קודם כל, מהו ניהול פסולת?
ניהול פסולת הוא שם כולל לכלל הפעילויות הנעשות במטרה לנהל את הפסולת המיוצרת על ידי בני האדם ועד הפטרתה – מאיסוף, דרך הובלה, מחזור והטמנה. המונח מתייחס גם כן לבקרה ולרגולציה על ניהול הפסולת, המתקיימות במטרה להפחית את הזיהום הסביבתי והבריאותי הנוצר בעקבותיה. מקור הפסולת הוא תעשייתי, ביולוגי או מצריכה ביתית והיא יכולה להיות נוזלים, מוצקים או אף גזים.
לאן הזבל שלנו הולך?
אופן ניהול הפסולת וההיפטרות ממנה משתנה בהתאם לסוג הפסולת, סוג המדינה (מפותחת או מתפתחת), אזור עירוני או כפרי והאם הסביבה תעשייתית או התיישבותית. ברוב המדינות המתפתחות ברחבי העולם, איסוף הזבל נעשה על ידי משאיות ייעודיות המנוהלות על ידי מועצות עירוניות או ישירות ממפעלים. אחרי האיסוף, הזבל שלנו מוצא את דרכו לאתרי הטמנה, שריפה, ממוחזר למוצרים חדשים או אנרגיה.
המודל הטייוואני
בעקבות מצוקת שטח להטמנת פסולת וצפיפות האוכלוסייה בעיר, מרבית הפסולת מיועדת לשריפה (שיעור שריפת הפסולת הוא 99.23%). בכדי לפתור את בעיית המקום, עיריית טייפה אמצה מדיניות אשר נועדה להפחית את כמות הפסולת העירונית והתעשייתית.
בכך, התושבים בטאיוואן אחראיים לפנות את הפסולת הביתית שלהם לנקודות האיסוף. לשם כך, עליהם לרכוש בחנויות הנוחות שקיות בצבעים שונים (לפי סוגי הפסולת), ובגדלים שונים, לטובת מחזור מהיר ויעיל יותר לאחר מכן. יתרה מכך, על התושבים לשלם בהתאם למספר ומשקל שקיות הזבל אשר מפנים. בזכות המדיניות הזו, דווח כי בטייפה, כמות שקיות הזבל הופחתה ב-64.14%. בנוסף לכך, גם מפעלים וחברות פרטיות רוכשות כלי פינוי לפי צורכיהן ומשלמות בהתאם להיקף הפסולת התעשייתית אשר מייצרות. יתרה מכך, כמות הפסולת הממוצעת לתושב טייפה היא 0.71 ק”ג ליום וזאת בהשוואה לכ-1.58 ק”ג ביום המיוצרים בישראל לדוגמא.
כלכלה מעגלית בטאיוואן
לאחרונה, משרד הכלכלה הטייוואני הצהיר כי בכוונתו ליזום תכנית אשר מתמקדת במחזור פסולת תעשייתית משלושת החברות אשר מייצרות את כמות הפסולת הגדולה ביותר שאינה ניתנת למחזור. נכון להיום, לפי החוקים והרגולציות בטאיוואן, גם תוצרי הלוואי אשר מיוצרים ממחזור פסולת זו, נחשבים לפסולת ולכן דורשים לשפר את התהליך וליצור אפשרות למצות גם את הפסולת הזו עד תומה.
ייצור פסולת כללי בטאיוואן נמדד בכ-31.92 מיליון טונות בשנת 2019, כולל 19.61 מיליון טונות של פסולת תעשייתית. מבין אלו, 16.01 טונות (81.6%) ממוחזרים. טאיוואן מכוונת ליעד שאפתני במיוחד של 100% מחזור עד לשנת 2030 וסגירת כלל מתקני הטמנת הפסולת במדינה.
הזדמנויות לחברות ישראליות
כלכלה מעגלית היא אחד מעקרונות הצמיחה הכלכלית שקבעה נשיאת טאיוואן אינג-וון צאי בתכניתה הכלכלית 5+2 (להרחבה נוספת ניתן לקרוא בסקירה הכלכלית על טאיוואן). להגשמת יעד זה, על החברות והרשויות הטאיוואניות לשלב טכנולוגיות רבות לזיהוי, מיון ומחזור אשפה, להקים מתקנים נוספים, אזוריים ומקומיים ולהשקיע משאבים רבים בשיפור התהליכים הקיימים שלהם. יש לציין כי תהליכי המיון, האיסוף והמחזור הנוכחיים בטאיוואן טובים מאוד ונעזרים במשמעת גבוהה של האזרחים ורגולציה תומכת, אך עדיין ישנו מקום לשיפור בסיוע טכנולוגיות ישראליות.
חברות ישראליות בעלות פתרונות מתאימים, בעיקר למגזר התעשייתי ולרשויות מקומיות גדולות, מוזמנות לפנות לנספחות הכלכלית לקבלת מידע נוסף וחיבור לגורמים מקומיים מתאימים.