הוא שחקן מרכזי בענפים רבים בכלכלה הפיליפינית ביניהם ייצור מזון ומשקאות, אריזה, ייצור ואספקת אנרגיה, הקמה ותפעול של תשתיות ענק וניהול נכסי נדל”ן. את הפעילות העסקית של התאגיד מוביל Ramon Ang שכיהן במשך שנים כסגן יו”ר וסמנכ”ל תפעול, ובשנת 2020 מונה לנשיא הקבוצה, בעיצומה של אחת התקופות המאתגרות בתולדותיה.

תאגיד סן מיגל במספרים:

  • 1890 – השנה בה הוקמה לראשונה מבשלת הבירה שלעתיד תהפוך לתאגיד SMC
  • 45,148 – מספר העובדים שהועסקו באופן ישיר ע”י התאגיד בספטמבר 2020
  • 24 – מספר חברות הבנות של SMC (עשרות חברות נוספות משויכות באופן עקיף)
  • 100 – מספר מוקדי הייצור ופעילות עסקית של החברה בפיליפינים, דרום-מזרח אסיה, סין אוסטרליה וניו זילנד.
  • 5.9% – רווחי הקבוצה בשנת 2018 עמדו על 1.02 טריליון פזו פיליפיני (מעל 20 מיליארד דולר) והיו שווי ערך ל-5.9% מהתוצר בפיליפינים בשנת 2018
  • 8 – נשיא החברה הוא האיש ה-8 הכי עשיר בפיליפינים והונו מוערך בכ-2 מיליארד דולר (לפי פורבס)

 

ממטה הקבוצה בשדרות סן מיגל בעיר מנדלויונג (Mandaluyong City) אשר במטרו-מנילה, מנהל תאגיד SMC את האופרציה העסקית המורכבת שחולשת על תחומי המזון והמשקאות, אריזה, תשתיות, אנרגיה ודלקים, נדל”ן ופיננסיים.

בימים אלו שוקדים ב- SMC על פרויקט הקמת שדה תעופה בינלאומי חדש הממוקם 35 ק”מ ממנילה שמטרתו להפחית את העומסים מהשדה העמוס המרכזי – NAIA. הפרויקט שצפוי להיפתח בשנת 2026 יתופעל במשך 50 השנים שלאחר הקמתו ע”י חברת הבת San Miguel Aerocity. במקביל, ממשיך התאגיד בימים אלו לקדם גם מספר פרויקטי הקמה של מערכת כבישים מהירים במטרופולין מנילה והאי לוזון שמטרתן לשדרג את תשתית התחבורה במטרופולין מהעמוסים בעולם.

לא פחות חשוב, סן מיגל מנהלת שלוש קבוצות ספורט בליגת הכדורסל המקומית PBA שאחת מהן זכתה עד כה ב-27 אליפויות בליגה הלאומית.

ענפי פעילות עסקית

להלן פירוט על מספר ענפי פעילות עסקית מרכזיים של סן מיגל  –

  • ייצור ושיווק מזון ומשקאות – מרבית פעילות הקבוצה בענף המזון והמשקאות מנוהלת ישירות על ידי חברת הבת San Miguel Food and Beverage שהיא חברת המזון והמשקאות הגדולה בפיליפינים. פעילות החברה SMFB כוללת גידול בעלי חיים וייצור מזון לבע”ח (מספוא), ייצור ושיווק מוצרי בשר טרי ומשומר, ייצור גלידות, גבינות, קפה,  מרגרינה ושמנים. החברה מחזיקה תחתיה כמה מהמותגים המוכרים והמובילים ביותר בתעשיית המזון הפיליפינית, ביניהם Magnolia למוצרי עוף, גלידות וגבינות, Monterey למוצרי בשר טרי, Purefoods לבשר מעובד ומשומר, Star ו-Dari Creme למרגרינה וB-Meg למזון בעלי חיים. ייצור בירה ומשקאות נעשה על ידי San Miguel Brewery שהיא מבשלת הבירה הגדולה בפיליפינים וה-10 בגודלה באסיה. החברה מייצרת 9 מותגי בירה שונים שהמוכרים ביניהם הם San Miguel Light , Pilsen  ו-Red Horse בחמישה מוקדי ייצור ברחבי הפיליפינים. מותגים אלו מהווים כ-90% מהשוק המקומי ומיוצאים ללמעלה מ-60 מדינות שהמרכזיות בהם הם טייוואן, מלזיה, יפן, קוריאה, סינגפור אוסטרליה וארה”ב.
  • ייצור מוצרי אריזה –  ייצור בירות ומשקאות על ידי מבשלת סן מיגל הצריך בזמנו פתרון משלים של ייצור בקבוקים ותוויות. הפעילות שהחלה אז בייצור בקבוקי זכוכית הפכה את SMC לשחקנית מרכזית בתעשיית האריזה המקומית וכן ליצואנית מובילה של פתרונות אריזה למדינות דרום-מזרח אסיה, אוסטרליה, מזרח תיכון, אירופה, אפריקה וארה”ב. את הפעילות בענף מובילה חברת הבת San Miguel Yamarura Packaging Corp המספקת פתרונות אריזה לתעשיית המזון והמשקאות, כימיקלים, פארמצבטיקה, קוסמטיקה וטואלטיקה. חברת SMYPC מחזיקה מתקני ייצור מתקדמים בפיליפינים, וייטנאם, מלזיה, אינדונזיה וסין כאשר היצע המוצרים כולל מיכלי זכוכית, אריזות פלסטיק, קרטונים, אריזות מתכת, קופסאות שימורים, נייר ועוד. כחלק מהמגמה העולמית, החלו גם ב-SMYPC להגביר את פעילות המיחזור וכיום טוענים בחברה שכאחוז נכבד של למעלה מ-65% מפעילות ייצור הזכוכית של החברה בפיליפינים נשען על חומרי גלם ממוחזרים.
  • הפקת אנרגיה – לפני למעלה מעשור החל תאגיד SMC להרחיב את הפעילות העסקית בתחום האנרגיה. חברת SMC Global Power Holdings Corp שהוקמה בשנת 2008 היא כיום אחת מחברות האנרגיה הגדולות בפיליפינים המספקת כ-22% מצריכת האנרגיה של מטרו מנילה והאי לוזון וכ-17% מצריכת האנרגיה הלאומית. החברה מחזיקה ומתפעלת 9 תחנות כוח, מרביתם באי לוזון, המפיקות יחד 2,903 מגה-וואט בעיקר מפחם אך גם מגז טבעי ומים (הידרואלקטרי).
  • זיקוק נפט ושיווק דלק – חברת הבת Petron Corporation היא חברת הזיקוק ושיווק מוצרי נפט הגדולה בפיליפינים וגם שחקנית מובילה בשוק המלזי. תאגיד פטרון מספק כ-30% מתצרוכת הדלק הכוללת בפיליפינים באמצעות בית  הזיקוק המתקדם בבטאן (Bataan) שלו יכולת ייצור של 180 אלף חביות ביום. בית הזיקוק פטרון-בטאן הוא מתחם הזיקוק ופטרו-כימי המשולב המתקדם ביותר במדינה, המייצר מגוון מלא של מוצרי נפט, כולל בנזין, גפ”מ, סולר, דלק סילוני, נפט וחומרי גלם פטרוכימיים. הדלקים והתוצרים משונעים דרך הים ל -30 מסופים ותקני אחסנה ברחבי מדינת האיים. בנוסף, תאגיד פטרון מחזיק ומפעיל כ -2,400 תחנות דלק ברחבי המדינה. במלזיה מפעיל פטרון בית זיקוק בעל יכולות ייצור של כ-88 אלף חביות ביום, 10 מסופים וכ-700 תחנות דלק.
  • הקמה ותפעול של פרויקטי תשתית  – בעשור האחרון השתלב תאגיד סן מיגל בפרויקטי פיתוח ותפעול תשתיות תחבורה שנועדו לשפר ולייעל את מצב התחבורה העגום באחד המטרופולינים העמוסים בעולם. בנוסף להקמה ותפעול של שדה התעופה הבינלאומי הבינלאומי New Manila International Airport שציינו קודם, משתלבת  הקבוצה בעבודות לחידוש שדה התעופה של האי התיירותי בורקאי. בתחום הקמה ופיתוח של כבישים מהירים השתלבה הקבוצה במספר פרויקטים מתוקשרים ביניהם הקמת הכביש המהיר TPLEX המחבר את מרכז האי לוזון עם חלקה הדרומי, הקמת כבישים עיליים (Skyway) במסגרת שדרוג רשת הכבישים SLEX, כביש האגרה STAR בדרום לוזון וכביש NAIA-X המחבר את הטרמינלים בשדה התעופה הבינלאומי NAIA.
  • פיננסיים – החל משנת 2008 נכנס תאגיד סן מיגל לעסקי הפיננסיים כאשר רכש מניות והפך לבעל השליטה ב- Bank of Commerce, הידוע גם בשם Bankcom, הבנק ה-17 בגודלו בפיליפינים המפעיל 140 סניפים ברחבי המדינה וכן 260 כספומטים.

