בפוסט הקודם דיברנו על השפעות מלחמת הסחר בין ארה”ב לסין, אשר בין היתר מתבטאות בחברות טייוואניות רבות הנאלצות לבחור בין ארה”ב לבין סין, שני שווקי היצוא המשמעותיים ביותר לכלכלת טיוואן. בהמשך לכך, לאחרונה, חברת TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) מצאה עצמה בדילמה קשה, כאשר נראה כי העימות המסחרי בין המעצמות מחריף.
TSMC הטייוואנית היא חברת ייצור השבבים הגדולה והמובילה בעולם, החולשת על כלל השווקים הגלובליים; מאסיה, דרך אירופה ועד ארה”ב. החברה מתמחה בייצור מעל לכ-10,761 מוצרים לשימושים שונים כמו מחשבים, תקשורת ואלקטרוניקה לצרכנים. בנוסף, מצטיינת בחדשנות טכנולוגית בתהליך ייצור השבבים וכמו כן גם באיכותם. שווי השוק של TSMC, נכון ל-30.4.2020 הוא 7.950 טריליון NTD (או 266.7 מיליארד דולר אמריקאי).
התפוקה השנתית בשנת 2019 של מפעלי TSMC וחברות הבת שלה הייתה למעלה מ-12 מיליון פרוסות סיליקון בקוטר 12 אינץ’, ממפעלים שבעיקרם ברחבי טאיוואן אך גם בסין ובארה”ב. עד כה, הייצור במדינות מחוץ לטאיוואן הוגבל לתהליכים הנדסיים בסיסיים, בעוד החברה שומרת בקנאות על הסודות המסחריים שלה בגבולות האי הטיוואני.
באמצע חודש מאי 2020, הודיעה החברה על כוונתה להקים עד שנת 2024 מפעל לייצור שבבים בהשקעה של 12 מיליארד דולר באריזונה, ארה”ב. המפעל המדובר עתיד ליצור מעל 1600 משרות ועוד אלפי משרות בשרשרת אספקת ייצור השבבים. למהלך זה ישנה חשיבות אסטרטגית עבור ארה”ב מאחר והעתיד הכלכלי, הטכנולוגי והמסחרי כמעט בכל תחומי החיים – מתחומים ברורים כגון מחשוב ועד לתחבורה אוטונומית עתידית – יסתמכו על שבבים מתקדמים, ואף אחד לא רוצה להיות תלוי בחסדי מדינות אחרות לאספקה של רכיבים קריטיים.

בין הפטיש לסדן
כמה ימים לאחר מכן, משרד הסחר האמריקאי הצהיר כי מעתה, כל חברת ייצור שבבים שאינה אמריקאית אך משתמשת באמצעי ייצור, קניין רוחני או עיצוב תוכנה אמריקאים, נדרשת בקבלת רישיון ספציפי כדי לייצא שבבים לחברת Huawei הסינית. בעקבות כך, נאלצה TSMC לעצור קבלת הזמנות חדשות מ- Huawei, הלקוחה השנייה בגודלה של TSMC, מיד אחרי חברת Apple האמריקאית. חשוב לציין כי מוצריה של חברת Huawei מסתמכים כמעט באופן בלעדי על שבביה המתקדמים של TSMC, כולל המעבדים למכשירי הדגל של החברה. למעשה, TSMC היוותה עד כה עורק חיים משמעותי אל מול כל ניסיונות ארה”ב לדחוק את סין אל מחוץ לזירה הטכנולוגית הגלובלית.
המגבלות החדשות אשר השיתה הממשלה האמריקאית הציבה את TSMC במצב בעייתי, בלשון המעטה. אמנם המהלך נוגע ישירות לחברת Huawei, אך הוא למעשה מייצג שורת צעדים דומים אשר נוקט ממשל ארה”ב אל מול סין, ומעמיד את טאיוואן בדיוק במרכז העימות. המשמעויות הכלכליות רחבות ועלולות לפעפע לכדי משבר. כיום, סין היא שוק היצוא הגדול ביותר של טייוואן, וכפי שפירטנו בפוסטים קודמים, חברות טייוואניות רבות פועלות בסין היבשתית באמצעות חברות בנות ומפעלי ייצור רבים. מאידך, טיוואן אינה יכולה לסרב לדרישות ארה”ב, מסיבות גאו-פוליטיות מובנות. בעוד ניתוק מלא של הקשרים הכלכליים בין טיוואן לסין אינו אפשרי, ההתפתחויות האחרונות עלולות להביא לצמצומם.
מובילת תעשיית השבבים העולמית
בסוף שנת 2019, שבה טאיוואן למעמדה בראש תעשיית השבבים בעולם, ואף עקפה את יצרניות השבבים הגדולות בקוריאה הדרומית, ארה”ב וסין. בנוסף ל-TSMC, ישנן שתי חברות טייוואניות בולטות בתחום.
הראשונה, היא UMC (United Microelectronics Corp) המתמחה באמצעים מתקדמים לייצור מוצרים טכנולוגים רבים לתעשיות שונות. לחברה 12 פאבים ברחבי אסיה, אשר מייצרים למעלה מ-750,000 פרוסות סיליקון בחודש. הכנסותיה בשנת 2019 עמדו על למעלה מ- 5 מיליארד דולר אמריקאי.
שחקנית משמעותית נוספת היא PSMC (Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp) המתמחה בעיצוב שבבים מתקדמים וייצורם בתהליך אפקטיבי תוך בקרת איכות קפדנית. בנוסף, החברה מתגאה במגוון טכנולוגיות הייצור העומדות לרשותה, וגמישותה להתאים את המוצר הסופי לבקשת הלקוח באופן מיטבי. לחברה חמישה פאבים לייצור טבעות סיליקון בגודל 8 אינץ’ ו-12 אינץ’, ומעל ל-7000 עובדים.

השלכות עתידיות ומשמעויות לחברות ישראליות הפעילות בתחום
תחום ייצור השבבים אינו זר לחברות ישראליות. אך בשוק העובר קונסולידציה משמעותית משנה לשנה (כפי שראינו עם הרכישות האחרונות של אורבוטק על ידי KLA ומלנוקס על ידי NVIDIA האמריקאיות), ישנה מגמה של צמצום מספר החברות הישראליות הגדולות בתחום ועליה של מספר הסטרטאפים הפעילים בעיקר בתחומי הבינה המלאכותית, IoT, 5G ועוד. מגמה זו צפויה אף להתחזק בעתיד ולאור התחרות המחריפה עם ענקיות הייצור האמריקאיות והקוריאניות, אנו צופים גידול משמעותי בהשקעות הטייוואניות בתחום.
הנספחות המסחרית של משרד הכלכלה והתעשייה בטייפה מסייעת לחברות טכנולוגיה ישראליות לחדור לשוק המקומי באמצעות חיבורן לחברות מקומיות מכלל שרשרת הייצור והתכנון. לאחרונה פורסם אודות שיתוף פעולה בין ענקית ייצור האלקטרוניקה הטייוואנית Foxconn (קבלנית הייצור הבלעדית של מוצרי Apple) יחד עם יצרנית שבבי הווידאו וההדמיה היפנית Socionext יחד עם הסטרטאפ הישראלי המבטיח Hailo. הנספחות מזמינה חברות ישראליות נוספות מהתחום המעוניינות לבחון את הפוטנציאל בשוק המקומי לפנות אלינו למידע נוסף ולחיבור לחברות מקומיות.