פיתוח תשתיות במדינה משמעותו כבישים מסודרים, תחבורה, רשתות תקשורת – אלמנטים חיוניים אלו מאפשרים למדינה להיפתח לעולם, להביא הון ולשפר את איכות החיים.
לאוס היא אחת ממדינות מזרח אסיה עם מהירות ההתפתחות הגבוהה ביותר.
תשתיות החשמל שלה נמצאות בפיתוח ונכון להיום לשני שליש מאוכלוסיית לאוס קיימת גישה לחשמל, וסקטור האנרגיה הולך לכיוון הקיימות ויעילות אנרגיה. בין השאר, מתכננת הממשלה למסד מערכת אנרגיית מים כמקור אנרגיה, ולייצא חשמל למדינות שכנות עד 2020.
תשתיות תקשורת ממלאות תפקיד חשוב כבסיס חברתי וכלכלי במדינה. לאוס נשענת במידה רבה על השקעות זרות לפיתוח תשתיות התקשורת אולם קצב ההתפתחות עדיין איטי. בתחום תשתיות התחבורה בשנת 2017 חתמה המדינה על הסכם של 25 מיליון דולר לתחזוק הכבישים. שני פרויקטים גדולים מועדים לפתח כבישים וגשרים יעילים יותר ובעיקר בטיחותיים יותר.
כבר בתחילת שנות ה-2000 החלה לאוס למסד תכניות פיתוח תשתיות.
בין השנים 2006-2010 בכל שנה נמדדה עלייה ממוצעת של כ-11% בשיפור תשתיות המדינה. המדינה הוציאה לפועל 25 פרויקטים כש- 11 מתוכם הוגדרו כבעלי חשיבות עליונה במדיניות הפיתוח של המדינה. אחת הסיבות לכך היא התרומה של פיתוח התשתיות לסקטור התיירות.
מחויבותה של המדינה לשפר את תשתיוות התחבורה משתקפת בתכנית העל המדינית לתקשורת ותחבורה שיצאה לפועל בשנת 2011. המטרה הייתה להשלים את פיתוח רשתות הכבישים ולשפר את החיבור בין תתי אזורים, בערים ובכפרים, ואת הנגישות לאזורים מרוחקים.
תשתיות תחבורה:
כיום תשתיות התחבורה בלאוס מורכבים מדרכים לרכבים ממונעים, נתיבי מים ונתיבים אוויריים. הכבישים מהווים 80% מאמצעי המעבר בין סחורות ואנשים בלאוס.
רשתות הכבישים קיימים בכל המדינה, ובצפיפות גבוהה יותר באזורי המרכז והדרום. ב-10 השנים האחרונות מומשו פרויקטי בניית כבישים וגשרים חדשים. למרות זאת, רוב הדרכים המסודרות נמצאות באזורים העירוניים ופחות באזורים הכפריים.
באופן כללי התשתיות במדינה לקויות: אין עדיין מערכת רכבות וההגעה למקומות מרוחקים מחייבת טיסה. בעונות הגשומים הדרכים למקומות הללו עשויות להיות בלתי ניתנות למעבר.
בזמנים אחרים, יש תחבורה ציבורית שמאפשרת לאנשים הרגילים לטייל במדינה.
במדינה 21,532 ק”מ של דרכים, רק 16.5% מהם סלולים. אחד הפרויקטים החשובים שקידמה המדינה הייתה הבנייה המחודשת של כביש 13 המחבר בין סין בצפון לבין העיר פאקסה שבדרום.
נתיבי המים במדינה מהווים 18% מרשתות התחבורה במדינה, רובם בחלק הצפוני ומשמשים לצרכים המקומיים, חוץ מנהר מקונג המשמש למעבר בינלאומי. נתיבי המים מהווים רשת תחבורה חיוני למעבר סחורות למדינות אחרות כמו סין ולתיירות.
בלאוס יש שתי חברות תעופה- האחת, בבעלות המדינה והשנייה בבעלות פרטית חלקית. בשדות התעופה הלאוטיות פועלות על בסיס קבוע גם חברות התעופה התאילנדית, הסינית והוייטנאמית. תחום זה מאוד התפתח והשתנה לאחרונה בעיקר בעקבות ההפרטה של חלק משדות התעופה וחברות התעופה.
המדינה מקבלת סיוע בינלאומי נרחב בפיתוח ושיפור התשתיות, למשל יפן ותאילנד תומכות בבניית שדות תעופה חדשים בוויינטיין ובלאונג פרבנג.
פיתוח התשתיות תסייע למדינה להתחבר למדינות והשכנות וכן לנצל את המשאבים הטבעיים שלה לצורך שימוש מקומי וייצוא.
כך למשל, גשר החברות שנבנה בסיוע של אוסטרליה מעל נהר המקונג ששימש בעיקר לרכבים מסחריים חיבר בין לאוס לשכנותיה. גשר נוסף שנבנה מעל נהר המקונג גשר הלאו-ניפון מומן על ידי היפנים.
תשתיות תקשורת:
בין המטרות החשובות של מדיניות פיתוח המדינה, היא להגיע לכיסוי של 80% מבחינת תשתיות התקשורת ובעיקר לשפר את הנגישות באזורים הכפריים. בין השאר, נבנה מקמ”ש חדש של תשתיות סלולר שצפוי להקים 2,000 תחנות חדשות ברחבי המדינה.
כיום טלפונים משמשים בעיקר את האוכלוסייה האמידה יותר. במדינה קיימים בסה”כ כ-18,000 קווי טלפון כאשר 70% מתוכם בבירה. במקומות בהם יש תשתיות חשמל משתמשים בטלוויזיות, אחוז המשתמשים גבוה יותר בערים (70%) לעומת הכפרים (20%). מאחר ומרבית האוכלוסייה שוכנת בקרבת הגבול עם תאילנד היא חשופה לרוב לערוצים הפופולריים של תאילנד. אולם, לאוס לא הצטרפה באופן רשמי לרשת הכלל עולמית (WWW), לא קיימת עדיין סיומת .lao ישנם מקומיים משתמשים באינטרנט בעיקר באזורים העירוניים.
הנספחות המסחרית בהאנוי, תחת מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, מזמינה חברות ישראליות בתחום התשתיות, אשר מעוניינות להרחיב את עסקיהן בוייטנאם ולאוס, מוזמנים ליצור איתנו קשר
*הפוסט נכתב בשיתוף ורוניקה אליזרוב מתכנית השגרירים של לשכת המסחר ישראל-אסיה