*מאמר דעה זה הוא על דעת כותב הפוסט בלבד. אין לראות בפוסט זה המלצה לרכש או אי רכש של כרטיס טיסה בחברת תעופה כזו או אחרת. המידע מבוסס על פרסומים אינטרנטיים שונים וניתן לעיין בקטעי עיתונות מקוריים ע”י לחיצה על הקישורים הרלוונטיים.
בשבועות האחרונים מתפרסמים באמצעי המדיה השונים פוסטים, טוויטים, מאמרים, דיווחים וכן מתפתחים ויכוחים סוערים בקבוצות ובתגובות על כל שביב מידע שנוגע לחברת Air India. עתיד החברה, מעסיק אמצעי תקשורת חדשים ומסורתיים גם יחד, עד כי לעתים נדמה שמעולם לא עסקו ישראלים רבים כל כך בעתידה הלוט בערפל (לכאורה) של חברת תעופה זרה.
בטרם נתחיל לרדת לעומקו של דיון מרתק זה, אולי כדאי קודם כל לציין כי בהודו פעילות נכון להיום שורה ארוכה של חברות תעופה הודיות. חלקן אזוריות (פעילות באזורים מסוימים בלבד בהודו), חלקן פאן הודיות (כלומר – עובדות בכל המרחב ההודי) וחלקן בינלאומיות.
רשימת החברות ההודיות – שהינן גם פאן הודיות וגם בינלאומיות – שפעילות נכון להיום בהודו, כוללת 6 חברות תעופה בסה”כ: חברת VISTARA, חברת SpiceJet, חברת GO AIR, חברת INDIGO, חברת Air Asia India וחברת Air India.
חשוב לציין כי 4 מתוך ה-6 המצויינות לעיל, מוגדרות כחברות LOW COST. למעשה, נכון להיום, חברות התעופה היחידות בהודו, המספקות “שירות מלא” הן החברות Air India ו- VISTARA, ואם נרצה להיות מדוייקים אף יותר, נציין כי גם חברת Air India מפעילה חברת Low Cost העונה לשם Air India Express.
אז מה בעצם קרה בזירה?
על פי מאמר במגזין outlookindia.com, מתוך כ-700 מטוסי נוסעים הפעילים במרחב ההודי, למעלה מ-100 מטוסים מקורקעים מסיבות שונות: החברות Jet Airways (שמאז כתיבת המאמר קרסה) ו- Air India מתמודדות עם גרעונות בקופה, המחסור בעובדים בחברות GoAir ו- Indigo ניכר ואפילו האיסור להטיס מטוסים מסוג Boeing 737 – בשל התרסקות המטוס של חב’ התעופה אתיופיין – גרם לקשיים בתפעול השוטף של חברת התעופה ההודית SpiceJet, בה השימוש במטוס מדגם זה נפוץ. לכך מתווספת המתיחות הבטחונית בין הודו לפקיסטן, שבאה לידי ביטוי בשינוי נתיבי תעופה, איסור טיסה מעל המרחב הפקיסטני, ביטולי טיסות, שינויים וביטולים מצד נוסעים של טיסות ליעדי המשך, גידול בהוצאות הדלק על נתיבי טייס ארוכים יותר וכיו”ב.
קריסתה של JET
חברת התעופה השלישית שהפעילה “שירות מלא” ברחבי הודו ומחוצה לה, היא חברת Jet Airways, שחדלה מלפעול בחודשים האחרונים. החברה, שהייתה בעבר חברת התעופה עם נפח הפעילות השני בהיקפו בהודו – אחרי INDIGO, התקשתה (כך על פי הפרסומים) להתמודד עם התחרות מצד מגוון חברות ה- Low Cost הפעילות בהודו, והציגה במהלך העשור האחרון נתוני הפסד מדאיגים בדוחותיה, ובמיוחד בדוחות שהוצגו בנובמבר 2018.
בשלהי 2018 ובראשית 2019, החלה החברה לנקוט בשורת צעדי צמצום והתייעלות מידיים. בתוך כך – עיכבה תשלום משכורות עובדים וצברה חובות לספקים. תהליך קריסתה היה מהיר והתאפיין בהשבתות, ביטולי טיסות, נטישת לקוחות, שיבושים באספקת הדלק מצד Indian Oil Corporation, עיקולים ועזיבת בעלי השליטה את הדירקטוריון (לא בהכרח בסדר הזה). נכון לעת הזו, החברה מקורקעת ולמרות יוזמות נוסעים ועובדים בחברה להשתלט עליה ולהפעילה מחדש, מסתמן כי קריסת החברה צפויה לגרום לאובדן מסלולי הטיסה הבינלאומיים השמורים לה, עניין שוודאי יקשה עליה לחזור לפעילות בינלאומית בקרוב.
מצבה של Air India
מזה זמן מה מתפרסמות כתבות שונות ופרסומים שונים על מצבה המורכב של חברת התעופה AIR INDIA. החברה, שהוקמה ב 1932 כחברה פרטית בבעלות קונצרן הענק TATA, הפכה לחברה שכמחציתה בבעלות ממשלת הודו לאחר קבלת העצמאות ב1947. החברה פחות או יותר הולאמה ע”י ממשלת הודו בשנת 1953. בראשית העשור הראשון של המילניום, החלה מממשלת הודו במאמצי הפרטה מחודשת של החברה והחזרת מרכיבי שליטה לסקטור הפרטי.
בשנת 2007 אוחדה חברת AIR INDIA עם חברת התעופה הממשלתית Indian Airlines. במרץ 2009, עמד החוב של החברה המאוחדת על כמיליארד דולרים. במרץ 2011, צברה החברה חוב מצטבר של כ-6 מיליארדי דולרים. לאור ההפסדים הכבדים והמתמשכים, המליץ דו”ח ועדה ממשלתית בהודו (שוב) על הפרטת החברה. פרסומים עדכניים מסוף 2018 גורסים כי החוב הכולל של החברה עומד על כ-8 מיליארדי דולרים. לפי פרסום ב 2019, הממשל ההודי העביר כ-4 מיליארד $ מהחוב ל”כלי לייעוד מיוחד” (SPV), שנועד לאפשר לחברה להתמודד עם החובות הכבדים.
כך או כך – בחודש יוני 2017, הכריזה ממשלת הודו על החלטתה להביא להפרטת Air India ומכירתה. בדצמבר 2018, הכריזה ממשלת הודו – בעלת השליטה בחברת התעופה הלאומית כזכור – כי תשיק תכנית לאומית להצלת חברת התעופה, שעל פי פרסומים עדכניים מתמודדת, כאמור, עם חובות מצטברים של כ-8 מיליארדי דולרים (54000 קרור). על פי פרסומים שונים, מפסידה החברה כ-60 מיליוני רופי (כמיליון דולרים) בכל יום, רק על עצם סגירת המרחב האווירי הפקיסטני עבור טיסות החברה הלאומית ההודית.
על אף האמור: נוע תנוע!
חברת התעופה Air India, בתגובה לפרסומים בתקשורת וברשתות החברתיות, הכחישה נמרצות את השמועות על קריסתה הקרובה. גם בהקשר של הפרסומים האחרונים בנושא, אשר קיבלו במה נרחבת בתקשורת הישראלית, יצאו מצד חברת התעופה הלאומית של הודו הכחשות חד משמעיות.
על אף ההפסדים הכבדים והמתמשכים, החובות הכבדים והמשבר בענף התעופה ההודי כולו, אני דווקא נוטה להאמין להצהרות החברה בנושא. יש לכך סיבות רבות ובן נכללות בין השאר:
- קריסתה של חברת JET – קריסתה של זו, הובילה לעליית תעריפי הטיסות הבינלאומיות בשיעור של 25% ועד 45%, כמו גם לירידה בעלויות המטוסים \ חלפים למטוסים, הטייסים, הדיילים, הטכנאים ויתר בעלי המקצוע והאמצעים הזמינים עתה בשוק ההודי.
- צמצום התחרותיות בענף התעופה – התחרותיות בשוק התעופה ההודי נפגעה כתוצאה מהעלמות JET מהמפה, כמו גם צמצום היכולת של Spice Jet להטיס את מטוסי ה 737MAX.
- התלות של ארגונים, משרדי ממשלה ומוסדות גברה – מוסדות וארגונים ממשלתיים ואחרים מעדיפים חברות תעופה סדירות על פני חברות צ’ארטר ו Low Cost. בעבר, הבחירה הייתה בעיקר בין JET לבין AIR INDIA.
- כי אין חדש תחת השמש – כפי שתוכלו לקרוא בסקירה לעיל, החברה מתמודדת עם חובות כבדים בגובה מליארדי דולרים ולא מהיום.
על רקע קריסת JET, לאור אתגרי Spice Jet ובהינתן המחירים היקרים יותר (לרוב) בחברת Vistara, ניתן לשער כי חברת AIR INDIA עתידה לחוות בתקופה הקרובה גידול משמעותי ברווחיות. בתוך כך, משמח לראות כי חברת התעופה אינה נחה על זרי דפנה ויצאה באחרונה במהלך מרתק וחריג להגדלת הרווחיות שלה – טיסות בדקה ה-90. על פי היוזמה החדשה, החברה תעניק עד 40% הנחה על כרטיסי טיסה שנרכשים עד 3 שעות לפני ההמראה. יוזמה זו, עשויה לצמצם הפסדי החברה על טיסות שיוצאות נכון להיום עם הרבה מושבים שלא נרכשו ונותרו ריקים – עניין היוצר, כמובן, הפסדי רווח פוטנציאלי. בנוסף, כחלק מצעדי ההתייעלות, הנחתה החברה מאות מעובדיה לפנות דירות בבעלות החברה שבהן התגוררו והיא אף שוקלת למכור את בניין מטה החברה ההיסטורי במומבאיי.
בנוסף, בעוד יומיים עתידים הפקיסטנים לפרסם את החלטתם בנוגע לאיסור על חברות הודיות לטוס מעל המרחב האווירי שלהם: החלטה, שבמידה ותסיר את האיסור, עשויה לחסוך לכלל חברות התעופה של הודו משאבים כספיים לא קטנים.
שורה תחתונה
הממשלה הפדראלית של הודו עוקבת בדאגה אחר ההתפתחויות הנוגעות לאתגרים העצומים עימם מתמודד ענף התעופה של הודו, במחירי הטיסות הגואים, בצמצום מבחר הטיסות ובמכלול ההיבטים התעסוקתיים, הכלכליים, הביטחוניים והלאומיים הנוגעים לפעילות של חברות התעופה ככלל וחברת Air India בפרט ועושה מאמצים כבירים על מנת להקל על כלל חברות התעופה בעת הזו ועל Air India בכללן.
בסופו של יום – מדובר בחברת התעופה הלאומית של הודו. חברה שממשלת הודו עושה מאמצים כבירים על מנת לשקם וכבר לקחה על עצמה חובות בהיקף של 29 קרור (4.3 מיליארד $) על מנת להציל אותה ולייצב את פעילותה. אז כן, הנבואה אומנם ניתנה לשוטים, והמספרים שמתפרסמים באפיקי חדשות שונים מבלבלים ולעתים אף מפחידים, אך למרות מכלול האתגרים, לא נראה כי קריסה כלכלית של Air India היא שצריכה להדאיג את רוכשי הכרטיסים.