וירוס הקורונה שהחל התפשטותו בעיר וואהן בסין בחודש דצמ’ שנה שעברה הדביק עד כה עשרות אלפים והביא למותם של קרוב ל-500 איש, רובם ככולם בסין. אין ספק שמדובר באירוע משמעותי, גלובאלי, שבו חייהם ובריאותם של אנשים צריכה להיות במקום הראשון לדאגה. אולם יש לקורונה גם השפעות הולכות וניכרות על כלכלת סין, שכנותיה ואף על הכלכלה העולמית. בפוסט זה נתייחס להשפעה עד כה של וירוס הקורונה על הנעשה מבחינה כלכלית-עסקית בקוריאה.
עד לכתיבת מילים אלה אותרו 19 מקרים מאושרים של קורונה בקוריאה הדרומית. ממשלת קוריאה נערכה היטב, הקציבה תקציב חירום של קרוב ל-3 מיליארד דולר לטיפול במשבר, ואף יזמה מבצע לחילוץ מאות קוריאנים מהעיר וואן בסין בשתי טיסות שכר של חברת “קוריאן אייר”. הבעלים והיו”ר של החברה הקוריאנית, Walter Cho , אף הצטרף לאחת הטיסות בעצמו. המחולצים רוכזו בשני מתקנים מדרום לסיאול לבידוד של כשבועיים תחת השגחה רפואית וכשמסופק להם מזון ובידור לחדריהם. באחד המקרים אבא של שני ילדים קוריאניים קטנים בני 8 ו-10 אשפז את עצמו יחד איתם.

אך הכלכלה הקוריאנית תלויה במידה רבה בזו הסינית. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של קוריאה הדרומית כשרבע מהייצוא הקוריאני מיועד לסין וכחמישית מהייבוא הוא ממנה. בינתיים קוריאה מונעת מזרים להגיע מחבל Hubei שבסין (מוקד הוירוס בסין) ואילו חברות תעופה קוריאניות צמצמו משמעותית את מספר הקווים הנוסעים לסין וממנה לקוריאה. תיירים רבים מגיעים לקוריאה מסין (כ-5 מיליון בשנה). שווקי המניות בקוריאה (KOSPI) ירדו בחדות בימים האחרונים ורמת הצריכה בקוריאה באופן טבעי ירדה בשל המשבר ואנשים רבים מסתגרים בבתים. מספר בתי כלבו גדולים (Lotte, Hyundai and Shinsegae ) הודיעו על סגירתם ליום אחד ב-10 בפבר’ כדי למנוע מקרי הדבקה נוספים ועל מנת לחטא את החנויות.
וירוס הקורונה והחלטת ממשלת סין להאריך את חופשת ראש השנה הסיני עד לשבוע הבא משפיעים על שרשרת האספקה העולמית שמגיעה מסין ובאופן טבעי גם על חברות קוריאניות רבות ובינהן Samsung Electronics, LG Electornics, SK Innovation וחברות נוספות עם מפעלי ייצור בסין או כאלה שנשענים על ייבוא חומרים וחלקים מסין.
חברת LG Electronics הודיעה על ביטול השתתפותה בתערוכת האלקטרוניקה והמובייל הבינלאומית הגדולה MWC בברצלונה ואילו המפעילה הסלולארית SK Telecom הודיעה אף היא על ביטול מסיבת העיתונאים שתכננה לאירוע.
אך כנראה הנזק המשמעותי ביותר לכלכלה הקוריאנית מתמקד בתלות הרבה של חברות קוריאניות רבות, ובכללן קבוצת יונדאי רכב, באספקת רכיבים, חומרים וחלקים לתהליכי הייצור התעשייתי בקוריאה. חברת יונדאי הודיעה על סגירה זמנית החל מיום שישי הקרוב של מפעליה ברחבי קוריאה כתוצאה ממחסור בחלקים שמקורם הבלעדי הוא בסין (שאחראית לכ-40% מאספקת החלקים העולמית ליצרניות הרכב) ותשלם 70% ממשכורתם של העובדים שיושבתו. זו חברת הרכב הבינ”ל הראשונה שמודיעה על צעד כזה, ובדומה גם החברה האחות Kia Motors והחברות המתחרות SsangYong Motor ו- Renault Samsung Motors הודיעו על צעד דומה. החלק הבלעדי והמרכזי שמקורו בסין הוא wiring harnesses (רכיב מקשר המותקן ברצפת הרכב ומקשר אותות חשמליים חיוניים לתפקודו) שהוחזק על ידי יונדאי במלאי נמוך יחסית מטעמי יעילות וחיסכון.
הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בקוריאה (Israel Economic and Commercial Mission to Korea) אמונה על הקשרים הכלכליים בין המדינות ופועלת יחד עם השגרירות, מכון הייצוא, רשות החדשנות ושותפים רבים אחרים לסייע לחברות ישראליות ליצור קשרים עסקיים עם חברות קוריאניות, למשוך השקעות קוריאניות לישראל ולפתח את תשתית הסחר עבור היצואנים הישראלים לקוריאה בתחומי הטכנולוגיה, החקלאות ומוצרי הצריכה. כמו כן אנו מקדמים, בסיוע KORIL, קרן המו”פ ישראל-קוריאה, את המו”פ המשותף לסטרטאפים ישראלים וקוריאניים.
אנו מזמינים אתכם גם לעיין בכתבת זרקור מפורטת על פעילות הנספחות כאן, ולפנות אלינו באמצעות הדוא”ל (Korea@israeltrade.gov.il) לכל שאלה ועניין
הנספחות ממשיכה בפעילותה ברחבי הכלכלה הקוריאנית ובתמיכתה בחברות ישראליות הרוצות להשתלב בשוק הקוריאני. נקווה שהגל הזה של וירוס הקורונה יעבור במהרה מהעולם. רק בריאות!