כחלק מהעבודה שלנו בנספחות הכלכלית בסינגפור, אנחנו מקיימים פגישות רבות עם חברות סינגפוריות כדי לקדם את שיתופי פעולה ביניהן לבין יצואנים ישראלים. בשבועות האחרונים פגשנו, בין היתר, את מנהלי החדשנות של 4 חברות סינגפוריות גדולות מתחום הבנקים והביטוח ובעקבות זאת התחדדה אצלי התובנה שהגישה של אותם מנהלי חדשנות יכולה להיות שונה לחלוטין מחברה לחברה. למי שפחות מכיר, מנהלי חדשנות בארגונים אחראים על קידום החדשנות בחברה שלהם, על ידי החדרת מוצרים ותהליכים חדשים לארגון שמגיעים מחברות חיצוניות (לרוב סטארטאפים אבל לא רק), מפיתוח in-house או משילוב של השניים. ככאלה הם שותפים טבעיים שלנו ושל חברות ישראליות.
סינגפור היא מרכז פיננסי גדול מאוד, ויושבים בה מטות אזוריים וגלובליים של גופים פיננסיים רבים עם תחום אחראיות ויכולת קבלת החלטות על אזורים גאוגרפיים שונים, וברבים מהם יש גם מחלקת חדשנות. לכן, באופן טבעי יצא גם שסוג החברות שפגשנו בהן את מנהלי החדשנות היה מגוון- אחת הייתה המטה לדרום מזרח אסיה של חברה יפנית, השנייה הייתה המשרד המקומי (אחראי רק לשוק הסינגפורי) של חברה אירופאית, והשתיים הנוספות היו חברות בהן האחריות היא גלובלית.
במהלך הפגישות, וגם בהתבסס על פגישות דומות שערכתי בעבר, זיהיתי שלושה טיפוסים שונים של מנהלי חדשנות:
- הפתוח- מנהל החדשנות מאוד פתוח לטכנולוגיות ובאופן כללי מעוניין לשמוע ולהכיר כל טכנולוגיה שיכולה לשפר את החברה שלו. הטיפוס הזה גם מעוניין לעבוד עם סטארטאפים רבים.
- ה-Disruptive focused (או הממוקד בחדשנות משבשת)- מנהל חדשנות שמחפש רק טכנולוגיות עם חדשנות משבשת, ולכן מגביל יחסית את הפתיחות שלו, אבל עדיין פתוח להכיר טכנולוגיות שמחדשות באופן כלשהו.
- ה”קשה להשגה”- מנהל חדשנות עם מיקוד מאוד ספציפי שלא יהיה מעוניין לפגוש את רוב החברות. דוגמא טובה היא אחד מהמנהלים שפגשתי שציין שהוא רואה ביחידת החדשנות שלו כיחידת רווח בחברה, ולכן הוא מעוניין רק בטכנולוגיות שיסייעו לו ליצור מוצרים חדשים ויגדילו את הכנסות המחלקה שלו. בנוסף, הוא ציין שמאוד קשה להם לעבוד עם סטארטאפים, והם מעדיפים חברות עם ניסיון משמעותי ושהם מוכנים לעבוד רק עם חברות ישראליות שיש להן כבר משרד בסינגפור (דרישה לא נפוצה).
הטיפוסים השונים האלה בסה”כ מבטאים את השונות הרבה שקיימת בין מחלקות החדשנות בחברות ולכן את הערך שיש בשותף מקומי שיסייע לנווט ביניהן. מכיוון שיש לנו היכרות טובה עם החברות הסינגפוריות במגזר הפיננסי, וגם בסקטורים אחרים, הערך שהנספחות יכולה להביא לחברות ישראליות בהכוונה בשוק המקומי ובתיאום פגישות עם חברות סינגפוריות יכול להיות מאוד משמעותי.
חברות שמעוניינות בחיבורים רלוונטיים בשוק הסינגפורי או אפילו בהתייעצות כללית מוזמנות מאוד לפנות אלינו- Singapore@israeltrade.gov.il