סקטור החקלאות הוא אחד משבעת הסקטורים הנכללים בתוכנית החדשנות התעשייתית של ממשלת טאיוואן לקידום כלכלת המדינה והפיכתה מיצרנית לספקית של פתרונות ושירותים מתקדמים גלובליים. התפוקה הכלכלית של טאיוואן מענפי חקלאות מסתכמת בכ – 16 מיליארד $ מדי שנה ומתפלגת בין גידולים חקלאיים (47%), ניהול משק חי (31%), מדגה (22%) ויערנות. בתחום זה טאיוואן מתמודדת עם אתגרים מבית ומחוץ, ביניהם:
א. שינויים בהרכב האוכלוסיה (הזדקנות אוכלוסיה, עיור) הגורמים למחסור בכח אדם בתחום החקלאות
ב. הקצאת הקרקעות הראויות לעיבוד
ג. ליברליזציה של הסחר
ד. השפעת שינויי האקלים על התפוקה החקלאית
ה. תנודתיות המחירים
ו. עלייה במודעות הציבור לנושא של בטיחות המזון
על מנת להתמודד עם האתגרים ובמטרה לפתח יכולות מודרניות בסקטור זה ממשלת טאיוואן הציגה פרויקט לאומי לקידום “חקלאות חדשה” אשר ייושם במהלך השנים 2017-2020 וישלב חוזקות קיימות של המדינה עם רעיונות חדשניים. מטרותיו העיקריות של הפרוייקט הינן:
- שימוש בחדשנות טכנולוגית להעלאת הערך המוסף של התוצרת החקלאית והבטחת רווחתם והכנסותיהם של החקלאים
- בניית פרדיגמה חקלאית חדשה ומנגנוני בטיחות
- חיזוק יכולות השיווק של התוצרת החקלאית
- מיחזור משאבים ויישום תפישות אקולוגיות וסביבתיות ברות קיימא
הפרוייקט יקדם את מדיניות הממשלה בין היתר באמצעות ישום הצעדים הבאים:
- תוכנית להכשרת 30,000 חקלאים חדשים במהלך 10 השנים הקרובות ליצירת דור חדש ומקצועי של חקלאים.
- הגברת התחרות בענפי גידול משק חי באמצעות שיפור איכות ובטיחות המזון.
- קידום פרקטיקות חקלאות אורגניות וידידותית לסביבה.
- עידוד מחקר, פיתוח ושימוש במכונות אוטומטיות וחכמות וטכנולוגיות ייצור מתקדם להקטנת הצורך בהון אנושי, חיסכון באנרגיה, שיפור תפעול חוות חקלאיות וייצוב יכולות השיווק של מוצרי חקלאות איכותיים.
- פיתוח טכניקות חקלאיות מחזוריות חדשניות וחסכוניות באנרגיה להעלאת הערך של משאבים ממוחזרים ובניית מודל תפעולי חקלאי בר קיימא.
- פיתוח יכולות עיבוד ושיווק מגוונות של יבולי דגנים.
- ניהול משאבי מזון, חיזוק מנגנוני בטיחות של תהליכי הייצור וההפצה והגברת הפיקוח.
- אינטגרציה של שלבי תעשייה השונים: ייצור, עיבוד ושיווק והקמת מתקני עיבוד איזוריים למוצרים חקלאיים.
במסגרת מדיניות זו, המועצה לחקלאות של טאיוואן (מקביל למשרד החקלאות הישראלי) מקדמת תוכנית של “חקלאות חכמה” אשר מטרתה פיתוח והטמעה של טכנולוגיות מידע ותקשורת חכמות בענפי החקלאות השונים: שימוש בחיישנים, מכשירים חכמים, פתרונות IOT וניתוחי Big Data אשר יאפשרו דיגיטליזציה של מידע, אוטומציה של תהליכי ייצור, שיפור איכות המוצרים, ייעול תפעולי ומעקב באמצעות מערכות ממוחשבות אשר יאפשרו תהליכי ייצור חכמים ושיווק דיגיטלי.
אנו סבורים שמדיניות זו יוצרת הזדמנויות עיסקיות רבות לחברות ישראליות מסקטור החקלאות לשלב את הטכנולוגיות והמוצרים שלהן בתהליכי השינוי הנדרשים בטאיוואן.
אמנם טאיוואן איננה מדינה חקלאית באופיה ובדומה לישראל עשתה מעבר לתעשיות ההייטק לפני מס’ עשורים, אולם המגמות המסתמנות והרצון של הממשלה לקידום הסקטור מהוות הזדמנות.
הנספחות הכלכלית שיגרה לארץ משלחת חקלאות בשבוע האחרון על מנת לסייע לטאיוואנים לזהות טכנולוגיות פורצות דרך ואנו מתכננים מספר פעילויות נוספות ב-2018 ביניהן משלחת לאגריטק ישראל (מאי 2018) ומשלחת לאגריטק טאיוואן (יולי 2018).