מהפכת הדור החמישי בטאיוואן כבר כאן

מי מפחד מ-5G?

הדור החמישי (5th Generation) לרשתות הסלולריות הוא התקן הטכנולוגי החדש לתקשורת סלולרית ומערכות אלחוטיות, אשר עתיד להחליף את תקן הדור הרביעי (4th Generation) הנפוץ בעולם כיום. על אף שטכנולוגיית הדור הרביעי מאפשרת רשת מהירה דיה לטובת אפליקציות רבות ושירותי הזרמת מדיה (Streaming), רשת הדור החמישי צפויה להוות קפיצת מדרגה אדירה. מעבר לשיפור בסיסי בתשתיות, הטכנולוגיה החדישה תאפשר מהירות ויציבות רשת משמעותית יותר מכל מה שהכרנו עד היום. לטובת כך, ספקי תקשורת ברחבי העולם נדרשים לפרוש אנטנות סלולריות חדשות וציוד תקשורת חדש, כאשר מספר חברות ומדינות החלו לעשות זאת כבר בשנת 2018. לצד התשתיות החדשות הנדרשות, הטכנולוגיה תדרוש גם מכשירי סלולר חכמים תומכים.

יעילות זה שם המשחק

חוקרים חוזים כי הטכנולוגיה החדשה תאפשר לראשונה מפעלים חכמים אוטונומיים. המשמעות של כך, היא הגברת קצב והיקף הייצור במפעלים על ידי השמשת פסי ייצור הפועלים אוטונומית, ביעילות ובאופן אל-חוטי. לפיכך, הטכנולוגיה החדשה תקדם משמעותית IoT, ערים חכמות וכלכלות מתפתחות.

בשלב הראשוני של פרישת הרשת נדרשים ייצור אנטנות, ייצור תשתיות והקמת תחנות שידור וקליטה. ישנן מעט מאוד חברות בעולם שעוסקות בתהליכים הראשוניים האלו ובראשן Nokia האירופאית, Cisco האמריקאית ו-Huawei הסינית (החשופה לסנקציות כבדות אותן הזכרנו בפוסט הקודם, ואלו מעכבות אותה ברכישת אמצעים טכנולוגיים להקמת תחנות השידור ברחבי סין). כמו כן, פורסם לאחרונה כי קבוצת Iliad האיטלקית תאריך את שיתוף הפעולה בינה לבין Nokia לטובת הקמת האנטנות ופרישת הדור החמישי ברחבי איטליה וצרפת. בכך, קבוצת Iliad תוכל להציע שירותים חדשים לצרכנים ולעסקים, בעוד היא מטפחת, משפרת ומרחיבה את תשתיות הדור החמישי ל-17 מיליון לקוחותיה.

המפעילים הגדולים

בתחילת שנת 2018, היו קיימים 113 ספקי רשת של 5G ב-56 מדינות בעולם. נכון להיום (06/2020) פרושות כבר 8719 רשתות טכנולוגיית הדור החמישי ברחבי העולם ופתוחות לשימוש מכשירים וצרכנים.

בראש המרוץ לפרישת הרשת ופיתוח טכנולוגיית הדור החמישי עומדות כיום ארה”ב, סין ודרום קוריאה. בעקבות עבודתן העיקשת של חברות הסלולר הבולטות בהן – AT&T, China Mobile ו-KT Corp, אשר בודקות, בוחנות ומפתחות את מרכיבי רשת דור 5, כבר מתחילת ינואר 2020 ניכרה הרחבה משמעותית בפרישת הרשת ובהיקף המשתמשים בה.

לצד זאת, בישראל מכרז התדרים להפעלת רשת הדור החמישי פורסם כבר ביולי 2019, ונסגר בחודש יוני האחרון, כשנה לאחר מכן. הקמת ופרישת הרשת החדשה בישראל למעשה תלויה בחברות התקשורת הישראליות שירכשו את תדרי ה-5G ובלעדיהם, לא תוכל להתקיים. לכן, משרד התקשורת הכריז על מודל תמריצי המציע עד חצי מיליארד שקלים; החברה הראשונה אשר תגיע לכמות האנטנות שאותה הגדיר במכרז, תזכה במענק זה.

ומה קורה בטייוואן?

בחודש יוני 2020 הוחל חוק ניהול התקשורת בטאיוואן (Telecommunications Management Act), לפיו חברות תקשורת שונות יוכלו לחלוק תשתיות 5G במטרה להפחית עלויות התקנה (אשר יקרות פי 3 מרשת ה-4G), להקל בפרישת הרשת ולזרז את תהליך הקמת תחנות השידור. כל זאת עתיד להאיץ את פרישת הרשת ולאפשר את השימוש המסחרי ברשת המהירה החדשה. בכך, חמשת חברות הטלקום בטאיוואן ניגשו בחודש ינואר האחרון למכרז הממשלתי במטרה לזכות בנתח מספקטרום ה-5G.

לצד זאת, ספקית התקשורת הגדולה במדינה, Chunghwa Telecom, החלה להציע חבילות 5G ללקוחותיה כבר בסוף חודש יוני. בהמשך אליה, חברת FarEasTone, השלישית בגודלה בשוק, מתכננת גם היא להשיק את הטכנולוגיה ללקוחותיה וכן גם לפרוש 2000 תחנות תשתית עד לשנת 2021 בהשקעה של כ-30 מיליארד NT (כמיליארד דולר ארה”ב). בעוד שתי החברות האלו היו הזוכות הגדולות במכרז הממשלתי, הן אינן ששות לחלוק בתדרי השידור ולכן מרוץ החימוש ביניהן גובר והולך. השחקנית הנוספת, Taiwan Mobile, הכריזה רק לאחרונה על זכייתה של חברת נוקיה (Nokia) הפינית במכרז שפרסמה לתדרים, ליבה ותשתיות IP ומולטימדיה בהיקף של 650 מיליון דולר ארה”ב.

תחזיות מחירי השימוש ברשת הדור החמישי צפויות להתייקר, והתשלום החודשי יחל מ-1399 NTD (47$ אמריקאי), כ-20-40% יותר מעלות תכניות השימוש ב-4G. לפי תחזיות דומות, גם בחברות הסלולר הגדולות ברחבי העולם ניכרת עלייה משמעותית במחירים; האמריקאיות עתידות להציע את שירותיהן ב-60-90$, ביפן יחלו המחירים ב-80$ אמריקאי ובדרום קוריאה ב-65$ אמריקאי. לפיכך, נראה כי מחירי חבילות “חופשי חודשי” לשירותי 5G בטאיוואן למעשה יהיו מהזולות בעולם ולהאיץ את התרחבות השימוש בהן בקרב הקהל הרחב. הפלטפורמה אשר מאפשר החוק החדש נועד בין היתר גם להוזיל את המחירים בעבור הצרכנים, ולקדם את השימוש ברשת ברחבי האי.

אנשים וסלולרים

הזדמנויות לחברות ישראליות

כאמור, ספקיות התשתית שנבחרו על ידי חברות התקשורת הטיוואניות הן Nokia ו-Ericsson האירופאיות, כאשר גם ל-Cisco האמריקאית נוכחות מסוימת במדינה. חברות ישראליות עם תאימות טכנולוגית לתשתית זו יוכלו להשתלב ביתר קלות בפרישת הרשתות במדינה בשלב הנוכחי.

עיקר ההיצע בישראל בתחום הדור החמישי אינו מתחום התשתיות אלא דווקא בשלבים מפותחים יותר של הרשת כגון יישומים שונים שמאפשרת הטכנולוגיה. חברות ישראליות אשר מפתחות ומציעות פתרונות שונים עבור ספקיות הסלולר עצמן מוזמנות לפנות לנספחות המסחרית בטייפה. כאמור, במדינה שלוש ספקיות תקשורת מרכזיות ומובילות – Chunghwa Telecom (צ’ונגוואה טלקום), Taiwan Mobile ו-FarEasTone (FET בקיצור). הנספחות מצויה בקשר עם שלושתן ותשמח לסייע בתיאום פגישות עבור חברות ישראליות מתאימות.

בנוסף, משרד התחבורה הטיוואני מעודד השקעות ופיתוח של טכנולוגיות דור חמישי לתחבורה חכמה ולאחרונה (03/07) הכריז על השקעה של כ-150 מיליון דולר ארה”ב בארבע השנים הקרובות לפיתוח טכנולוגיות מתאימות בתחום. לטובת כך, המשרד משתף פעולה עם חברת HwaCom המקומית ואף יוקם מתחם ניסויים לרכבים אוטונומיים ותחבורה חכמה בצפון טייפה. הנספחות המסחרית מזמינה חברות ישראליות מתחום התחבורה החכמה אשר יכולות להציע פתרונות מבוססי רשת דור חמישי לפנות לנספחות לקבלת מידע נוסף ולחיבור לגורמים המקומיים המתאימים.

 

קצינת הסחר המטפלת בנושאי ICT ותקשורת:

קאי-טינג הואנג Kai-ting Huang KaiH@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

צליל להב

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל