התרגלנו לשמוע על טאיוואן בכותרות בתקופה האחרונה בעיקר בהקשר של הקורונה וההתמודדות המוצלחת של המדינה (פחות מ-1,000 מקרים מאומתים בסך הכל ו-9 מקרי מוות בלבד במדינה של 24 מיליון בני אדם מתחילת המגיפה)
מקור: אתר המרכז לבקרת מחלות הטאיוואני https://www.cdc.gov.tw/En
אך זו לא הפעם ראשונה שהמדינה מצליחה להפתיע את העולם בנחישות שלה וביכולתה להתמודד כשווה ואף לנצח מדינות גדולות ועשירות ממנה, גם במגרש העסקי.
טאיוואן מוכרת כהאב ומרכז עולמי של יצרניות שבבים וחומרה. יצרנית ה-Fab הגדולה בעולם, TSMC, היא חברה טאיוואנית ומרבית המכשירים האלקטרוניים שברשותנו מריצים שבבים שיוצרו באחד ממפעליה בטאיוואן. בנוסף ולצד ענקית הטכנולוגיה הזו התפתחה בטאיוואן תעשייה מתקדמת של יצרניות חומרה ואלקטרוניקה נוספות, בעיקר בתחום המחשבים וה-ICT אך גם בתחומים נוספים כגון תקשורת ומובייל.
ענקיות חומרה לצד חדשנות טכנולוגית
ההצלחה העסקית הגדולה של חברות מוטות ייצור כגון TSMC או Quanta למשל (יצרנית המחשבים הגדולה בעולם) מבליטה אף יותר את האתגרים העומדים בפני חברות מותג טאיוואניות כגון Acer או Asus כאשר הן מתמודדות מול ענקיות החומרה של ארה”ב. חברת HTC הטאיוואנית לדוגמא, החליטה לחסל את מותג הטלפונים הסלולריים העצמאי שלה ולא להתחרות באפל וסמסונג מחד ובמותגים הסיניים הצומחים מאידך ומשמשת כיום כקבלנית הייצור הבלעדית של גוגל לייצור הטלפון החכם שלה, לצד ייצור ערכות מציאות מדומה ורבודה. היא הצטרפה בכך לשורה ארוכה של קבלניות ייצור והרכבה למוצרי אלקטרוניקה שונים בראשן חברת Foxconn הידועה (קבלנית הייצור וההרכבה הראשית של כל מוצרי אפל) אך גם ענקיות כגון Wistron ו-Pegatron שאולי פחות מוכרות לציבור הישראלי אך מהוות חלקים קריטיים בשרשרת הייצור והאספקה של מוצרי האלקטרוניקה העולמיים.
איך כל זה מתקשר לעולם הרכבים וטכנולוגיות אוטומוטיב?
בטאיוואן קיימת מזה עשורים רבים תעשיית רכב עצמאית ומפותחת. עם המעבר של המדינה מכלכלה חקלאית למדינה תעשייתית מתקדמת בשנות ה-70 של המאה הקודמת, חברות טאיוואניות רבות ניצלו את הקרבה הגיאוגרפית ליפן ואת כוח העבודה הזול בטאיוואן על מנת להציע שירותי הרכבת רכבים לענקיות הייצור הטאיוואני. שלוש חברות טאיוואניות מרכזיות מובילות כיום את תעשיית הרכב הטאיוואנית ומחזיקות בזכיינות על הרכבת מותגי רכב יפניים בטאיוואן, אשר מהווים את חלק הארי של הרכבים הנמכרים בשוק המקומי (כחצי מיליון רכבים בשנה בסך הכל) ואף מיוצאים לשווקים קרובים – הוטאי מוטורס, המייצרת, משווקת ומוכרת את מותגי טויוטה השונים (כ-30% נתח שוק), CMC (China Motors Corp.) האחראית למותג מיצובישי (כ-11%) ו-Yulon Motors המייצגת את מותגי ניסאן ואת המותג העצמאי Luxgen (כ-10%). בנוסף אליהן קיימת גם חברת Honda Motors Taiwan כחברת בת של התאגיד היפני. לצד ענקיות הייצור וההרכבה האלו, התפתחה תעשייה תומכת של כ-3,000 חברות וספקים של רכיבים שונים לתעשייה המקומית והבינלאומית גם מעולמות החומרה וגם מעולמות התוכנה.
למעשה, בפגישה שקיימנו לאחרונה עם קרן השקעות בינלאומית גדולה אשר מתמקדת לאחרונה בתחום האוטומוטיב בטאיוואן גילינו כי לא פחות מ-65% מכלל הספקים של חברת טסלה האמריקאית מקורם בטאיוואן! עם התקדמות הטכנולוגיה ושילוב של יותר ויותר טכנולוגיות מתקדמות ברכבי העתיד, אנחנו צופים שהמגמה רק תלך ותתרחב ומותגי רכב בינלאומיים נוספים ישתפו פעולה עם ענקיות הטכנולוגיה הטאיוואניות לשילוב רכיבים מתקדמים ברכבים מתוצרתם. מכונית חדשה שיורדת מפס הייצור כיום מכילה כ-50 מיני-מעבדים (Microprocessors) וזאת בהשוואה למעבדים בודדים שהיו ברכבים חדשים אך לפני שנים ספורות. יתרה מכך, רכיבים אלקטרוניים בשנת 2000 היוו כ-18% ממחיר מכונית חדשה בהשוואה לכ-40% ממחיר מכונית ב-2020! לאור כל זאת, אין פלא שטאיוואן הופכת לפתע לשחקן משמעותי מאוד במהפכת הטכנולוגיה שעוברת על עולם הרכב הבינלאומי.
האנדרואיד של הרכבים החשמליים
לאחרונה התפרסמה הכרזה משותפת של ענקית הייצור פוקסקון בשיתוף עם עם יולון מוטורס על הקמת מיזם משותף (JV) בתחום הרכב החשמלי. מייסד חברת פוקסקון טרי גואו הכריז כי בכוונתם לייצר את “האנדרואיד של הרכבים החשמליים” כאשר טסלה מבחינתם מייצגת את האייפון במשוואה הזו. כאשר זוכרים שפוקסקון היא שותף הייצור המרכזי של חברת אפל, אין להקל ראש בהכרזה הזו… החברות מתעתדות לפתח במשותף פלטפורמה חשמלית פתוחה לרכב חשמלי מונע בסוללות ולמכור אותו ליצרניות רכב שונות בעולם על מנת שיבצעו את הגימור וההרכבה הסופיים בהתאם לצרכים השונים בשווקים השונים בעולם. כאמור, האנדרואיד של הרכבים החשמליים.
ההכרזה השאפתנית של החברה כבר מגובה בצעדים משמעותיים בשטח דוגמת רכישת חטיבת המו”פ HAITEC מידי חברת Yulon אשר אחראית למרבית הפיתוחים בתחום ההנעה החשמלית וההיברידית המשמשים את המותג העצמאי של החברה, Luxgen. אין זו הפעם הראשונה שחברת פוקסקון פוזלת לתחומים נוספים מלבד פעילותה בעולם המובייל והאלקטרוניקה ולזכותה הישגים מרשימים בתחום המכשור הרפואי והטיפול בסרטן בטאיוואן.
במקביל למהלכים אלו מצד חברות פרטיות, שלושה גופי מחקר ממשלתיים משקיעים תקציבי עתק בקידום נושא התחבורה החכמה והאוטונומית במדינה –
ARTC – Automotive Research & Testing Center
TARC – Taiwan Auto Research Consortium
ITRI – Industrial Technology Research Institute (חתומים על הסכם שת”פ מו”פ עם רשות החדשנות)
בנוסף, קיימים בטאיוואן שני פארקי מחקר לנהיגה אוטונומית ומקודמים פרוייקטים של אוטובוסים אוטונומיים בטייפה ובטאינאן ושאטלים אוטונומיים משדה התעופה ליעדים שונים (כולם בינתיים בשלב 4 – עם נהג בטיחות בלבד).
הנספחות בטייפה מזמינה חברות ישראליות מתחום התחבורה החכמה וטכנולוגיות התחבורה השונות לפנות אלינו במטרה להשתלב בפרויקטים השונים במדינה ולאתר שותפים פוטנציאליים לפעילות.