בסוף אוקטובר יצאתי למסע אופניים ברחבי קוריאה, 630 ק”מ בין סיאול בצפון לבוסאן בדרום. יצאנו חמישה ישראלים למסע ובמשך שישה ימים רכבנו כ-100 ק”מ בממוצע מידי יום וזכינו לראות את קוריאה דרך השטח, בגובה האופניים. דרך המסע ברחבי המדינה, מצפון לדרום השתקפו לי גם כלכלת קוריאה ונופיה שאתאר בשורות הבאות. תודה לשותפיי המצוינים למסע שהוציאו אותי מאיזור הנוחות מול המחשב.

(צפון מערב) אינצ’ון Incheon
העיר השלישית-רביעית בגודלה בקוריאה, סמוכה לסיאול ובתחומי גיונגי-דו, המחוז המקיף את סיאול. בתחומה שוכנים נמל התעופה הבינלאומי של קוריאה (הנחשב לאחד הטובים בעולם ושהוקם על אי חצי מלאכותי), נמל סחורות ימי, שכונת היוקרה Songdo שמשמשת מגורים לupper class הקוריאני שעובד בסיאול וסביבותיה וכן מקום מושבן של חברות הייטק ותעשיה רבות ושל מטות של חברות קוריאניות חשובות. מהעיר סיאול ישנן רכבות רציפות המגיעות בנוחות ובזמן קצר לשדה”ת ולחלקים מרכזיים באיזור אינצ’ון. האיזור כולו שימש בזמן מלחמת קוריאה לנחיתת בעלות הברית שאיגפו את הכוחות הצפון קוריאניים והתחוללו שם קרבות חשובים.

(צפון) סיאול Seoul
עיר הבירה היא גם המרכז הפוליטי התרבותי והעסקי של קוריאה שעליה נשענת שאר המדינה. מחצית מאכולוסיית קוריאה מתגוררת בתחומי המטרופולין (לרבות גיונגי-דו, המחוז הסובב את סיאול). סיאול היא מרכז עירוני עצום ושוקק שבו מתרכזים המטות של החברות הגדולות ביותר בקוריאה, בנקים, חברות הייטק, קרנות הון סיכון, עסקים קטנים, איזורי מסחר, מרכזי קניות, מוסדות אקדמיים ומרכזים רפואיים; מסביבה מספר רב של מפעלים, מרכזים לוגיסטיים ומרכזי מו”פ. נהר ההאן חוצה את סיאול לחלק צפוני, ישן יותר, שבו מרוכזים אתרים היסטוריים רבים, מבני ממשל, בית הנשיא הקוריאני ומוזיאונים רבים, ואילו מדרום לנהר ישנן שכונות חדשות יותר, כמו הגנאנם, ג’מסיל שבו גם בניין לוטה אחד הגבוהים בעולם, ויואידו, אי מלאכותי שמשמש גם כמרכז פיננסי ומקום מושבו של הפרלמנט. מדרום מזרח לסיאול נמצא איזור Pangyo, עמק הסיליקון של קוריאה וסיאול ובו מתרכזות מספר רב של חברות הייטק, סטארטאפים כמו Naver ו Kakao; בהמשך באיזור Suwon נמצאים מרכזי המו”פ והייצור של סמסונג אלקטרוניקס; מדרום מערב לסיאול לאורך החוף המערבי של קוריאה מתרכזים מספר מתקנים חשובים של קבוצת יונדאי רכב ובהם מרכז המו”פ ב Namyang ומפעיל הייצור הרובוטי הגדול ב Asan.

(מזרח-מרכז) מחוז Chungcheongbuk-do
מחוז גדול במרכזה של קוריאה ודרום מזרחית לסיאול שבו מתרכזת תעשיית פארמה וביוטק ענפה וכן תעשיית תעופה וחלל קוריאנית. בנוסף, בתחומי המחוז נוהג לקיים הצבא הקוריאני אימונים שונים – שלאחרונה הכריז על תקציב חומש אסטרונומי של כ-240 מיליארדי דולרים להצטיידות והתחמשות – כאשר במהלך הרכיבה נתקלנו בגדוד טנקים ונגמ”שים באימון לאורך הנהר. החיילים נופפו לנו לשלום והכלים עליהם נעו נראו חדשים ומשופצ”רים כמצופה מצבא קוריאה. בתחומי המחוז נמצאת גם עיר הממשל Sejong (על שם המלך הקוריאני הנערץ שהמציא את הכתב והיטב עם העם) שאליה הועברו משרדי ממשלה רבים ומספר חב’ ממשלתיות במסגרת תוכנית של קוריאה לפזר את אוכלוסייתה. מתוכנן בעיר גם פרויקט ‘עיר חכמה’ גדול וארוך טווח, אחד משניים מרכזיים, כשהשני מתוכנן בבוסאן בדרום. Osong היא עיר נוספת במחוז שבה למשל ממוקמים מרכזים רפואיים חשובים כמו MFDS, המשרד הקוריאני האחראי על אישור תרופות ומוצרי מזון וקוסמטיקה (ה KFDA הקוריאני) וכן ה KCDC, המרכז לבקרת מחלות הקוריאני שמוביל בהצלחה את ההתמודדות של ממשלת קוריאה עם הקורונה.

(מזרח-מרכז) גומי Gumi
העיר גומי היא עיר בינונית, מפתיעה ביופיה ומוקפת הרים והיא בית למספר חברות בולטות וחשובות: אחד ממפעליה הגדולים בעולם של קבוצת LG, מפעל המסכים של חברת הבת LG Display. הקבוצה מתכננת להעביר את קווי הייצור השונים של מסכים לטלוויזיות, מסכי מחשב וטלפונים מגומי אל מחוץ לקוריאה, לאינדונזיה, והמהלך משקף את אחד הקשיים שעימם מתמודדת כלכלת קוריאה מחד ואת הניסיון של הקבוצה להשאיר ולייחד פעילות מחקר ופיתוח בתוך קוריאה; מפעל של חברת SK Siltron שעוסקת בייצור מוליכים למחצה; ומפעל של חברת LIG, חברת תעשיה ביטחונית קוריאנית שמייצרת מכ”מים, כלים צבאיים ועוד. בנוסף, בעיר גומי ישנם מפעלים רבים אחרים ואיזורי תעשיה קלה.

(דרום מזרח) דאגו Daegu
דאגו היא העיר השלישית-רביעית בגודלה בקוריאה עם כ-2.5 מיליון איש ופוליטית היא נחשבת למעוז של המפלגה השמרנית בקוריאה (כיום מפלגת האופוזיציה). דאגו, שלא בטובתה, הייתה למרכז של התפרצות הקורונה בקוריאה בתחילת 2020 ושם התרכזה גם הכת הקיקיונית שהפיצה את הקורונה ברחבי קוריאה. בדאגו ישנה תעשיית רכב ענפה, במיוחד בתחום החלקים והחלפים לרכב וכן את מרכז KIAPI – Korea intelligent Auto Parts Promotion Institute, שהוא מכון מתקדם לטכנולוגיות לרכב שבו גם ישנו מסלול ניסויים גדול. בדאגו נמצא גם DGIST – מכון ממשלתי גבוה למדע וטכנולוגיה, אחד מארבעה ברחבי קוריאה. דאגו היא גם מקור לגאווה ישראלית ובה נמצא אחד המפעלים הגדולים של חברת ישקר/IMC הישראלית באיזור תעשייתי שקרוי TaeguTech.

(דרום מזרח) בוסאן Busan
בוסאן היא עיר נמל גדולה ובה שוכן נמל הסחורות הימי הגדול ביותר בקוריאה ואחד החשובים באיזור. כ-3.5 מיליון תושבים הופכים את בוסאן לעיר השניה בגודלה בקוריאה ובעיר ישנה אווירה משוחררת ופחות לחוצה מאשר בסיאול. היסטורית, בוסאן הייתה האיזור היחידי שלא נכבש על ידי כוחות צפון קוריאה במהלך מלחמת קוריאה והייתה למובלעת עד לשינוי תמונת המלחמה בידי כוחות ארה”ב ובעלות בריתה של דרום קוריאה. בוסאן היא בית לתעשיית סרטים קוריאנית ענפה ובה מתקיים מידי שנה פסטיבל סרטים בינלאומי חשוב וכמו כן פסטיבל גיימינג בולט (G-Star) וכן בשנת 2005 אירחה בוסאן את הועידה הכלכלית של מדינות APEC. לא רחוק מבוסאן בעיר אולסאן מתרכזת תעשיית בניית האוניות הקוריאנית, המובילה בינלאומית, עם המספנות של Hyundai Heavy Industries (קבוצה שלה אין קשר כיום לקבוצת הרכב) ושבהן נבנות במקביל עשרות ספינות סוחר וספינות שינוע גז נוזלי; באיזור גם קיים מפעל רכב גדול של קבוצת יונדאי רכב ובסביבות העיר פואנג נמצאים מספר מפעלי מתכות ופלדה של תאגיד POSCO.

על תרבות האופניים בקוריאה ועל המסלול
תרבות הספורט בכלל והאופניים בפרט בקוריאה מפותחת מאוד וניתן לראות גברים ונשים, מבוגרים וצעירים עוסקים ברכיבה על אופניים ברחבי קוריאה ולאורך נהר ההאן בסיאול. חברת דאכתלון הצרפתית פתחה 3 סניפי ענק בקרבת סיאול בשנים האחרונות והעיר מלאה בחנויות אופניים מקומיות וגם בחנויות דגל של חברות בינלאומיות כמו Giant ו Trek. ממשלת קוריאה והעיר סיאול דאגו לסלול עשרות ומאות ק”מ של מסלולי אופניים מאוד מסודרים, כולל מנהרות ייעודיות לרוכבי אופניים. המסלולים ברורים מאוד, משולטים, ומצוידים במתקנים לרווחת רוכבי האופניים, לרבות באיזורים מרוחקים מכל יישוב. המסע בין סיאול לבוסאן נעשה תוך כדי החתמת דרכון מיוחד של איגוד הרוכבים הקוריאנים וחברת K-water (“מקורות” הקוריאנית) שדאגו להצבת עמדות החתמה בתאי טלפון אדומים לאורך 630 הק”מ של המסלול ולרוב בצידי סכרים וגשרים המתוחזקים על ידי K-water. חווית הרכיבה על האופניים ברחבי קוריאה מלבד היותה אתגר פיזי ומנטלי משמעותי היא גם הזדמנות לחוות את קוריאה האמיתית, הכפרית ולראות נופים שקשה לראות בנסיעה ברכב. זו חוויה מומלצת לכל מי שמגיע לקוריאה ובמיוחד לחובבי האופניים!



***
הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בקוריאה אמונה על הקשרים הכלכליים בין המדינות ופועלת יחד עם השגרירות, מכון הייצוא, רשות החדשנות ושותפים רבים אחרים לסייע לחברות ישראליות ליצור קשרים עסקיים עם חברות קוריאניות, למשוך השקעות קוריאניות לישראל ולפתח את תשתית הסחר עבור היצואנים הישראלים לקוריאה בתחומי הטכנולוגיה, מזון, חקלאות, מים ומוצרי הצריכה. כמו כן אנו מקדמים פרויקטים משותפים בין חברות ישראליות לקוריאניות ביחד עם KORIL, קרן המו”פ ישראל-קוריאה.