החברה הקוריאנית LG הודיעה השבוע שתעביר את ייצור מפעל הטלפונים החכמים שלה לוייטנאם
בכך היא תצטרף לסמסונג, יצרנית הטלפונים החכמים הקוריאנית הגדולה בעולם, אשר השכילה לעשות מהלך זהה כבר לפני מספר שנים, והינה המשקיעה הזרה הגדולה ביותר במדינה.
וייטנאם קונה את מעמדה בהדרגה כרצפת הייצור של אסיה, זאת בשל סביבת מיסוי ורגולציה יחסית נוחה, מדיניות ממשלתית אשר מעודדת השקעות זרות וסחר חופשי, וכמובן כח עבודה יעיל וזול. בשנים האחרונות עוד ועוד חברות ענק רב לאומיות מעבירות או מרחיבות ייצור לוייטנאם – אינטל, נייק, סמסונג והונדה הן רק מדגם מייצג.
כמו בהרבה מקרים, הקדמה והטכנולוגיה אותה מביאים המשקיעים הזרים גולשת ומשפיעה על האקו-סיסטם המקומי, ולאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מיזמים תעשייתיים משותפים (JV), ובעיקר התעוררות ומעבר של התעשייה המקומית מייצור מסורתי להיי-טק. דוגמה בולטת לכך היא הקונגלומרט VINGROUP, עליהם כתבתי לאחרונה, ואשר עבר לאחרונה לייצור מתקדם של טלפונים מתקדמים תוצרת וייטנאם ואף מייצר את מותג הרכב הפרטי הוייטנאמי הראשון אי-פעם. כמו-כן מפעלים בינוניים ומעלה נוטים להטמיע יותר אוטומציה ולהטמיע טכנולוגיות ייצור מתקדמות יותר.
בממשלת וייטנאם, בין אם הם מקדימים את זמנם ובין אם לאו, לא נשארים אדישים, וראש הממשלה הסמיך את המכון הלאומי לניהול כלכלי (CIEM) להכין תכנית מקיפה למעבר למהפכה התעשייתית הרביעית (Industry 4.0) בה יוגדרו היעדים הממשלתיים והדרך להשיגם, ואשר עיקריה פורסמו כבר בסוף שנת 2018.
ע”פ הכתוב בתכנית, אימוץ מלא ומעבר לתעשייה מתקדמת, יאפשר עד שנת 2030 –
- להגדיל את התוצר ב- 28-60 מיליארד דולר
- להגדיל פריון ובכך להגדיל את התוצר לנפש ב 315-640 דולר
- להגדיל את מספר המשרות ב 1.3-3.1 מיליון (אולי באופן מעט פרדוקסלי).
עם זאת, ממשלת וייטנאם מבינה שחזון כזה יוכל להתממש רק עם תהיה מדיניות ממשלתית אשר תתמוך ביישומו, וכמובן תדרוש הקצאת מסיבית של תקציבי מדינה. בהינתן ההתקדמות האדירה שוייטנאם חווה ב- 20 השנים האחרונות, עם צמיחת תוצר שנתית של כ- 6.5% בשנה, אפשר להישאר אופטימיים.
כמובן שטרנספורמציה כזו טומנת בחובה הזדמנות לחברות ישראליות אשר להן פתרונות שונים לייצור מתקדם, הפתרונות הנדרשים הם למגוון רב של תעשיות – אלקטרוניקה, מורי חשמל, רכב, מזון, כימיקלים טקסטיל ועוד.
הנספחות המסחרית בוייטנאם, מתכננת פעילות בתחום הייצור המתקדם בסוף שנת 2019. אנו מזמינים חברות ישראליות ליצור קשר ולשמוע עוד פרטים.