השפעות משבר הקורונה

שנת 2020 הייתה אולי אחת הקשות בתולדות תאגיד SMC עם צניחה של 55% בהכנסות בהשוואה לשנת 2019. זאת  בעיקר בשל ירידה בפעילות הייצור ויתר ענפי הפעילות העסקית במחצית הראשונה של 2020, אז היה סגר של שלושה חודשים רצופים במדינה. חברת המזון SMFB דיווחה על ירידה של 31% בהכנסות בעיקר בגלל תקופת הסגר והאיסור הנלווה על מכירת משקאות חריפים. זרוע התשתיות רשמה גם כן הפסדים של 38% בשל ירידה בתנועה בכבישים המהירים וכתוצאה מכך ירידה בהכנסות מאגרה. פטרון קורפ דיווחה גם כן על הפסדים משמעותיים וירידה של 16% במכירות כתוצאה מירידה בביקוש כחלק מהשלכות המשבר.

מנגד, המחצית השניה של השנה הייתה מעודדת עבור SMC. פתיחת הכלכלה והמסחר במטרו-מנילה וביתר המדינה הובילו להתאוששות משמעותית של עסקי המזון וצריכת הבירה של הקבוצה. ענפים נוספות חוו גם כן התאוששות.

נשיא החברה רמון אנג ציין לאחרונה כי “למרות שזו לא הייתה שנה קלה לכל העסקים שלנו ולכלכלה בכללותה, אנו מעודדים מההתאוששות שחלה במחצית השניה של השנה”.

החשש מהמשך השפעות מגפת הקורונה על פעילות הקבוצה, הובילה ככל הנראה את מקבלי ההחלטות לצאת במבצע רכש של חיסוני קורונה לעשרות אלפי עובדי SMC, זאת בעלות כוללת של כמיליארד פזו פיליפיני (כ-21 מיליון דולר) לפי פרסומים.

בנוסף למבצע החיסונים הפרטי, הוציאו לפועל ב-SMC מספר יוזמות במהלך תקופת המשבר שמטרתן לסייע לקהילה ולציבור העובדים של החברה. יוזמה מעניינת אחת היא תכנית “Malasakit Grade”, במסגרתה עובדים יוכלו לקבל חלקה בחווה עירונית שתוקם במתחם המשרדים של החברה, אשר תשמש כשטח לגידול תוצרת לפי בחירתם. המטרה לדברי נשיא החברה היא לייצר אפשרות להכנסה נוספת לעובדים בתקופה של אי ודאות ומשבר. במסגרת הפרויקט החברה שיתפה פעולה עם הארגון SEED Philippines אשר יספק הכשרות בנושא יסודות החקלאות העירונית ויעביד סדנאות בתחום ייצור ירקות אורגניים וניהול מזיקים ומחלות.

ומה לגבי פעילות מול חברות ישראליות?

בשנה הקרובה נפעל לחיזוק הקשרים עם San Miguel Corporation ועם חברות הבת השונות במטרה לייצר הזדמנויות לתעשייה בישראל. מזמינים אתכם להמשיך לעקוב אחר הפעילות שלנו וכן לפנות אלינו לצורך חיבורים עסקיים עם אותם גופים.

*מסמך זה נכתב בשיתוף עם גב’ טליה פורה במסגרת פרויקט התמחות (מהארץ) בנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה במנילה. במסגרת הפרויקט נסקור מספר חברות מרכזיות הפועלות במרחב הכלכלי-עסקי בפיליפינים ונפרסם את המידע לתעשייה.

 

צור קשר עם:

תומר היווי

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל