וייטנאם מארחת את מפגש הפיסגה בין טראמפ לקים
האנוי, בירתה של וייטנאם, התקשטה כולה בפרחים ודגלים לקראת מפגש הפסגה השני בין ארה”ב לצפון קוריאה.
המפגש נערך ביום רביעי ה-27 לפברואר, והאווירה ברחובות חגיגית בשעה שקים ג’ונג-און, מנהיגה של צפון קוריאה, נפגש עם דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב.
זהו המפגש השני של השניים. בעוד שהמפגש הראשון נערך בסינגפור, הוחלט הפעם לקיים את הפגישה בוייטנאם.
נראה כי יש הן לושינגטון והן לפיוניאנג (בירת צפון- קוריאה) עניין בלימודי יחסי ארה”ב- וייטנאם;
עבור צפון-קוריאה, זוהי דוגמה למדינה קומוניסטית חד- מפלגתית אשר ערכה רפורמה בכלכלה שלה מבלי להפוך לדמוקרטיה. עבור ארה”ב, זוהי דוגמה כיצד להגדיר מחדש יחסים, ועל הדרך לעשות מזה קופה – שכן רק במהלך הביקור הנוכחי של טראמפ נחתמה עסקה בסך 20 מיליארד דולר לרכישת מטוסי בואינג ומנועי GE ע”י 2 חבורת תעופה וייטנאמיות, בעסקה שנחתמה במעמד הנשיא טראמפ ומזכיר המפלגה הוייטנאמי נגוין פו טרונג.
ההחלטה לקיים את הפגישה בהאנוי הינה בעלת משמעות סימבולית;
בירתה של מדינה אשר הפכה עצמה מאוייבת מרה של ארה”ב לשותפה נאמנה בפחות מחמישים שנה.
מומחים מאמינים כי תוכניתו של טראמפ היא לנסות ולמכור לצפון קוריאה מודל דומה לזה של וייטנאם הקומוניסטית, בדגש על יחסיה עם ושינגטון כמו גם הפריחה הכלכלית מאז אימצה רפורמות כלכליות חדשות במסגרת תכנית “DOI-MOI” שיישומה החל בשנת 1986.
משמעות “דוי-מוי” היא “חידוש”, ובהתאם לשמה, עוצבה התוכנית במטרה ליצור כלכלת שוק מוכוונת- סוציאליזם, בשילוב עם היעילות והדינמיות של הקפיטליזם. הרפורמה היוותה צעד נוסף בעקבות מאמצים קודמים להוריד ממרכזיותה של המדינה כמנהלת את מערכת הכלכלה, והכרת אלמנטים של שוק משוכלל וכלכלת שוק. בעוד שוייטנאם נשארה מדינה קומוניסטית והממשלה שומרת על תפקיד פעיל בכלכלה, הפילוסופיה של “דוי-מוי” הובילה לכך שהמדינה החלה לעודד יזומות פרטיות והשקעות זרות בקנה-מידה רחב.
מה שהאיץ את התפתחות הכלכלה. כתוצאה, וייטנאם הגיעה להצלחה יוצאת דופן בהורדת שיעורי העוני מ50% לערך ב 1990 לכ -3% בלבד ב2016.
בשנת 1995- השנה בה האנוי ווושינגטון נירמלו את יחסיהן – הייצוא של ארה”ב לוייטנאם הוערך בכ- 252 מיליון דולר והייבוא מוייטנאם לארה”ב בכ 199 מיליון דולר בלבד. עם זאת, ב 11 החודשים הראשונים של 2018, ארה”ב ייצאה סחורה בשווי של יותר מ-8 מיליארד דולר לוייטנאם, וייבאה סחורה בשווי של 45 מיליארד דולר, וזו למרות הכרזת הנשיא טראמפ על יציאת ארה”ב מהסכם הסחר הטראנס פסיפי (TPP) עם כניסתו לתפקיד, מהלך שאמור להאט משמעותית את צמיחת הסחר בין המדינות.
ישראל ווייטנאם מיסדו את יחסיהן הדיפלומטים כבר בשנת 1993, ונהנות מפריחה בשיתופי פעולה כלכליים ויחסי המסחר.
בשנים האחרונות ישראל ווייטנאם נמצאות בתהליך מתקדם של מו”מ לכינון הסכם סחר חופשי, מהלך שאמור להוריד מכסים ולהתיר חסמי סחר אחרים, ובכך להקל את הגישה לשוק הוייטנאמי עבור חברות ישראליות.
עד שייחתם ההסכם, הנספחות המסחרית בהאנוי, תחת מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, פועלת בכדי לסייע לחברות ישראליות בכל התחומים אשר מעוניינות להתחיל עסקים או להרחיב את עסקיהן הקיימים במדינה.