הודו סוגרת בימים אלו ממש 4 חודשים, מאז החלה ממשלת הודו הפדראלית בצעדי מניעה דראסטיים לצמצום מגיפת הקורונה. ה-lockdown, שהחל ב 24.3, החל ימים ספורים לאחר סגירת השמיים של הודו לטיסות מסחריות בינלאומיות (22.3) ואיסור ייצוא תרופות, מסיכות וציוד מיגון רפואי (18.3).
על אף המאמצים הכבירים, האכיפה באמצעים קשים, האפליקציות, הרגולציה הכבדה, הסגר המתמשך ומאמצי ההסברה בעשרות שפות ומגוון אמצעים, העפילה הודו למקום השלישי (והפחות מכובד) בעולם במספר חולי הקורונה, שעומד נכון לכתיבת שורות אלו על למעלה ממיליון חולים \ נגועים. כ-300 אלף מתוכם, במדינת מהראשטרה.
למרבה ההפתעה, למרות המספרים הגבוהים בתחלואה, מספר הנפטרים מקורונה בהודו נמוך ממספר קורבנות הקורונה במקסיקו, ספרד, צרפת, איטליה, מקסיקו, בריטניה, ברזיל וארה”ב.
רגע לפני התקציב החדש
מגיפת הקורונה הגלובאלית, תפסה את ההודית רגע לפני תחילת שנת הכספים החדשה. שנת הכספים ההודית, יש לומר, אינה מתחילה בראשון בינואר – כמקובל במדינות המערב ובישראל – אלא משתרכת בין הראשון באפריל ועד סוף מארס שלאחריו.
לקראת סוף שנת הכספים הקודמת (2019-2020) רשמה כלכלת הודו צמיחה של כ-4.2 אחוז ‘בלבד’ (הצמיחה הנמוכה ביותר מזה 11 שנה). כמו כן, רשמה כלכלת הודו ירידה חדה בצריכה ובהיקף ההשקעות הפרטיות.
הופעת הקורונה, בדמות מגיפה חובקת עולם, העצימה סיכונים וחשפה אתגרים בכלכלה ההודית שקדמו לה במלוא תפארתם. מאידך, המגיפה גם העניקה לממשלה מנדט ציבורי ותנאים להחלת שינויים כבירים ורפורמות נדרשות.
פגיעה בכל החזיתות
צעדי מניעת ההדבקה מצד ממשלת הודו הפדרלית והממשלות של מדינות המחוז, לנוכח המגיפה, שנכנסו לתוקף בשבוע האחרון של מרץ 2020, פגעו קשות בפעילות הכלכלית של המשק ההודי וכבר הביאו לצמצום דרסטי של כלכלת הודו.
ניתן להניח שאיש לא ציפה שהסגר משולב העוצר (Lock Down) יחודש שוב (ושוב ושוב) ולא יאפשר פתיחה סדירה של עסקים ומפעלים לתקופה כל כך ארוכה. עם זאת, ראוי לציין כי החל מהרביעי במאי 2020, הפעילות באזורים מסויימים חזרו לסדרם, בעוד שהסגרים והאיסורים צומצמו. למעשה, המצב כיום – בחלקים רבים של הודו – מתאפיין ב”שגרת קורונה”, אבל על כך אפרט בפוסט נפרד.
מעניין לראות כי המשבר אינו פוסח גם על חברות ענק בהודו וכי גם חברות אינטגרציה מובילות כ- Larsen & Toubro, יצרניות ביטחוניות כמו BHEL השהו את פעילות מערך הייצור בחודשים האחרונים או לכל הפחות צמצמו מאוד את פעילותן.
גם חברות סטארט אפ הושפעו מאוד מהמשבר וחוו ירידה דרסטית בהשקעות. אפילו חברות שילוחים ומשלוחים, שלכאורה “הרוויחו” מהמשבר, מצאו עצמן מתמודדות עם אתגרים אדירים בשרשרת האספקה, קשיי יבוא מוצרים, עיקובים באספקת מוצרים מחברות התעשייה וכורח להתמקד במוצרים חיוניים בלבד.
פגיעה אנושה בתעשיית הרכב ההודית
יצרניות מובילות בתחום הרכב כמו Tata Motors – תעשייה שממילא חוותה ירידה של 20% בביקוש בשנת העבודה הקודמת – השהו או צמצמו למינימום את היקף הייצור גם כן. למעשה, מעניין לציין כי חודש אפריל 2020 היה החודש הראשון בהיסטוריה של תעשיית הרכב ההודית, בו מספר הרכבים שנמכרו באותו חודש עמד על 0 (אפס) עגול. ככלל – מומחים מעריכים כי תעשייה זו, שכאמור חוותה מכה קשה גם בשנת העבודה הקודמת, עתידה לחוות ירידה נוספת של כ-35% בשנת העבודה הנוכחית.
תחזיות מזג האוויר, המייחלות לעונת מונסון נורמטיבית, מספקת תקווה כי החקלאות יהיה בה על מנת לספק פרנסה לכפריים ומענה למיליוני מהגרי העבודה אשר חזרו לכפרים המרוחקים בעקבות הסגר והעוצר שהוטלו בראשית המשבר.
צעדי ממשלה כלכליים להתמודדות עם הקורונה
חבילת הסיוע של ממשלת הודו להמרצת הכלכלה ההודית, מתמקדת בעיקר בסובסידיות והענקת אשראי בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים ומשקים חקלאיים, בעוד שהתמרוץ הישיר הוגבל לעד – 1% מהתמ”ג (GDP). הממשל ההודי הודיע על שורה של צעדים להתמודדות עם המצב. צעדים אלו כוללים, בין היתר: חלוקת מזון לנזקקים ; חיזוק מערכת הבריאות ; תקצוב מדינות המחוז להתמודדות עם המגיפה ; דחיית מועדי תשלום מיסים והענקת תמריצים לסקטורים שונים בתעשייה להנעת פעילותם והעסקת עובדים.
למעשה, כבר בשלהי חודש מרץ הוכרזו צעדים להקלת המשבר בהיקף של 24 מיליארדי דולרים. הבנק המרכזי של הודו הכריז על הנזלה של 52 מיליארדי דולרים. גם המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים – הבנק העולמי וה-ADB – המשקעים בהודו נמרצות בשנים כתיקונן, הודיעו על השקעות מיוחדות לאור משבר הקורונה.
אין מחלוקת על הנסיגה בצמיחה – המחלוקת היא על ההיקף
סוכנויות הדירוג, המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים והבנקים הגדולים בזירה הבינלאומית, תמימי דעים לגבי הירידה הצפויה בצמיחה של כלכלת הודו. עם זאת, בעוד שמחלקת המחקר של הבנק ההודי SBI מעריכה ירידה צניחה כלכלית של 6.8%, חוזה סוכנות הדירוג Moodys, כמו גם ארגון ה-ADB, ירידה של כ-4% “בלבד”. תחזית זו, אף היא פסימית למדי ביחס להערכות של הבנק העולמי, החוזות ירידה של 3.2%. בתוך כך, מעניין לציין כי ענקיות הפיננסים Goldman Sach, Fitch Rating ואפילו קרן המטבע הבינלאומית, מעריכים כי הכלכלה ההודית תתכווץ ב 4.5%-5% בקירוב.
כלכלנים חוזים כי השכר הממוצע בשנת 2020-21 עתיד להיות (באופן מאוד לא מפתיע) נמוך מהממוצע ב 2019-20. התכווצות התמ”ג עתידה להשפיע על הכנסת ההודים, להוביל לירידה בכוח הקנייה ובצריכה ולהוביל לאובדן מקומות עבודה רבים. עם זאת – בהודו כמו בהודו – הנסיגה בצמיחה תשפיע באופן שונה על מעמדות סוציאל אקונומיים שונים, קאסטות, מדינות מחוז וסקטורים שונים בתעשייה.
החדשות הטובות: על פי הערכות מומחי סוכנות הדירוג Fitch, עתידה כלכלת הודו לתקן ולהציג צמיחה של 9.5 אחוז, כבר בשנת העבודה הבאה (2021-2022), בהנחה שתצליח להימנע מעוד סגירות והשבתות של הכלכלה.