ניתנו לה כינויים רבים לאורך ההיסטוריה- האזמרגד של קו המשווה (Emerald of the Equator), מדינת אלף האיים (13,466 איים ליתר דיוק), ריאת העולם (בגלל השטח הגדול של יערות הגשם בה), אבל מעבר למיקום ולשטח המיוחדים שלה, אינדונזיה הופכת בהדרגה בעשורים האחרונים למעצמה כלכלית.
ניתן להצביע על שני נתונים בסיסיים כיסודות של העלייה הדרמטית בכוחה הכלכלי: גודלה של האוכלוסייה- מעל 260 מיליון תושבים (מס’ 4 בעולם), וצמיחה כלכלית חזקה – מאז שנות ה-80 הצמיחה באינדונזיה נעה סביב 5% במרבית השנים.
התוצאה היא שכיום אינדונזיה היא הכלכלה ה-9 בגודלה (במונחי PPP) ובשנת 2030 היא צפויה להיות הכלכלה ה-5(!) בגודלה בעולם.
לפי דו”ח שיצא לאחרונה מה-OECD, הצמיחה השנתית הממוצעת הצפויה לשנים 2018-2022 תהיה 5.4%, מה שמהווה עלייה קלה לעומת הצמיחה בשנים האחרונות. רמת החיים כיום באינדונזיה נמוכה יחסית עם תוצר לנפש של כ-4,000$, אך נתון זה צפוי להכפיל את עצמו לכ-9,000$ עד שנת 2025, תהליך שיביא ליציאה של תושבים רבים מעוני והרחבה משמעותית של מעמד הביניים במדינה.
לאור כל אלה, אנחנו רואים באינדונזיה שוק בעל חשיבות אסטרטגית ומשקיעים בהנגשתו לחברות ישראליות. ההזדמנויות באינדונזיה הן רבות, החל מתחומי החקלאות והמים וכלה בתחום הפינטק וה-E-commerce.
מעבר להזדמנויות הטמונות בנתונים שתוארו, גם התרבות העסקית באינדונזיה מתאימה לתרבות העסקית בישראל, זאת מכיוון שהאינדונזים הם אנשים מעשיים, חביבים מאוד ומדברים בגובה העיניים.
עם זאת, חשוב לציין שעשיית עסקים במדינה מצריכה אורך רוח והגעה חוזרת ונשנית למדינה לצורך בניית מערכת יחסים אישית עם השותפים העסקיים.
לאנשי עסקים ללא דרכון זר תהליך הויזה עשוי לקחת כמה שבועות והוא אף כרוך בעלות של כ-750$, אך עם זאת, היעדר היחסים הדיפלומטיים הרשמיים עם המדינה אינו מהווה חסם מהותי לעשיית עסקים, ובשנים האחרונות אנחנו עדים למספר גובר של חברות ישראליות שפעילות בשוק.
הנספחות המסחרית בסינגפור מסייעת לחברות ישראליות בשוק האינדונזי באיתור לקוחות ושותפים מקומיים, ליווי בתהליך הויזה, מתן מודיעין עסקי וסיוע בפתרון של חסמי סחר.