הסכסוך בין סין ואוסטרליה מחריף

הסכסוך בין סין ואוסטרליה מחריף ויחסי הסחר בין המדינות סופגים מהלומה כואבת

כששוק היעד המרכזי לייצוא התוצרת של אוסטרליה הוא השוק הסיני, הרבה מאוד יכול להשתבש, ולאחרונה, אוסטרליה לומדת זאת בדרך הקשה.

היקף הייצוא החקלאי השנתי של אוסטרליה לשווקים בחו”ל מסתכם בכל שנה בשיעורים של 50 מיליארד $.

לפני כשבועיים החלו רמזים מאיימים של שגריר סין בקנברה שהדליף לתקשורת את תוכנה של פגישה סגורה, כשהמסר העיקרי היה שאם הקו של ממשלת אוסטרליה ימשיך להיות ‘אנטי סיני’ וכזה שקורא לחקירת התפרצות והתפשטות נגיף הקורונה, אז ‘ייתכן שצרכנים סינים ישקלו פעמיים עם לרכוש תוצרת מזון חקלאית אוסטרלית וסטודנטים ותיירים מסין ישקלו אם ללמוד במוסדות השכלה גבוה או אפילו לבקר בה’, ובשבועיים האחרונים הפכו מאיום לא מרומז למציאות מתהווה.

הבעיה, כך נראה בתקופה האחרונה היא בגיוון או יותר מדויק בהיעדרו. כרבע מכל הייצוא האוסטרלי של סחורות ומוצרי החקלאות המיוצרים בה מיוצאים לשוק של סין שממשלתה בשבועות האחרונים זועמת מאוד על התמיכה ובעיקר הקריאה של ממשלת אוסטרליה לקיים חקירה שקופה והוגנת של מקורות ונסיבות התפרצות נגיף הקורונה בעיר ווהאן והטענות שהעלתה על התמודדות המשטר הסיני בשבועות וחודשים הראשונים לפני שהפכה להיות מגפה גלובלית.

על הפרק, הפעלת לחצים ומנופים כלכלים על מקבלי ההחלטות באוסטרליה בעיקר כאלו שיפגעו בסחר בין המדינות עם דגש על הייצוא ממנה כדי להראות לאוסטרליה שהממשל בבייג’ינג רציני ולא רק מסתפק באיומים.

בפועל, היות ולשוק הסיני יש מעמד מוביל בקביעת מחירי הסחורות העולמיים, הרי שהראשונים לשלם את המחירים היו מגדלי דגן השעורה (Barely) גידול חשוב ומרכזי בתעשיית החקלאות המקומית שהושתו עליהם במהלך בין לילה מכסי יבוא של לא פחות מ 80% משיעורם המקורי לפרק זמן של שנה וחצי, בטענה להפרת חוקי הסחר בשל יצוא במחירי היצף (Anti-Dumping). זהו מנגנון וטענה מקובלים בסחר העולמי שנועדו למנוע ממדינה מייצאת מלמכור תוצרת במחירים נמוכים מאלו שמיוצרים בשטחה.

בהמשך לכך, הודיע הממשל בבייג’ין על תחילת חקירת היצף על ייצוא דגן השעורה ובשל הזמן שאורכת חקירה זו הושתו מכסי מגן (Tariff) גבוהים לפרק זמן של שנה חצי או עד לתום החקירה בנושא.

אלו מצטרפים למגבלות על ייצוא בשר בקר ממספר משחטות במדינת קווינסלנד בטענות לאי עמידה בסטנדרטים וטרינרים יחד עם הגבלות רגולטוריות על ייצוא יין מאוסטרליה לסין מסיבות דומות.

חשוב להבין שהממשל הסיני אינו מודה באופן ישיר שהמגבלות על הסחר הם תגובה ישירה למהלכיה של קנברה והחלטות שננקטות הם מהלך ענישה כנגד התנהלות קנברה בעקבות משבר הקורונה, אלא שהם עושים שימוש בכלים חוקיים ולגיטימיים שקיימים במערכת הסחר העולמי במטרה להשיג את מה שנראה באופן שקוף ובוהק כשמש, אינטרסים פוליטיים ומדיניים אחרים.     

אוסטרליה מצדה חוזרת וטוענת שהיא לא נגד סין ואין לה טענות כלפי הממשלה בבייג’ינג או מדיניות אנטי סינית כפי שנטען נגדה. אלא שהתפרצות המגיפה שהפכה לבעיה עולמית ושיבשה לחלוטין את אורח החיים ובדרך פגעה קשות בכלכלות מדינות רבות כל כך בהיקפים שלא נראו מזה כ- 100 שנה, לכל הפחות דורשת חקירה הגונה ושקופה של המהלכים וקבלת ההחלטות שנעשו, יחד עם עדכון ארגון הבריאות העולמי שהיה אחראי מצדו לעדכן את כל  המדינות החברות בו ולקרוא להם להיערך בהתאם לבוא המגיפה.

dock

הנחת היסוד היא שכל זה היה יכול להימנע אם מידע על היקף התחלואה, דרכי ההדבקות בנגיף במגע בין בני אדם והעובדה שמדובר במגיפה חדשה ולא בשפעת או בהצטננות קלה – היו מנת חלקם של המדינות שהיו יכולות להיערך מראש כשכבר היה ברור גם לסינים שמדובר במגפה חדשה ומדבקת שאין לה תרופה.

היות ותהליך האסקלציה עבר כבר משלב האיומים והרמזים לשלב המעשים הרי שהחשש באוסטרליה הוא מפגיעה הולכת ומחמירה בייצוא ממנה לסין ומעבר לשלב חדש בדמות פגיעה בייצוא של ענפים מרכזיים של סחורות ומתכות ממנה.

בנקודה זו חשוב להבין שכלכלת אוסטרליה נשענת ותלויה מאוד משך תקופה ארוכה בתוצרי תעשיית המכרות ואוצרות הטבע העצומים שמייצרת ומייצאת סחורות בסיס בהיקפים נרחבים ומהווים את אבני היסוד של הצלחתה והסיבה המרכזית מאחורי צמיחתה המתמשכת בעשרות השנים האחרונות. תעשיית המכרות של אוסטרליה מפיקה ומייצאת רשימה ארוכה ומגוונת של מינרלים, מתכות (נחושת, אלומיניום, ברזל) גז ונפט, זהב, כסף ויהלומים שנמצאים בשפע באדמתה ובקרקעית האוקיינוס שמקיף אותה.

אולם, קשה להתייחס לתעשיית אוצרות הטבע (Resources) האוסטרלית ללא הכרות עם ‘הזהב והנפט’ של תעשייה זו: עופרות ברזל – Iron Ore. העפרה הינה סלע המכיל מחצבים שאף על פי שלא בדיוק מוכר למרבית הישראלים, קשה להמעיט בחשיבותו ומרכזיותו של המחצב שמהווה את חומר הגלם המרכזי בייצור מתכת הברזל ומתכות נוספות, ושמספר חברות הכרייה שמתמחות בכריה שלו בלבד, שווה בהיקפו לסך כל חברות ותאגידי המכרות והכרייה שעוסקות בייצור והפקה של כל יתר המינרלים, המתכות, הזהב, הנפט, יהלומים ומינרלים גם יחד.

במילים אחרות, עופרות ברזל הינו מחצב שעבור כלכלת אוסטרליה שווה ערך בחשיבותו להפקה וייצוא של נפט עבור כלכלית סעודיה או מדינת טקסס בהשוואה או נחושת עבור כלכלת צי’לה, ולהבדיל ייצוא תעשיית ההיי-טק עבור כלכלת ישראל.    

ולא רק שתעשיית המכרות האוסטרלית ממוקדת ונשענת על הפקה וייצוא של מחצב זה אלא ששוק היעד המרכזי שלו הוא – סין. בהמשך לכך, החשש האמיתי בשבועות הקרובים הוא מפגיעה או הגבלת היצוא של ענף חשוב זה לאוסטרליה שעשויים להיות לו השפעות מתמשכות וקריטיות על כלכלת המדינה.

מנגד, ממשלת אוסטרליה נוהגת בנימוס מתבקש וג’נטלמניות מערבית כאשר שרת החוץ חוזרת וטוענת שהמהלכים של ממשלת סין אינם מקובלים ושאין מקום למדיניות של ענישה בדרך של חרם, סנקציות או מגבלות באמצעות מנופים כלכלים בשל אי הסכמה על נושאים מדיניים, בעיקר כשאלו שנמצאים בקונצנזוס העולמי. שרת החוץ האוסטרלית פיין חוזרת וטוענת שמעל ל 60 מדינות הביעו קריאה דומה, אבל על אף אחת מהן לא הוטלו מגבלות וחרמות מצדה של בייג’ינג.

שר הסחר של אוסטרליה Simon Birmingham כבר הודיע שאוסטרליה לא תנקוט במהלכים נגדיים ולא תפעיל כלים ומהלכים כלכלים כדי להעניש בחזרה ולפגוע בייצוא הסיני לשטחה או שתגביל משקיעים סינים שפועלים באופן נרחב בפיתוח כלכלת אוסטרליה. במקום זאת, נמסר ממשרד החוץ והסחר האוסטרלי שנשקלת פניה לארגון הסחר העולמי בבקשה להתערבותו כדי לקיים חקירה ודיון שמחייב את המדינות החברות בו ושיעמיד את סין במקומה.

ברקע לכל אלו חשוב לזכור שעדיין מתנהלת מלחמת סחר בין סין וארה”ב, והן המהלכים של קנברה ולא פחות מכך תגובתה של בייג’ינג מחזקים את הטענות נגד העדר ההגינות והשקיפות של סין במסגרת חוקי הסחר העולמיים והשימוש שהיא בוחרת לעשות בכלים כלכליים במטרה להפעיל לחצים פוליטיים על מדינות שהיא זועמת עליהם.

המשבר שמתהווה בין סין לאוסטרליה עודנו בתחילתו, אף על פי שברור שלשתי המדינות יש רק מה להפסיק ממנו, אוסטרליה איינה מתכוונת להתקפל או לחזור בה מקריאתה לחקירת התפרצות הנגיף.

סין בוודאי שלא תוכל לסגת אם לא תקבל את שהיא רוצה וכפי שדברים נראים כרגע, היחסים בין המדינות נמצאים במסלול הסלמה והחרפת המתח ביניהן שהולך ומחמיר ועתיד להיות לו השלכות על ממדים רבים נוספים הקשורים ביחסי סין עם מדינות המערב, בדגש על היחסים עם ארה”ב.

אוסטרליה ומדינות רבות אחרות במרחב הם בעלות בריתה בעיקר באזור זה של העולם בו סין שואפת להרחיב את נוכחותה ולהעצים את הדומיננטיות שלה בדרך לדחיקתה של ארה”ב וצמצום השפעתה האזורית.         

צור קשר עם:

שי זריבץ'

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל