לפני מספר שבועות פרסם מכון היצוא הישראלי את דו”ח
התפתחויות ומגמות ביצוא, סיכום מחצית 2018
בתוך כך, מצאנו לנכון להביא בפניכם תקציר המתבסס על הדו”ח עצמו ומתמקד ביצוא הישראלי לשוק ההודי
אם כן, מהדו”ח של מכון היצוא הישראלי עולה כי סך היצוא הישראלי להודו עומד נכון להיום על כ- 550 מיליון דולר. היקף היצוא הנוכחי, משקף עלייה של כ- 19% ביצוא הישראלי לרפובליקה של הודו. עם זאת, במחצית הראשונה של 2018 נרשמה דווקא ירידה בדירוגה של הודו ברשימת 20 יעדי היצוא העיקריים וזו ירדה למקום ה- 9. את מקומה הקודם של הודו, תפסה יפן עם היקף היצוא של כ-620 מיליון דולר. מדו”ח זה עולה כי משקלה של הודו בעוגת יעדי היצוא הכוללת עומדת על: 2.3%. בהסתכלות ממוקדת יותר על היבשת האסייתית, הרי שהיצוא להודו מהוו כ- 10% מהיצוא הישראלי למרחב גיאוגרפי זה.
מהדו”ח הנזכר לעיל עולה כי ענפי היצוא הישראלים הנמצאים בעליה להודו הם: ציוד הטלקומוניקציה, הכימיקלים והמינרלים, מכשור למדידה ,בדיקה וניווט, מתכות ומוצרי מתכת ,ציוד ומערכות מחשוב שונות. לעומת זאת, נרשמה ירידה בענפי היצוא דוגמת: מכונות וציוד, ציוד תעשייתי לבקרה, רכיבים אלקטרונים ומכשור רפואי.
מגמות ביצוא ליעדים המובילים
מגמות היצוא במחצית הראשונה של 2018 סימלו את המשך המגמה של השנים האחרונות, אשר הגיעה לשיאה השנה. נוכח המשך הירידה ביצוא לארה”ב והגידול החד ביצוא למדינות אסיה, עומד משקל היצוא לאסיה על שיעור של כ- 23% , גבוה ממשקל היצוא לארה”ב העומד נכון להיום על 21.6% בלבד. משקלו של היצוא לאיחוד האירופי נותר יציב וגבוה ומהווה כ- 33% מסך היצוא. היצוא לסין, אשר גדל באופן מואץ בשנים אלו, הוא הגורם העיקרי בעליית משקל אסיה ביצוא הכולל – מגמה זו נתמכה השנה בין השאר מעליות דו-ספרתיות חדות ביצוא למדינות אחרות ביבשת כמו יפן (66%+), דרום-קוריאה (26%+) והודו (19%+).
ניתוח היצוא להודו
בשנים האחרונות חלה ירידה מתמשכת בהיקפי היצוא להודו. מגמה זו הגיעה לשיאה אשתקד (2017) עם ירידה נוספת של כ- 18% ביצוא לאחר ירידה של כ- 13% ב- 2016 אשר ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז שנת 2007 .היצוא להודו הינו תנודתי באופיו ומושפע רבות מהיקף העסקאות הביטחוניות, ממחירי הסחורות בעולם (בעיקר דשנים וכימיקלים לחקלאות) ומרמת הביקושים המקומית, המשתנה לעיתים באופן חד משנה לשנה. יחד עם זאת, בניתוח משקל היצוא להודו בסך היצוא ליבשת אסיה ובסך היצוא לעולם – ניתן להבחין במגמה שלילית. כך למשל, אם בין השנים 2008-2010 עמד משקל היצוא להודו על כ- 20% מסך היצוא לאסיה ועל כ- 3.5% מסך היצוא לעולם, בשנים האחרונות (2015-2017) ירד חלקה של הודו ביצוא של ישראל לאסיה לכ- 11% בלבד וביצוא לכלל המדינות ירד חלקה לשיעור ממוצע של כ- 2.5% בלבד.
חשוב להדגיש כי חרף הירידה המתמשכת – הודו עדיין נמנית באופן מסורתי בין 10 יעדי היצוא העיקריים של ישראל בעולם ונחשבת כאחד היעדים החשובים ביותר. בניתוח היצוא הישראלי להודו ניתן להבחין במספר מגמות חשובות המאפיינות את היצוא למדינה בשנים האחרונות:
- ירידה מגמתית ועקבית בענפי יצוא הכימיקלים והמינרלים – ענפים תנודתיים המושפעים מהותית מהיקף העסקאות הנחתמות בענף ואשר מאופיינים בסנטימנט עסקי שלילי בשנים אלו.
- התנודתיות הגבוהה ביצוא הענפים הביטחוניים הנובעת מאופי הפעילות בענף (מספר עסקאות בודדות בהיקפים גבוהים),משקלם הגבוה ביצוא הכולל והשפעתם הרבה הגורמת לתנודתיות שנתית חריגה . ענפים אלו – המסווגים לרוב תחת יצוא ציוד טלקומוניקציה, מתכות , ציוד תעשייתי לבקרה וצילום ומכשור למדידה בדיקה וניווט – רשמו שינויים מהותיים בשנים הנתונות.
- ביתר הענפים אשר לא נכללים תחת ענפי המינרלים והכימיקלים ולא תחת הענפים הביטחוניים ניתן להבחין במגמת יציבות כללית ועל היקפי יצוא השומרים על רמה יציבה בשנים האחרונות. יצוא מכונות וציוד למשל – שם מרוכזת פעילות הכוללת בין השאר יצוא מכונות בתחום הדפוס, הרובוטיקה, ההשקיה והמזון – שמר בשנים 2014-2017 על רמה ממוצעת של כ- 85 מיליון דולר. כך גם ביצוא הרכיבים האלקטרונים ויצוא הציוד הרפואי, שני ענפים בולטים גם כן ביצוא להודו, אשר שמרו בשנים האחרונות על רמה ממוצעת של כ- 30 מיליון דולר בשנה.
במחצית הראשונה של 2018 נרשמה התאוששות מסוימת ביצוא להודו. סך היצוא למדינה הסתכם בתקופה זו בכ- 550 מיליון דולר- עלייה של כ- 19% בהשוואה להיקפו בתקופה המקבילה ב- 2017.
בהתאם להתאוששות שנרשמה השנה ביצוא להודו, התקבלו עליות ברוב ענפי היצוא העיקריים.
הענפים אשר רשמו עליה:
- יצוא ציוד טלקומוניקציה, עלה בשיעור חד של כ- 38% להיקף של כ- 135 מיליון דולר;
- יצוא הכימיקלים, עלה בשיעור של כ- 13% להיקף של כ- 90 מיליון דולר;
- יצוא המינרלים, עלה בכ- 19% והסתכם בכ- 75 מיליון דולר;
- יצוא מכשור למדידה,בדיקה וניווט עלה בשיעור חד כ- 400% והסתכם בכ- 60 מיליון דולר;
- יצוא מתכות ומוצרי מתכת , עלה בכ- %28 להיקף של כ- 42 מיליון דולר;
- יצוא ציוד ומערכות מחשוב עלה במחצית הראשונה של השנה בשיעור חד של כ- 255% להיקף של כ- 18 מיליון דולר.
מנגד נרשמו ירידות ביצוא בענפים הבאים:
- מכונות וציוד, ירידה של כ- 5% להיקף של כ- 50 מיליון דולר;
- ציוד תעשייתי לבקרה ירידה של כ- 30% להיקף של 21 מיליון דולר;
- רכיבים אלקטרונים, ירידה דומה של כ- 30% להיקף של כ- 20 מיליון דולר
- מכשור רפואי, ירידה של כ- 7% להיקף של כ- 15 מיליון דולר;