בשעה טובה וייטנאם ואירופה! ישראל, בקרוב אצלך?

בשעה טובה, בחודש יוני האחרון נחתם הסכם הסחר החופשי בין וייטנאם לאיחוד האירופי (EVFTA)  והסכם קידום השקעות (EVIPA) בין השתיים

הסכמי הEVFTA והEVIPA  אשר נחתמו רשמית ב-30 ליוני, הנם המשמעותיים והשאפתניים ביותר מבין הסכמי הסחר של אירופה עם מדינה מתפתחת עד כה.  כאשר ההסכמים ייכנסו לתוקף, הם יספקו פטור כמעט מוחלט ממכס (99%) בין הצדדים. 65% מהטובין המיובאים לוייטנאם יקבלו פטור מיידי ממכס ברגע שההסכם ייכנס לתוקף, בעוד ששאר המוצרים יופחתו בהדרגה למשך תקופה של עשור. במקביל, המכסים על 71% מהפריטים המיובאים לאירופה יקבלו פטור מיד עם כניסתו של ההסכם לתוקף, והשארית תרד בהדרגה לאורך שבע שנים. הסכם הסחר צפוי להקל גם בגזרת החסמים שאינן מכסיים (NTB) וכן לתת הקלות משמעותיות בתחום הסחר בשירותים. יתר על כן, הסכם ה-IPA  יחזק את ההגנה על השקעות אירופאיות במדינה.

כחלק מהסכמי “הדור החדש”, הסכם הסחר בין האיחוד האירופי לוייטנאם כולל גם התייחסות  להגנה על קניין רוחני, ליברליזציה בתחום ההשקעות ופיתוח בר-קיימא. באספקט האחרון, ההסכם כולל התחייבויות ליישום הסטנדרטים הבינלאומיים של חוקי עבודה, כמו גם מוסכמות הקשורות למשל ללחימה בשינויי האקלים ושימור המגוון הביולוגי.

וייטנאם היא השותפה השנייה בגודלה של האיחוד האירופי ב-  (ASEAN ( Association of Southeast Asian Nations  אחרי סינגפור, עם היקף סחר של קרוב ל-50 מיליארד יורו בשנה וכמעט 4 מיליארד יורו בתחום השירותים. מספר גדל והולך של חברות אירופאיות בוחרות בוייטנאם כבסיס להשתקעות ממנו פועלות באזור המקונג כולו. ענפי הייצוא העיקריים של וייטנאם לאירופה כוללים ציוד תקשורת, ביגוד והנעלה ומוצרי מזון. אירופה מייצאת לוייטנאם  ציוד מכונות ותעבורה, כימיקלים, תשומות ותוצרת חקלאית.

כעת, לאחר חתימתו של ההסכם, שני ההסכמים יוגשו לפרלמנט האירופאי (EP) לאשרור. הסכם ה-EVFTA צפוי להיות מאושר על ידי הפרלמנט מאוחר יותר השנה או בתחילת שנת 2020. עם זאת, הסכם ה-EVIPA צפוי להיות מאושר רק בעוד שנתיים לפחות. בכל אופן, ההיסטוריה מלמדת שתהליך אשרור בפרלמנט האירופי הוא הליך שעשוי לקחת זמן רב, אפילו מספר שנים.

אם כן, נראה כי למרות שההסכם נחתם, ייקח עוד זמן עד שהצדדים יתחילו ליהנות מפירותיו, מה שנותן לישראל הזדמנות ליישר קו ואפילו לעקוף את אירופה במימוש סחר חופשי עם וייטנאם.

מהזווית הישראלית, ישראל ווייטנאם מיסדו יחסים דיפלומטים עוד בשנת 1993 ונהנות משיתופי פעולה כלכליים. בשנים האחרונות ישראל ווייטנאם נמצאות בתהליך מתקדם של מו”מ לכינון הסכם סחר חופשי במטרה להוריד מכסים ולהתיר חסמי סחר אחרים, ובכך להקל גישתן של חברות ישראליות לשוק הוייטנאמי.

 עד אז,  חשוב לדעת כי הנספחות המסחרית באנוי, וייטנאם, פועלת במרץ בכדי לסייע לחברות יצואניות ישראליות במגוון תחומים אשר מעוניינות להיכנס לשוק לראשונה או להרחיב עסקים קיימים במדינה.

אתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבל מידע נוסף.

 

צור קשר עם:

יניב טסל

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל